App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Livssituation

Hur såg eran livssituation ut när ni skaffade barn? Ålder? Bostad? Jobb? Lön? Utbildning? Jag är så extremt sugen på barn! Är 20 år sambon är 29, har varit tillsammans i snart 3 år o bott ihop sen dag ett! 3 dagar i veckan (vikariat) och pluggar dom 2 resterande, han har fast anställning, vi har ett fast boende. Hjälp mig nu i detta! När vet man om man är redo och att de är en ”stabil” grund att stå på?

2019-04-02
Jojjo99
Jojjo99
Gravid i vecka 31

Jag hade inte och har fortfarande inte fast jobb. Dock har jag ett barn som precis är två år och är gravid igen. En aning äldre än dig och är gift med pappan till barnen. Vi var gifta innan första barnet var fött.

Jag kände mig redo i flera år, sen så väntade jag på hur han kände. När han var redo och ville ha barn, jag ville se om relationen höll och hur han var med andras barn, samt se om vi kan klara oss med det lilla vi har. Fem år ihop, snart två barn. För oss har det hittills fungerat.

2021-01-10
Ivarsdotter
Ivarsdotter

Hej! Egentligen är det bara du/ni som vet när det är dags för en tillökning i er familj. Alla har olika kriterier och tycker ni att förutsättningarna finns idag så ska ni självfallet känna er trygga med det!

Själv hade jag följde kriterier: Fast jobb, egen bostad, körkort, en fast partner, känna att jag är redo att ta ansvaret.

Men efter 2,5 år tillsammans, ålder: 26 respektive 28, bostadsrätt, heltidsarbetande, körkort & vi saknade inte några utlandsresor, fester etc. Större delen av min omkrets hade också skaffat barn, så vi kom fram till att vi var redo & om det blir så blir det. Lät liksom slumpen avgöra mer eller mindre.

Men bara för att du pluggar så ska du absolut inte se det som ett hinder. Jag har en nära vän som pluggat distans på heltid sedan hennes son var 6 månader om jag ej missminner.

Så om ni tror att det kommer funka & är överens så kör! :) Lycka till!

2021-01-10
BabaYaga
BabaYaga
Bebis på 12 månader

Inga barn ännnu för oss, vi flyttade i sommras och jag gick på ett lång vikariat i november, hoppas på att kanske kunna få bli kvar där så ekonomin är/blir lite bättre.. sen är nog bebis inte så långt borta tror jag som planerna går just nu iallafall

2021-01-08
Jojjo99
Jojjo99
Gravid i vecka 31

Jag och min fästman träffades i juni 2019, från september det året var vi sambos på deltid eller vad jag ska kalla det, då vi bodde 60 mil ifrån varandra. Så de flesta veckor så bodde jag hos honom onsdag-söndag och jobbade hemifrån då, resterande dagar bodde jag hemma hos mig själv. På nyår det året bestämde vi oss för att vi ville ha barn tillsammans, efter att ha varit tillsammans ca 6 månader, vi kände att känns det rätt så gör det. Vår dotter föddes när vi hade varit tillsammans i 1,5år. Jag då 28 år och sambon 30år. När det var ca 1,5 månad kvar till det beräknade datumet så flyttade jag in i hans bostadsrätt "på riktigt", ifall att förlossningen skulle starta tidigare. Mitt hus har jag fortfarande kvar uppe i Sundsvall, men det står tomt, vi har inte bestämt oss för i vilken stad vi ska bo i framöver, därav att vi fortfarande står med 2 bostäder. Båda har tillsvidareanställningar.

Känns det rätt för er båda så är det bara att köra tycker jag, det mesta kan man lösa längs vägen :)

2021-01-08
MajElinEMELIE
MajElinEMELIE
Bebis på 8 månader

Vi väntar vårt första gemensamma barn nu.
Jag är 40 och min sambo 53.
Vi har varit tillsammans i 1 år och har bott tillsammans i 4 månader (jag blev gravid strax efter att vi flyttat ihop...)
Han har två äldre barn i sena tonåren sedan tidigare, som bor heltid hos oss.

Vi har båda högskoleutbildningar och tillsvidareanställningar.

