App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Sovsituation med bebis

Hejsan. Väntar vårat första barn i maj och nu har vi börjat fundera lite på sovsituationen med bebis. Varken någon av oss känner oss bekväma med att ha bebisen i ett babynest mellan oss i sängen, men samtidigt är tanken att det ska ammas och vara lätttillgängligt på nätterna. Vi har en spjälsäng men den kan man inte ta ner ena sidan på. Är det värt att köpa en vagga eller ett bedsidecrib? Hur gjorde ni och vad rekommenderar ni? Tacksam för alla tips!

2019-03-11
Perra
Perra
Bebis på 12 månader

Finns en grupp på Facebook som heter "Säker samsovning". Där kan man få många fina råd!

Vi hade bedsidecrib med babynest, superskönt. Om ni väljer att ha bäbis i sängen rekomenderas dels babynest samt att babynestet ligger så långt upp som möjligt i sängen, typ mellan era huvudkuddar.

Om du väljer att liggamma men känner att det är bökigt att amma med bäbis i babynestet så kan du ha bäbis på en filt. När bäbis ätit klart/somnat kan du dra filten med bäbisen på uppåt i sängen så slipper du lyfta och riskera att väcka bäbis.

Bäbisar är alla olika, men många vill ha närhet. Fundera lite på varför ni helst inte har bäbis i sängen? Obehag? Rädsla? Enkelhet? Så var det när en själv var bäbis?

Jag tänker att det kan vara bra att vara beredd på olika scenarion 😊 Typ "om våran bäbis är som en koala och vill vara på oss tiden, vad gör vi då? Skaffar en sele?" Eller tvärtom "om våran bäbis är nöjd i egen säng, vad gör vi med egentiden? Sover? Gosar? Kollar film?"

Var öppen för att ibland är det liksom enklast att följa barnet, då kanske alla får mest sömn i slutändan.

Oavsett, stort lycka till 😊

2019-03-14
Mhmmm
Mhmmm

Rekommenderar bedsidecrib! Bästa köpet ever. Vi har rätt hög säng så det slet som tusan på ryggen att lyfta upp bebisen x antal gånger varje natt när vi hade vanlig spjälsäng bredvid. Efter 2 veckor köpte vi en crib som ”sitter fast” i våran säng, så skönt! Drar han bara till mig o liggammar! Sen sover han kvar i våran säng ibland, dock på min sida mellan mig o hans crib, så mysigt!

2019-03-14
Majejja
Majejja

Jag trodde aldrig jag skulle få så många och vettiga svar så snabbt. Tusen tack! Vi får helt enkelt kanske vänta och se vad som passar våran lilla familj när bebisen väl är född.

2019-03-13
Perra
Perra
Bebis på 12 månader

gör det som funkar för er! pröva er fram. inget är rätt eller fel, alla familjer å barn är så olika!
mina barn har/haft närhetsbehov att det enda som funkar är att dom sovit brevid mig på natten och i famnen på dagen.

2019-03-12
Aleona
Aleona
Barn på 2 år och 10 månader

Min dotter på 6 veckor sover i sitt nest i spjälsängen. Jag kan dock känna att jag verkligen ångrar att vi inge tackade ja till ett bedside crib eller vagga när vi blev erbjudna det. När vi liggammat somnar hon bra men vaknar när jag försöker lägga över henne. Har provat att amma henne i nestet och sen burit över nestet till spjälsängen men det hela känns bökigt och jag är rädd att väcka henne. Vissa nätter måste vi även ligga och klappa henne på huvudet vilket blir rätt jobbigt när man är trött och måste hänga armen över kanten på spjälsängen.

2019-03-12
Elise19
Elise19

Har en dotter som är 5 1/2 månad nu och hon sover mellan mig och min sambo i sitt babynest. I början sov hon på min sida eller i spjälsängen som jag hade ställt mot sängen. Nu sover hon hela nätter så vi ska börja lägga henne i sin säng men det är så mysigt att samsova (även om andra säger att man inte ska det) så är svårt att sluta! Jag personligen tyckte det var skönare den första tiden att ha henne intill mig dels för man sover bättre men även för att det känns som man har mer kontroll. Tycker du ska avvakta, känner du att behovet finns när sitt barn har kommit så kan du köpa det då!

2019-03-11
eelino
eelino
Bebis på 15 månader

Första barnet hade vi i babynest mellan oss. Men nu när tvåan kom så har vi våran fyraåring i mitten så vi har ett bedsidecrib och det har funkat superbra! Tar upp honom och ammar sen lägger jag ner honom när han somnat.

2019-03-11
Lilsof
Lilsof

Jag har nattammat/sovammat bägge mina barn så de har sovit jämte mig större delen av natten. Jag vet att det egentligen inte rekommenderas, men för att få någon sömn har vi valt att göra så. Planerar att göra samma med nr 3 som kommer i sommar.

2019-03-11
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 2 månader

Tänkte samma som du med första barnet men verkligheten blev annan🙂Iaf för oss! För att sova hade vi barnet i sängen så vi kunde liggamma och fick då mest sömn👍Vårt tredje barn är 2 månader nu och sovit jämte mig från dag 1. Vårt bedsidecrib är bra att lägga ner henne på dagarna,lätt att rulla runt i lägenhet med då den står på hjul☺️Man märker vad som är bäst när bebisen är ute,svårt att bestämma hur det ska vara innan lärde jag mig snabbt🙂Lycka till 💕

2019-03-11
8kee6
8kee6

Vi hade vagga med öppen sida så att nestet gick att dra in i sängen när jag skulle amma, och kommer köra på det även nu graviditet nr 2. Just första veckorna är de så små så att ha dem i sängen känns skört, även i neste. Men många har ju det med och man sover ju på det annat sätt när man ammar så man är säkert ganska medveten om barnet även då! Ni kanske kan ha hen utanför dig i neste och sen ställa nåt bredvid sängen som skydd så ej det kan trilla ner? Då ligger hen inte emellan två vuxna iaf.

2019-03-11
Johannasol84
Johannasol84
Barn på 2 år och 5 månader

Glömde nämna att i början fick vi sitta upp när vi mata honom för annars somnade vi. Han flaskmatas då jag inte kan amma och det kanske funkar annorlunda om man ammar men tänkte kanske hjälper lite att berätta hur vi gjorde :)

2019-03-11
Paui94
Paui94
Barn på 2 år och 9 månader

Jag fick min lilla kille i januari och vi har spjälsängen precis brevid sängen med ett babynest i. När han äter tar vi upp honom annars så sover han i sin säng utan problem. Sen så föredrar han vagnen visa nätter och då har han fått sova i den :) så jag skulle säga att det funkar att ha spjälsängen brevid men att man inte sätter dit spjälskyddet direkt för det hindrar synen lite.

2019-03-11
Paui94
Paui94
Barn på 2 år och 9 månader

Hej!
Jag väntar också mitt första barn i maj och känner detsamma Ang att ha bebis i sängen mellan oss, så vi köpte oss en vagga att ha sidan om sängen. Sen har jag ju tyvärr ingen erfarenhet av om det är bra eller dåligt. Men det kändes som bästa alternativet för oss. 😊

2019-03-11
MiaHansson
MiaHansson
Bebis på 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...