App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Dumma Niferex!!

Min bebis föddes 5 veckor för tidigt och vägde 2314 g. Han var fullt frisk ändå och fick tom 10 p direkt på apgar. Och alla övriga tester har varit bra. Eftersom han var under 2500g så ordinerades han järndroppar, 2 droppar per dag tills han kom över 4000 g sedan 3 droppar per dag (halverad dos eftersom han endast får ersättning), från 6 veckor till 6 månader. Problemet är att han får så himla ont i magen, han skriker och gråter och vrider sig och magen är stenhård. Hela dagarna. Efter han gått på dom i 3 veckor pratade vi med läkaren och kom överens att hålla upp med dropparna i en vecka för att se om det verkligen berodde på det. Han blev som en ny bebis! Skriken slutade, kränkningarna blev mindre och han blev gladare och började skratta. Han fick då endast d-droppar. Sedan i måndags har vi börjat med 1 droppe järn per dag igen och dessutom lagt till magdroppar och minifom. Alla problem är tillbaka nu :( Jag har läst på massor och läst flera dokument om detta med järndroppar, och även om jag inser fördelarna att ge så tycker jag att det är förfärligt att det inte finns olika alternativ. För vuxna finns det ju flera olika sorter för att det ska vara så skonsamt som möjligt för magen. Men för små barn med tarmar som inte är helt utvecklade finns det endast 1 sort där det dessutom står att biverkningar som magknip, gaser, kräkningar och skrik är vanliga. Detta gör mig så otroligt förbannad!! Jag funderar nu på att strunta i järndropparna. Trots allt är det rekommendationer som kommit senare år, och sånt här ändras väl hela tiden. Så länge det inte finns något skonsammare att ge vill jag inte ge. Jag klarar inte att se mitt barn lida. Risken är att han får beteendeproblem längre fram (t.ex. adhd) men den är som sagt bara en risk. Jag vet inte vad jag vill ha för respons, dock undanbedes kommentarer i stil med "du borde ge dropparna" från föräldrar som inte gett sina barn järndroppar och därmed inte varit i situationen.

2019-03-21
Emilie1234
Emilie1234
Bebis på 3 månader

Hej! Vad otroligt jobbigt att ditt barn får såna jobbiga besvär av niferex.
Min son är också född för tidigt och behlvde ta niferex länge. Vi fick ta det ihop med blodprov varje vecka för att blodvärdet verkligen dippade. Dock upplevde vi aldrig negativa effekter med magen. Men vi blev uppmanade att vid 4 månaders ålder (2 månader korrigerat) börja med smakportioner. Och då så klart bara kötta med järn. Anledningen till att man sätter in niferex är för att alla barn, generellt, oavsett prematur eller ej får sämre blodvärden vid ett års ålder. Och eftersom att prematurer inte fått ok järndepåer som fullgångna plus att det saknas järn i bröstmjölk, kör man niferex för att förhindra att barnet ska bli sjuk.
Enda tipset jag har är att absolut inte experimentera på egen hand utan läkares inrådan, samt sätt in vanlig mat så fort barnet klarar det. Järnberikad gröt, broccolitärningar, aprikostärningar (koka i minimalt med vatten, mixa och frys in) kött så fort barnet tycks kunna svälja.
Vi har tack o lov klarat oss bra genom det här och sonen har jämt varit matintresserad och fick upp blodvärdet kring 5 månaders ålder och mår idag jättebra.
Lycka till, och kom ihåg att det jobbiga du nu går igenom är för en begränsad period🌸 det blir bra tillslut.

2019-03-25
Premiemamma
Premiemamma

Vad skönt att höra att fler är i min sits, även om jag blir ledsen för er skull också. Det var ett bra tips det här med att ge järnberikad mat istället när det blir dags för mat. Får din bebis inga problem av det? Magknip, trög mage?

2019-03-25
Emilie1234
Emilie1234
Bebis på 3 månader

Jag har frågat om de kan ta blodprover istället men de (läkare på bvc) säger att det inte är så enkelt. Vet inte varför.