För oss känns timingen med barnet perfekt, även om vi väntat oss att det skulle ta längre tid innan jag blev gravid. Vi hade planerat resor och sånt vi gärna ville göra innan.
Nu under pandemin kan vi ändå inte resa.
Och nu är vi glada över att jag ens kunde bli gravid och att allt ser så bra ut hittills med bebisen.

Exakt "rätt" timing är nog svår att hitta. Allt måste inte "stämma" för att det ska bli bra.

2021-01-08
LiliaGreta
LiliaGreta
Bebis på 2 månader

Jag är 34 och min sambo 43. Han har två stora barn sedan tidigare som bor hos oss varannan vecka. Vi har varit tillsammans i fyra år och vår son föddes i september i år. Vi har båda högskoleutbildning och fast jobb. Skulle förresten vara kul att utbyta lite erfarenhet med nån som också lever varannan vecka-liv med partnerns barn. Någon?

2021-01-07
R L Z
R L Z
Bebis på 12 månader

Jag är 31 och min sambo 32. Vi har varit tillsammans i 8 år och bott ihop i princip från start. Båda har fast jobb. Han jobbar 100% och jag 75%. Jag har ganska låg lön, men så att vi klarar oss utan att leva fattigt. Har separat ekonomi just nu. Fast bostad i stor hyresrätt. Gjorde en abort för 5 år sen när jag studerade, vi kunde säkert behållt det och fått det att funka, men ingen av oss ville ha barn just då.

2021-01-07
L0visa
L0visa
Bebis på 3 månader

Det måste inte vara perfekt för att gå bra! Vissa faktorer underlättar, men det är inte måste.

Inför första barnet var jag 23år och vi pluggade, både jag och pappan, på universitetet. Hade vi massor med pengar - nej. Men vi kunde vara flexibla och det stärkte vår relation och gjorde samarbetet enklare. Vi fick två barn tätt (14mån) när vi bodde i studentlägenhet (flyttade dock från en etta till en trea). Gifte oss. Vi blev klara med utbildningen och allt gick bra, sedan kom livet emellan och vi skiljde oss för två år sedan nästan.

Nu är dom barnen 7 och 8 år (har dom varannan vecka) och jag är gravid igen med min nuvarande sambo.
Jag är 32 nu och min sambo är 47. Vi jobbar båda två men har tyvärr skulder så vi lever på studentbudget ungefär (söker skuldsanering). Vi bor i en tvåa som vi "byggt om" till en trea genom att skapa ett rum av den inglasade balkongen (isolerat och inrett) så att barnen har ett rum. Detta då vi inte kan flytta i nuläget pga skulderna.

Det är inte optimalt men jag känner att förhållandet är stabilt och han funkar bra med mina barn - något jag ser som viktigare. Vi ska gifta oss nu i nästa månad. (Sedan tyckte jag väl också att om vi ska skaffa barn så skulle det vara rätt snart, med tanke på hans ålder.)

Jag har med andra ord inte valt att skaffa barn då allt har varit "perfekt" men på många sätt har allt gått över förväntan bra ändå. Jag tror att inställningen (och att båda föräldrarna delar den) är viktigare.

2021-01-06
Vers
Vers
Bebis på 3 månader

Väntar första barnet nu och jag är 26 och sambon är 29, vi har känt varandra i snart 3 år så vet inte exakt hur länge vi har varit ihop 😂 men bott ihop i typ 1.5år och blev friad på nyårsafton nu 😄

Han har fast jobb och jag hade fast jobb till julen ungefär, planerar att jobba deltid om jag hittar något till april och sedan eventuellt studera. Har sparat och får hjälp OM vi behöver och det är skönt att ha det stödet.

Vårt motto här har varit "vi klarar det" och vi har haft det sämre. Som en annan skrev här att jobb, pengar bostad osv är inte alltid allt men såklart en viktig del, såklart 😊

Hoppas du får någon "inspiration" eller klarhet av alla kommentarer. 😊

2021-01-05
philly66
philly66
Bebis på 3 månader

Första barnet: Gifta, varit tillsammans i 8 år, båda två 29 år gamla. Bostadsrätt, maken fastanställd, jag master student.

