App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ammar, pumpar och ger ersättning

Har en son på två veckor. Det funkar inte att helamma då jag knappt har någon mjölk så jag får alltid komplettera med ersättning vid alla målen. Försöker att pumpa så mycket jag kan och orkar under dagarna men det kommer typ 10 ml.. Det är otroligt påfrestande. Vill ändå kunna amma och inte gå över helt till ersättning. Jag testade att hoppa över amning vid ett tillfälle och körde på pumping och fick ut som mest 40 ml. Så jag tror ändå att han får i sig lite när han väl ammar men det är långt ifrån att han blir mätt och nöjd. Tror ni mjölken kommer öka? Eller är det typ "kört" för min del?

2019-03-29
TinaJ92
TinaJ92
Bebis på 12 månader

Om du vill bara amma alltså!

2019-04-01
AnnaElisa81
AnnaElisa81
Barn på 1 år och 7 månader

Hur vet du att du inte har tillräckligt med mjölk? Det är extremt ovanligt. Jag tror du har tillräckligt, dessutom ökar tillgången ju mer bebis ammar. Brösten anpassar sig efter hur mycket/ofta bebisen suger. De första 3 månaderna vill de flesta bebisar amma nästan hela tiden, o det är inte ett tecken på att man har för lite mjölk, fast man kan tro det.

Om jag var ju skulle jag maraton amma i två dagar (lägg dig i sängen med bebis hud mot hud o bara amma o mys). Gå bara upp för att äta o gå på toa. Ha en vattenflaska vid sängen. Liggamma är toppen! Vid maraton amning ställer brösten in sig på bebisens behov.

Lycka till!

2019-04-01
AnnaElisa81
AnnaElisa81
Barn på 1 år och 7 månader

Det luriga är ju att man inte vet hur mycket barnet äter när de ammar.
Du kan aldrig jämföra det med när du pumpar. Ofta är det mycket svårare för mjölken att rinna till när man pumpar. Så bara för att du får ut lite mjölk nörd u pumpar betyder inte det att ditt barn får lika lite.

2019-03-30
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Det är såklart jättesvårt att svara på eftersom vi alla är olika. Jag födde en liten prematurkille för 3 månader sedan och har kämpat på med amningsträning, pumpning och sondmatning. Pumpa var 3e timme dygnet runt och sedan försöka hinna amma så mycket som möjligt där emellan. När han var redo att bli av med sonden gick över till helamning, vilket resulterade i väldigt dålig viktuppgång. Till slut insåg vi att jag hade alldeles för lite mjölk (han fick i sig 10 ml på 30 min, sammanlagt på båda brösten) och vi har nu gått över till bara ersättning med jättegott resultat. Att det inte fungerade för mig innebär dock INTE att det inte kan fungera för dig.

De tipsen jag fått av sjukvårdspersonal är att äta och dricka riktigt ordentligt, mycket mellanmål och flera liter vätska om dagen. Amma också så ofta din bebis visar tecken på hunger, och testa maratonamning där du ammar så ofta du kan under minst 24 h.
Men - skulle det inte funka så går det ju faktiskt hur bra som helst med ersättning :) Tänk att det viktigaste är att din bebis får i sig tillräckligt med mat och den näring han behöver, och att han redan har fått i sig en hel del antikroppar från dessa första amningsveckor. Du är grym som kämpar och vill ge ditt barn det bästa, och det kan du göra oavsett om det är i form av amning, ersättning eller en kombination. Det du mår bäst av är också det han mår bäst av :) Och om/när du ger ersättning - gör det gärna så amningslikt som möjligt genom att sitta hud mot hud så får man samma anknytning och närhet. Oavsett hur det blir så kommer det bli jättebra!

2019-03-30
Miinoux
Miinoux
Bebis på 15 månader

Det verkar vara individuellt hur mycket mjölk man har. A och o dock för att jag skulle få igång min mjölk första veckorna var att dag som natt pumpa minst 20 min var 3:e timma. Och ja, man är helt slut för då ska du ju mata därimellan också, märka upp mjölk, kanske frysa in. Men jag hade då massa mjölk och en låda full i frysen med miniburkar med mjölk. Men det kom inte av sig själv. Jag snittades och hade inte min son hos mig förän efter 2,5 vecka då han låg på intensiven. Så först handmjölkade jag och sen satt jag i elektrisk dubbelpump. Riktigt tufft men för mig fungerade det men det är jobbigt att underhålla mjölkproducerandet. Men efter ett tag när det ens var möjligt för min son att kunna amma var det så skönt att slippa alla flaskor. Är lättare under nätterna att kunna amma. Men skulle du inte få igång ett fick jag höra (jag var nervös att det inte skulle gå i och med att sonen var för liten för amning) av kunnig personal på neoavdelning att ersättning är minst lika bra som bröstmjölk. Enda skillnaden är antikroppar som inte finns i. Så du behöver inte oroa dig över att du inte ger ditt barn det bästa. ❤️ Man gör så gott man kan och det viktigaste är att barnet mår bra.

2019-03-30
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 2 år och 9 månader

Har inget konkret råd till ditt problem, men gå med i amningshjälpens slutna grupp på Facebook, där kan du få stöd och hjälp!

Lycka till!

2019-03-29
elgaroZ
elgaroZ
Barn på 1 år och 11 månader

Hej, det var precis likadant för mig. Pumpade enbart i början för mina bröstvårtor pallade inte amningen. Brukade väl få ut runt 30 ml varje gång. Det är dock vanligt att man inte får ut lika mycket med pump, så bebis får nog mer än vad du tror.

Min amning kom aldrig igång helt, dock har jag slutat pumpa och ammar bara + ersättning. Även fast han inte blir nöjd på enbart amningen så är det ändå bra att han får i sig lite av mina gyllene droppar mjölk tänker jag :-)

Testa maraton amma om du verkligen vill försöka få igång det ordentligt, men känn ingen skuld om det inte skulle funka, din bebis mår lika bra med ersättning :-)

2019-03-29
xMariax
xMariax
Gravid i vecka 23
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...