App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Fem minutersmetoden

Hej! Undrar vad ni känner för fem minutersmetoden?? Funderar på att testa det för vill att min bebis ska kunna somna av sig själv till slut.. vet ju att det kommer vara fruktansvärt när man väl börjar men sen efter några dagar har jag hört att dem ska kunna somna av sig själv.

2019-04-03
Hilda 123
Hilda 123
Bebis på 16 månader

Har inte testat den utan det var äldste sonen som har somnat själv bäst. Han hade napp och pappa tog hand om nattningarna och det fungerade över förväntan. Sen blev det en dipp när han fick madrass på golvet, då fick vi ligga hos honom tills han somnat vilket gick snabbt. De andra två har inte ens varit värt att prova på eftersom barn 2 var väldigt kvällspigg och somnade med oss i vår säng när vi gick och la oss.

Den yngsta, 17 mån, ammar jag till sömns på kvällen och hon somnar väldigt fort för det mesta. De få kvällar jag är borta så somnar hon själv efter att ha gråtit en liten stund hos pappa.

Jag tror på att trötta ut lite extra innan läggningen kan göra det lättare om man vill träna på att de ska somna själva, men det är en balansgång för om barnen är för trötta så fungerar det inte alls.

Jag tror inte jag har några bra atips att komma med för man måste nästan känna barnet för att veta vad som kan fungera.

2019-05-09
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Gör det du själv tycker känns rätt. Vi har inte kört 5-minuters metoden. Men vi har utgått lite ifrån den kan man säga. Har i början suttit jämte sängen för att efter några dagar flytta sig lite närmre dörren och till sist kunna greja utanför under tiden han somnat. Har han blivit ledsen så har vi gått in, kramats lite och sedan gått ut igen. Alltid sagt ”mamma/pappa är här” när barnet försökt påkalla vår uppmärksamhet när vi varit utanför. Kan även tillägga att vi försökt detta i olika omgångar och ”gett upp” då vi känt att sonen inte vart redo. En dag när vi testade var det inga problem alls. Men det var först när han var ungefär 1,5 år som det fungerade.

Läs på om ämnet och gör de ni själva tycker är bäst/känns rätt. Skit i alla andras åsikter. Alltid kommer det finnas några som anser att man gör fel.

2019-05-09
Vickan93
Vickan93
Bebis på 14 månader

Ge trygghet och närhet. Prova tassmetoden istället. Barn gråter för att de vill att mamma el pappa ska komma och va nära, de gråter inte för att tjafsa eller vara jobbiga. Lyssna på ditt barn och skit i att kvällarna inte blir egentid just nu, du kommer få det ändå till slut jag lovar. Visa barnet gång på gång att du finns där, hela tiden oavsett vad. Visa det i barnets alla åldrar och du får ett barn som känner sig älskat och tryggt.

2019-05-09
EB00
EB00
Barn på 1 år och 7 månader

När barn gråter och blir övergivna frigörs stresshormon som sabbar en rad med saker i den lilla kroppen. Barn på barnhem gråter inte, för dom har fått lära sig att ingen kommer. Hur hemskt är inte det?!

2019-05-08
Tistel86
Tistel86

Skulle aldrig testa själv. Tänker att du vill inte somna själv, de vill inte ditt barn heller...

2019-04-04
AdelenN
AdelenN

Norrlänning 1👍Bra skrivet tycker jag. Tänker och tycker som du🙂

2019-04-04
8kee6
8kee6

Det man lär barn genom 5-minutersmetoden är att ge upp. Man lär barn att det är inte lönt att gråta och skrika för det kommer ändå ingen.

Ge dem närhet och trygghet, lämna dem inte ensamma. De är så små och tänker inte alls som oss vuxna.
Det ÄR jobbigt att ha barn. Vad är det man som vuxen vill lägga tiden på istället som gör att man inte har tid att natta sina barn?

Vi har burit, vi har suttit bredvid, vi har legat bredvid dem i sängen, vi har blivit galna av att de inte somnat så fort vi önskat, vi har sjungit, lyssnat på musik osv. Men det blir lättare när de blir lite äldre (sedan vänder det igen när de blir tonåringar 🤣).

Vi kan bättre 2019, än att låta dem gråta ensamma i sängen.🤝

2019-04-04
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Hur gör ni andra när ni ska natta era barn? Om ni har någon bättre "merod" eller "rutin" kan ni ju komma med tips till frågeställaren istället 😊
Alla gör sitt bästa när det kommer till sina barn och vad som känns bäst kom ihåg det! Och alla gör olika och olika saker funkar för olika barn. 🌟🌟🌟🌟

2019-04-04
Emaliie
Emaliie
Barn på 1 år och 7 månader

...och som vanligt går en del igång på sånt här ”känsligt”. Gör en egen bedömning och läs på olika sätt att uppfostra ditt barn. Går man utanför Sveriges gränser ifrågasätt dumpning på dagis vid 12 månaders ålder och kallas för ”barnmisshandel”, men här är det konstigt (?) om man vill ha barnet hemma och själv uppfostra det? Ja du ser....kanske fel forum att ta upp såna känsligare saker då flera uppenbarligen får heta känslor kring det och anser att de endast har rätt. Du ska inte behöva höra att det är barnmisshandel när det i större länder än här används och minst lika mycket uttalanden talar för som emot. Läs på vad du tycker verkar vettigt, var källkritisk, testa och gör om om det inte passar.

2019-04-03
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 8 månader

Skulle aldrig i hela mitt liv testa den. De flesta utbildade sömnexperterna idag menar att barn behöver trygghet för att kunna sova bra vilket de inte får av denna metod. Den uppfanns på 70-talet, det har hänt en del i utvecklingen sedan dess.

Det finns andra metoder som funkar, läs till exempel Elizabeth Pantleys - somna utan gråt, där har du mycket snällare metoder för att lära ditt barn att somna på egen hand.

2019-04-03
elgaroZ
elgaroZ
Barn på 1 år och 11 månader

Så det finns fortfarande föräldrar som testar 5-minutersmetoden...? 🙄 Trodde man kommit längre än så.

2019-04-03
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Psykisk och emotionell barnmisshandel!

2019-04-03
Niam92
Niam92
Gravid i vecka 36

Jag är lite kluven till den. Vi har testat den, när vårt barn var ca 10 månader. Fungerade bra om det inte var jag som tog nattning.
Men sen kom förra årets heta sommar och vårt barn började sova med oss då vi hade svalare sovrum. Och sen dess var det kört.
Numera somnar värt barn relativt enkelt sedan en tid( är ju visserligen mycket äldre än ditt). Men jag älskar våra stunden. Välling i vår säng, sjunga lite, mysa lite. Sen flyttar vi över vårt barn till egen säng. För oss fungerade fem minuters metoden, men vi var väldigt vaksamma och försökte skilja på om värt barn blev ledsen eller var arg. Samt att vi ”tröttade” ut det på kvällen för smidigare läggning.

2019-04-03
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...