Andra barnet (just nu): Båda är 31 år. Nu bor vi i villa och jag har en termin kvar av min utbildning. Det har fungerat väldigt bra för mig att studera under bägge graviditeter och med småbarn :)

2021-01-04
Burkmajs
Burkmajs
Bebis på 6 månader

Började försöka med första barnet när jag var 29 år och mannen var 32 år. Vi var gifta, hade hus, fast jobb båda två. Fick första barnet det år jag skulle fylla 32. Så är ni redo börja försöka. Finns inget rätt tillfälle.

2021-01-04
emc85
emc85

Tja! Kul tråd 😊 känner ni att ni är så säkra på saken tycker jag det är bara att köra. Jag & min man har länge varit överens att vi tar det som det kommer. Vi har varit tillsammans i snart 6 år, 1 år som gifta & köpte hus i juli. Hade inte gått på preventivmedel på 3 år så trodde nästan inte jag kunde bli gravid. Efter vi skaffade hus så kände vi väl att vi kunde vara oskyddade & se om det blev en liten. Vi både har fasta jobb & är 30 & 35. Såg att trådstarten va för nästan 1 år sedan, hur har det gått för er 😊?

2021-01-04
IsabelleHalmstad
IsabelleHalmstad
Bebis på 2 månader

Jag var 25 och sambon 26. Och hade då varit tillsammans i 4 år. Vi hade försökt att bli gravida i ungefär 1 år innan vi vart det. Vi bodde i våran bostadsrätt som var en 2.a. Men bestämde direkt att köpa större när vi fick reda på att jag var gravid. Så vi köpte en 4.a.
Båda vi två har en gymnasieutbildning. Sambon jobbarde då som hissmontör och jag jag jobbade som stallpersonal.

2019-05-23
Arleheim
Arleheim
Barn på 3 år och 5 månader

Jag var 24, sambon 25, när vi fick första barnet. Bodde i hyreslägenhet, bytt från etta till tvåa under graviditeten. Varit ett par i fem år och bott tillsammans nästan lika länge. Jag var vikarie hela graviditeten, vilket gjorde att jag var tvungen att jobba, trots att jag mådde extremt illa, för att få upp min sgi. Men jag fick en inkomstbaserad sgi, om än låg. Sambon studerade och hade noll i sgi. När barnet var nio månader tog jag ett vikariat på 50%, medan sambon läste halvfart distans och var hemma utan ersättning övrig tid. Barnet fick börja förskolan vid 14 månaders ålder och då fanns det lite föräldrapenning kvar ändå. Men inte hade vi det fett på den tiden. Det var verkligen inte tal om att köpa något i onödan. Men vi klarade det. Har idag fyra gemensamma barn och två fasta jobb. Känner mig väldigt lyckligt lottad! Jag tror att det är viktigare att förhållandet är "stabilt" än att vara redo i allt praktiskt och ekonomiskt. Min längtan efter barn var alltför stark, för att vänta tills allt runtomkring var "perfekt".

2019-05-23
ElinVS
ElinVS
Barn på 2 år och 5 månader

Min man och jag träffades för 12 år sedan, var gifta när vår son som för drygt ett år sedan. Han pluggade och jag hade tillsvidareanställning när vår son kom.

Först bör man ju vara redo själv, vill jag ha barn och kan jag tänka mig att fostra den själv/på deltid. Ett förhållande ska man aldrig ta för givet, trots att ett antal år på nacken är sällan negativt. Det underlättar oerhört om man känner varandra väl och har liknande livsmål och värderingar.

Ekonomiskt sätt, så löser det sig för det mesta. Man får leva efter plånboken. Blöjor vill man väl ha nya, men allt annat för att köpa i andra hand! Bra för miljön och plånboken. Prata med F-kassan om hur era utsikter ser ut med F-penning baserat på ert nuvarande läge.

Lycka till!

2019-05-23
anncecand
anncecand
Barn på 3 år och 6 månader

Var 29 år när vi bestämde oss för att börja försöka, fast anställning, sparade pengar, villa, vovve och bil. Hade varit ihop i 5 år och varit gifta i ett år. Fick första barnet samma år som jag skulle fylla 32 år. Önskar vi hade börjat tidigare för man vet aldrig när det blir. Så vill ni båda kör på. Finns aldrig något som heter rätt tid. Dock skönt med ett sparkonto för då kunde jag spara dagar första året och vara hemma i 20 månader istället för 12.