2019-03-25
Emilie1234
Emilie1234
Bebis på 3 månader

Tack :)

2019-03-25
Emilie1234
Emilie1234
Bebis på 3 månader

Ja vi ger dom innan morgonmatningen, men det verkar inte hjälpa...

2019-03-25
Emilie1234
Emilie1234
Bebis på 3 månader

Jag har också tänkt att göra så, nu gav vi t.ex. inget på helgen. Jag har dock inte hittat någon info om huruvida det är ok att ge varannan/var tredje dag eller mindre dos, eller om det är meningslöst. Om det inte ger något att ge så lite så kan jag ju lika gärna strunta i det helt. Jag vågar inte heller ringa och fråga läkaren för han säger varje gång att jag ska öka dosen. Och på bvc har de ingen koll, inte heller 1177. Så frustrerande att inte få den hjälp man behöver.

2019-03-25
Emilie1234
Emilie1234
Bebis på 3 månader

Känner igen oss i allt du nämner! Min dotter som nu är 10 månader föddes i tid men strax under 2,5 så vi blev också tillsagda att använda Niferex. Vi trodde länge att hon hade kolik och gick tom på akupunktur testade alla möjliga medel, för situationen vart så ohållbart, skrik helaaaa tiden med tydliga magknip, jag grät med henne för vi hade aldrig någon lugn stund vare sig dag eller natt. Vid 4 månader träffade vi en erfaren ssk som avrådde oss från att använda Niferex, hon menade att magproblemen berodde på just medicinen och att jag annars skulle gå in i väggen. Mycket riktigt! Vart sååå mkt bättre när vi slutade med den. Istället har jag efter att hon fyllt 6 månader, (redAn vid 4 tom i samråd med dr) börjat med järnberikat gröt. Så småningom också annan järnrik föda. Så vi försöker ta igeb och fylla depåerna med mat iStället. Detta är mitt tips till er också. Låt inte er första tid med bebisen förstöras på detta vis, hos oss har det definitivt satt sina spår.

2019-03-24
Reyhan
Reyhan

Vår son föddes dock endast 3 veckor tidigt, i 36+6 och vägde strax under 2500 och han fick aldrig niferex. Om ditt barn mår så dåligt av dem så skulle jag sluta direkt med dem och kräva att de kollar upp med blodprover om det behövs. Annars ska ju ersättningen som ges vara mycket bra och inte behöva ge extra järn för det.

2019-03-23
Maandiiis
Maandiiis

Har inte heller varit i samma sits men min första tanke var också kanske var 2 eller 3 dag. Kanske det blir bättre för magen och det är väl bättre att det blir iaf några droppar än inga alls.
Hoppas att det löser sig för er, det är ju inte alls kul att se de små må dåligt. Skickar styrkekramar.

2019-03-22
LindaAE
LindaAE

Ursh fy vad jobbigt! Vi ger också niferex till våran tjej som också var 5 veckor för tidig men vi har inte märkt något. Var rädd för det i början för jag vet hur min mage blev av det under graviditeten. Men tack å lov så fungerar hennes mage som den ska. Men pratade med bvc om det och hon, (en äldre kvinna), hade noll koll om vad biverkningarna kunde vara, vilket kändes sådär 🤨
Vi ger dom i samband med att hon ska äta, läste någonstans att det kan hjälpa mot att dom får ont i magen. Har ni testat det?
Kan ju säga att vi är värdelösa på att komma ihåg att ge dom så vi kanske ger dom ungefär varannan dag i genomsnitt på en vecka 🙈

2019-03-21
Sophira
Sophira
Barn på 3 år och 11 månader

Oj vad tufft! Jag kan varken säga bu eller bä för jag har inte varit i samma sits, men hoppas att du kommer fram till en bra lösning. Kan man ge dropparna 2 eller 3 dagar i veckan eller är det lika illa som att ge varje dag? Eller kan man ge "en halv droppe"? Lycka till och all styrka till dig, man gör det som känns bäst för ens eget barn!

2019-03-21
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 3 år och 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...