App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Spelar det någon roll hur man sover?!

Hej! Jag är gravid i v.31. Jag snubbla precis över en artikel från 2011 (man ska säkert ta den med en nypa salt, men som gravid för första gången så är man ju lite nojig 🙈) I denna artikeln stod det att om man sover på rygg och höger sida efter v.28 så ökar risken för dödföddhet med det dubbla😯 Jag själv sover i princip bara på höger sida/ halvt mage, ibland blir det en liten stund på vänster sida. Någon annan som läst eller hört något om detta?

2019-03-05
MiaHansson
MiaHansson
Bebis på 10 månader

Står det nåt i rekommendationerna hur man ska göra för att ligga på vänster sida hela natten? Tycker det låter märkligt. Finns det ingen risk för ökad oro bland de gravida som inte har en personlig assistent som sitter och passar och vänder henne rätt hela natten?

2019-03-08
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Läste också om detta under min graviditet och valde därför att försöka sova så mkt på vänster sida som möjligt. Ibland vaknade man ju upp i andra lägen men jag försökte iallafall. Min barnmorska länkade en nyare artikel med samma råd och vad jag förstår är man på gång att nationell gå ut med dessa råd inom snar framtid.
På nya Zeeland, eller var det Australien?, ska man gått ut med rådet att gravida efter v 28 bör försöka sova på vänstersida - och andelen intrauterin fosterdöd minskade då med 30%!!
Vet att Agnes Wold diskuterat detta också, googla henne för ev få länkar till nyare forskning på ämnet?

2019-03-08
EllaBella87
EllaBella87
Bebis på 17 månader

Har oxå läst detta, men i en något nyare upplaga. De har tydligen forskat på det i Norge och de har kunnat koppla att om kvinnan ligger på rygg och en ven som ger barnet typ näring (kommer inte ihåg vad det stod) med att barnet dött i den senare delen av graviditeten. Men om man vill gå på det eller inte får man nog avgöra själv. Jag försöker undvika att ligga på rygg och sover oftast på vänster sidan dock.

2019-03-05
Jejj
Jejj

Tror inte det spelar roll alls hur man sover fast om man ligger på rygg som höggravid så kan man som sagt ligga på nån nerv eller dylikt med obehagskänslor till följd. Sov mest på höger när jag var gravid, lättast att snurra mig upp ur sängen då för alla nattoabesök.

2019-03-05
ma78
ma78
Barn på 2 år och 4 månader

Jag tror att de flesta bm skulle svara att det är svårt att påverka det där när man sover. Man kan ju inte sova i ett skruvstäd... Jag har läst mammor som säger att de sovit på mage till v 40 och det funkar säkert, men i min fantasi så mosar man bebisen då så det känns inte bra (fast jag fattar att man inte gör det). :p Jag är gravid i v 21 med tredje barnet och sover på bägge sidorna och än så länge lite på halvmage ibland. Att ligga på rygg blir jag jätteandfådd av.

2019-03-05
MamsanMaria
MamsanMaria
Bebis på 8 månader

Tack för era svar. 😊
Att inte ligga och sova på rygg har jag läst tidigare också samt att jag vet att min mamma svimma när hon låg på rygg när hon vänta min syster så jag vet konsekvenserna av det 😅
Men just det med att sova på höger sida gjorde ju en lite nojig. 🙈
Jag ska ta och fråga min barnmorska på torsdag när jag ska dit.

2019-03-05
MiaHansson
MiaHansson
Bebis på 10 månader

Det kan leda till vena cava syndrom när man ligger på rygg, det kan strypa blodtillförseln och ge lågt blodtryck. Hade en lång gravidkudde när jag var höggravid, underbart att slänga över ena benet på och krama om när man låg på sidan. Jag älskade den och sambon hatade den😂

2019-03-05
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 34

Har också läsnoch blev tillsagt att bättre sova på sidan men inte på ryggen. För mig så har jag höger sidan som favoritsida och försökte somna alltid på vänster sidan varje gång. Men det blev en hel del liggande med höger sidan. Födde en frisk bebis ändå. Men att sova på ryggen var det obekvämt och minns att rekommendationen är att inte göra det efter v. 27. Så har jag gjort.

2019-03-05

Enligt min barnmorska, när jag frågade, är det att sova på rygg som är farligt. Har för mig att det är de stora blodkärlen som kan bli nedtyngda och trängda och därmed ge sämre syresättning både till dig själv och bebisen. När jag var tillräckligt stor kunde jag faktiskt känna det. Blev lätt yr, lite illamående och fick sämre andning om jag låg på rygg. Det där med höger sida vet jag tyvärr inte.

2019-03-05
Alvida
Alvida
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...