2019-05-23
emc85
emc85

utbildad undersköterska jobbar nu som personlig assistent

2019-05-23
amandahenrikson
amandahenrikson
Gravid i vecka 37

21 år med första barnet, bor med pappan, och vi är förlovade. Vart tillsammans i 3 år, var då vikariat som förskolelärare, bor i lägenhet.
nu är jag 23 och gravid igen i vecka 8 !

2019-05-23
amandahenrikson
amandahenrikson
Gravid i vecka 37

Jag var 17 år, blev gravid efter två månader med barnets pappa, bodde hemma och gick i skolan. Alla odds emot oss alltså.
MEN vi flyttade till egen lägenhet två veckor innan våran dotter föddes, jag tog ett sabbatsår och var hemma med henne.Pappan jobbade natt helg. Jag gick efter året hemma klart sista året på gymnasiet med höga betyg och började jobba direkt efter studenten. När dottern var fyra år fick hon en lillebror. Ett år senare gifte vi oss men tyvärr så skilde vi oss tre år senare efter nio år tillsammans.

Kort därefter träffade jag min nuvarande sambo, han har två barn sedan innan och fick barn när han var arton precis som jag.
Vi har ett barn som är fem månader nu och väntar tillökning i november igen.

Men det jag vill säga är att ålder, pengar och boende är inte allt! Det underlättar men är inte allt! Dottern fyller 13 år i år och är en fantastisk duktig, begåvad och framförallt en underbart snäll tjej som alltid kan uppföra sig, det har aldrig varit några problem med henne. Hon är ett sånt barn som var och är rena drömmen att ha. Aldrig elak eller taskig mot vänner eller oss. Hon och jag har en otroligt fin relation och jag tror att en anledning kan vara att jag fick henne så tidigt i livet.

Lycka till i framtiden ❤️

2019-04-04
March
March

Jag är gravid med mitt första nu med BF i augusti.
Jag är 20 och min sambo 22. I juni har vi varit tillsammans i 7 år och 4 år som förlovade.
Blev sambos för 4 år sedan och har nu flyttat till en ny stad för oss och till en nybyggd 3’a.
Sambon har fast anställning medan jag är arbetslös.

2019-04-03
Amandabjrkk
Amandabjrkk
Bebis på 5 månader

Vi fick vårt första barn 2014 när jag var 20 och min man 22. Jag var vikarie i hemtjänsten och min man var arbetslös. Det var inte planerat och vi valde att flytta hem till mina föräldrar för att FK krånglade mycket med min föräldrapenning. Jag var hemma 6 månader och sedan fick min man va hemma. Vi flyttade till en ny lägenhen ca 8 månader efter födslen.
När vårt andra barn kom 2017 så var min man fortfarande arbetslös men börjat ta lastbilskort och jag hade fått fast tjänst i hemtjänsten.
Nu väntar vi vårt tredje barn och min man arbetar och jag arbetar. Vi har alltid rättat oss efter pengarna vi fått in och man klarar sig ofta väldigt bra.

2019-04-03
Mandat
Mandat
Barn på 2 år och 2 månader

Kan tillägga att jag inte tycker det är svårare att studera på universitet som gravid/med barn än att jobba. Faktiskt så är det väldigt skönt! Man har mer tid med barnet än någon som jobbar heltid 😄

2019-04-03
Niam92
Niam92
Bebis på 16 månader

Jag var 25år och student, mannen var 28 år och hade fast jobb när vi blev gravida. Tillsammans i 10år & gifta i cirka ett halvår. Vi försökte skaffa barn från att jag var 20 och hade egen bostad. Ingen av oss hade då fast jobb. Enligt mig handlar att vara ”redo” mer om det psykiska/emotionella än ekonomi/sysselsättning/ålder. Så länge det finns ett boende, stabila föräldrar/stabil förälder och en vilja så är det bara att köra!

2019-04-03
Niam92
Niam92
Bebis på 16 månader

Det finns nog aldrig en HELT perfekt tidpunkt. Såhär såg det ut för oss;
Jag 32, sambo 35, varit tillsammans i 8 år. Hans vikariat som tog slut 3 mån efter födseln, jag fast jobb. Pytteliten bostadsrätt och vi kan inte flytta/leta nytt förren killens nya provanställning går ut typ. Ingen av oss har utbildning efter gymnasiet men vi har ganska bra jobb ändå, finns bara viljan så.

