App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Låg sköldkörtel produktion efter graviditeten

Hej Har efter min graviditet fått problem med min sköldkörtel (TSH på 33 och antikroppar på 450). Den producerar för lite. Blev insatt på levaxin 50 men fick snabbt en tryckande känsla över bröstkorgen och en känsla av att vara svullen i halsen. Min läkare ökade då dosen efter 2 v till 75, vilket inte hjälpte. Man gjorde ett ultraljud på halsen för att se om skörteln växer inåt men det gör den inte. Fick efter 2 v byta över till euthyrox på samma dos. Detta resulterade i turer in och ut från akuten då det gav mig hjärtklappning, diarré, viktnedgång, skakningar i hela kroppen, oro mm. På akuten så man varje gång att dosen var för hög alt ökats för snabbt. Jag mår skit och min läkare talar bara hela tiden om att vi måste öka för att förbättra värdena. Detta resulterar i ökningar varannan vecka och sänkningar varannan då akuten säger att min kropp inte fixar de snabba ökningarna. Känns som det aldrig tar slut. Vill ju bara njuta av min son som är 7 månader och detta har nu hållt på i ca 3,5 månad. Någon annan som varit i samma sits?

2019-02-24
Marie N
Marie N
Barn på 2 år och 7 månader

Skakningar, hjärtklappning, viktnedgång och troligen även diarré hänger ihop med hög medicindos/infasningsproblem vid höjning.

Jag fick antagligen för låg produktion av sköldkörteln under min första graviditet, då jag sovit middag lediga dagar i drygt 8 år. Efter cancern och halva sköldkörteln togs bort har jag fått börja med Levaxin. Jag har gått två år med samma dos 50 och mått skit, sedan märkte jag att kroppen reagerade väldigt olika på ökningen.

Från 50 varje dag när jag smög in en dag i veckan till var tredje dag gick det jättebra. Jag delade då 50 och 100-tabletter, så dosen var väl mer ojämn. Sedan fick jag öka till varannan dag 75 och fick jättemycket problem med vallningar i ca 4-5 veckor. Sedan gick höjningen från 75 varannan till varje dag smidigt. Nu har jag fått höja till 100 varannan dag och har en del yrsel och lite mysko känslor i kroppen när jag höjt en vecka. Så jag försöker ta det lugnt och stressa ner.

Att du höjer och sänker varannan vecka ger ingen kontinuitet. Kroppen behöver 4-6 veckor för att vänja sig vid en ny dos. Sedan ska prover tas och ny höjning kunna göras. (Jag har dock 10 veckor emellan) Så det bästa är ju att du håller dig på en dos och långsamt höjer gissar jag i ditt fall. Sedan ligger du högt på tsh, så du kommer behöva höja din medicin många gånger framöver. Tsh ska ner mot 1-2 eller under beroende av vad ditt landsting har för behandlingsmål.

Antikropparna antar jag är tpo-ak som påvisar att du har Hashimoto, d v s en autoimmun sjukdom som bryter ner din sköldkörtel successivt. Det jag läser om andra som har den är att de försöker få ner antikropparna med autoimmun kost/paleo, d v s gluten, mjölkfritt och sockerfritt. Då jag inte har den själv kan jag inget säga om det funkar. Jag hade nog inte fifflat med kosten under amningstiden. Går du dessutom ner i vikt är det dumt att fiffla med kosten. Så läs på om din sjukdom och försök hitta en läkare som förstår din sjukdom. Läkarna får tydligen 8 timmars utbildning om sköldkörteln, men det är långt ifrån alla som fattar hur stor inverkan den har på kroppen.

Jag har nonchalerats av opererande läkare på kirurgen med stressad småbarnsförälder och lite dåligt minne har vi alla ... Tja minnet har gått från många många bollar i luften och stenkoll till att inte minnas vilka kläder jag ska rensa ur barnens garderober till att inte minnas var jag la mobilen sist eller fakta jag förr hade full koll på, så det är ett handikapp i vardagen. Ringer sambon och säger vad jag ska handla, kan jag behöva ringa upp igen för jag inte kommer ihåg vad han sa.

Jag åkte berg- och dalbana i vikt efter tredje förlossningen. Jag rasade snabbt ner i vikt till min första inskrivningsvikt för att sedan lika snabbt tror jag lägga på mig motsvarande graviditetskilona, så där är jag idag. 3,5 år senare och kämpar mot tröttheten. Tsh är relativt okej, men t3 fritt och t4 fritt ligger lågt i referens och i förhållande till vad jag hade när jag mådde bra och var full av energi. Tyvärr har det tagit 8,5 år att få reda på vad som gick fel även om jag misstänkt länge att skk spökat, farmor hade giftstruma. 2004 hade jag toppvärde på t3 fritt, 2012 vid andra graviditeten hade det rasat och sedan har jag inte lyckats få upp värdena då ingen brytt sig och jag har vetat för lite. Sedan dess har jag läst mycket i Sköldkörtelgruppen på fb och andra grupper anknutna till cancern och operationen. Så nu hyser jag hopp även om det kan ta ett år eller mer innan jag är rätt medicinerad och mår bra. Så det är ingen quick-fix sjukdom utan du får räkna med uppåt ett år innan medicineringen är rätt.

Lycka till och grattis till bebisen!

2019-02-25
sommarlov10
sommarlov10
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...