2019-04-02
Tistel86
Tistel86
Bebis på 1 månader

Jag hade precis träffat min man och vi hade varit gifta i 5 månader när jag blev gravid. Jag var 34 och han 37 så vi hade bestämt att inte vänta med att skaffa barn eftersom ingen av oss var purung. Jag hade flyttat vid giftermålet så hade bara lite vikariat innan barnet kom. Vi bor på bondgård med köttdjur så jag hjälper till med allt det jag kan.

Första barnet kom 2013,andra barnet 2015 och trean kom 2017. Nu så är det inte meningen att det ska bli flera barn och jag är hemmamamma och bondmora med allt vad det innebär. Vi är självförsörjande på grönsaker och potatis och det är hans gamla föräldrahem vi bor i.

Den fp jag har är ju inget man blir fet på men man får rätta mun efter matsäck. Vi ville båda två ha barn tätt och fort vilket vi fått och förhållandet har klarat det.

Jag kan nog inget säga om vad som är rätt och när man är redo men prata med din sambo och kolla hur han tänker.

2019-04-02
ma78
ma78
Barn på 3 år och 9 månader

Vi väntar vårt första barn, BF 6/8. Vi har varit tillsammans i 10 år (gifta i 1 år), är 29 år gamla, båda har universitetsutbildning i bagaget, fasta jobb, bor i hus och har en ekonomisk trygghet. Det har tagit oss lång tid att komma fram till att vi är redo. För mig var det viktigt att ha min utbildning klar, ha ett jobb som jag älskar och ett hus. När alla bitarna i vårt pussel föll på plats så kände vi oss redo.
Finns inget rätt eller fel, alla är så otroligt olika och har olika mål i sina liv. Gör det som är rätt för er och viktigast av allt - var överens och ärliga mot varandra! Då tror jag det blir bäst

2019-04-02
CarolineP
CarolineP
nyfödd bebis

Vi hade varit tillsammans 5 år när vår första dotter kom. Bodde då i hyresrätt. Strax efter påbörjade min man en treårig högskoleutbildning och jag hade fast tjänst i hemtjänsten. När hon var 2 år påbörjade jag en treårig högskoleutbildning. Så 1 år var vi båda studerande samtidigt. Under utbildningen tog jag ett års uppehåll när vår andra dotter föddes. Sen pluggade jag sista året med 2 barn, inte att rekommendera! ;) Nu har vi bägge fasta tjänster och hus och jag väntar tredje barnet med bf i juli. Mitt råd är att försöka bli klar med eventuella studier innan ni skaffar barn, men jag vet också hur stark barnlängtan kan vara så gör det som känns rätt. Och just det, vi var 26 resp 32 år när vår första dotter föddes och nu är vi 34 resp 41 år.

2019-04-02
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 1 månader

Vi hade varit tillsammans i 10 år när vår dotter kom. Började försöka skaffa barn när vi varit ihop i ca 6-7 år. Träffades när vi var 20 och 23. Bott tillsammans i 8 år. Studerade då på annan ort och sambon hade fast jobb då. Flyttade ihop när jag var klar med studierna. Idag har vi båda fast heltidsjobb sedan 6-8 år och bor i en hyresrätt. Målet är att skaffa ett eget boende. Just nu är jag föräldraledig. Ska vara hemma till dottern är lite över året sedan ska sambon vara hemma. Lite beroende på när dottern kan börjar förskolan. Tar knappt ut några föräldrapenningdagar nu innan dottern fyllt 1 år. Tar av sparade pengar. Sambon betalar dock de större utgifterna. Det är fattigt men det ordnar sig alltid på något vis. Går inte åt lika mycket pengar när man mest är hemma. Inga onödiga köp, bra tillfälle att se över vad man har och använda sig av det eller sortera bort det man inte behöver. Man blir expert på att handla barnkläder, blöjor och mat på olika erbjudande. Klart att man måste unna sig något ibland med😊
Svårt att ”planera” barn. Nästan allt annat i livet går att planera och jobba kan man göra hur mycket och hur länge man vill. Det viktigaste är relationen till sina nära och kära. Att den är trygg och att man tar hand om varandra. Sen är det ju biologi som spelar in med. Om man vill ha många barn blir det ju svårare med åldern som kvinna.

2019-04-02
Sahra11
Sahra11
Bebis på 15 månader

När jag väntade och fick min första son hade jag och min sambo bara varit tillsammans i lite mer än ett år, jag själv var 21 vid den tiden. Vi bodde då i lägenhet, jag jobbade med att sortera tidningar osv osv. När sonen föddes flyttade vi till världens mysigaste bondgård med hundar, katter och massa får. Jag är idag 23 och vi bor kvar på gården, vi väntar vår andra son som förhoppningsvis kommer ut snart, BF 26 April. Vi odlar grönsaker själva, här säljs honung och kött, annars är det daglig skötsel av djuren, barnen och gården i sig. Men jag tror det viktigaste är att man vet att man ska och vill leva ihop med varandra och vet vad man vill (fast man ibland önskar att det fanns ångerrätt på dom små liven, hihi)

2019-04-02
stormbarnsmamma
stormbarnsmamma
Barn på 2 år och 4 månader

Jag tror nr 1 är att förhållandet är stabilt. Det är ingen dans på rosor att gå igenom graviditet eller få barn. Men är förhållandet starkt klarar man det. Jag och min man hafe varit gifta 6 år, tillsammans i 8 när vi fick vårt barn. Jag hade precis blivit av med mitt jobb haha! Men vi hade buffert och jag skulle få a-kassa och fick nytt jobb precis när graviditeten tagit. Så kanske inte som jag föreställt mig, men vi hade det ändå stabilt ekonomiskt.
Flyttade dock mitt i graviditeten efter att en knäpp granne hotat min man efter festande 04 en onsdagmorgon. Kallade oss för svartskallar...så vi drog till nytt. Lugnt läge, halv trappa upp. Perfekt.
I vårt fall fick vi barn två månader tidigt så jag tror vi fick mycket ”hjälp” av att inte precis blivit tillsammans då allt kring vårt barn blev dramatiskt och väldigt jobbigt veckorna innan födsel och sen nästan ett halvår efter med läkarkontroller och mycket oro.
Har hört att många börjar bråka när de får barn men den delen känner vi inte igen annat än att man blir ju ofta väldigt trött första året pga sömnbrist och enorma omställningen i att utöka familjen. Vi känner att vi snarare svetsats samman ännu mer som par. Just kanske för att vi väntade med barn. Kan du absolut gå bra även om man är ung och inte varit ihop så länge. Men för oss passade det här bättre. Jag var 28, han 29.

2019-04-02
Premiemamma
Premiemamma

Alla har nog olika och privata riktlinjer när man är redo. Olika situationer dyker upp hela livet ut och jag tycker att man blir redo när det händer eller när man bestämt sig. Är man inte helt katastrofal så löser man det ☺️ Hade inte fast jobb när vi blev gravida,men har nu 3 barn,jag pluggar,vi bor bra och har pengar så det räcker å blir över! Man får ta livet som det kommer tycker jag😊Kan inte planera allt.

2019-04-02
8kee6
8kee6

vi var 26 och 28, fasta jobb och bostad. Tror inte det finns någon given gräns när man är redo. men vi resonerade som så att vi ville känna att en föräldraledighet inte skulle bli en ekonomisk utmaning. Vi har haft mycket ekonomiska aspekter i våra tankar, och var även inne på hur det skulle bli om man får ett barn som inte är helt friskt och därför gör att vi inte kan återgå till jobb på heltid inom 18 månader. Men om ni har ett bra förhållande (är alltid en utmaning med barn), fasta jobb och bostad tycker jag att alla grundförutsättningar är så bra de kan bli. Sen om du är 20 eller 35 spelar mindre roll i min mening. Diskutera gärna lite upplägg redan innan, hur ni tänker kring uppdelning av föräldraledighet, så ni inte visar er ha allt för skilda åsikter där. Sen kan ju saker ändras, men om du föreställer dig 8 mån fl för att sen sambon ska ta lika mycket och han snarare känner för en lite längre sommarledighet på 2 månader kan det vara skönt att diskutera sånt innan ni står med barnet i famnen :)
Lycka till!

2019-04-02
Mislan
Mislan
Barn på 3 år och 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...