App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Smakportioner

Min pojke närmar sig snart 4 månader och det ska bli spännande att få låta han börja smaka på olika saker. Nu till frågorna. När man då börjar med detta, är det varje dag dem får smaka? När ökar man mängden? När börjar man att ge ett helt mål? Alltså vart lär man sig allt sånthär? Jag kan liksom ingenting :) Tack för svar!

2019-02-05
Tesssii
Tesssii
Bebis på 17 månader

Vi började med smakportioner (typ 1 tsk/på fingret) vid 4 månader i princip varje dag när vi åt något som var lämpligt att smaka på. Vi köpte även barngröt från 4 månader och gav typ en halv portion varannan dag och när vi märkte att magen pallade gav vi varje dag. Sen ökade vi till en portion gröt + smakportioner på fingret. Från 6 månader gav vi en portion gröt och sen började vi byta ut ett mål i veckan till mat. För varje vecka som magen fungerade bra bytte vi ut ett nytt mål till mat veckan därpå. Vid 8,5 månad slutade jag amma helt.

2019-02-20
MammaKotte
MammaKotte

Första barnet så fick jag massa info genom föräldragruppen. Om magen klarar det så kan man ju öka mängden ganska fort men håll dig till samma mat ett bra tag innan du byter. Jag hade bröstmjölk i för att det skulle känna igen smaken.

2019-02-18
ma78
ma78
Barn på 2 år och 4 månader

Vi fick info av BVC. Nu är ju din bara 4 månader så ni kanske får info vid bästa besök eller så frågar du.
Vi fick bra info och broschyrer.

2019-02-18
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Låt barnets intresse styra hur snabbt det går. I början räcker det med att smaka lite på fingret av din egen mat. Är barnet intresserad och du märker att det gillar att smaka på olika saker så ta och öka mängden successivt. Men som tidigare skrev så klarar de sig bra på bara bröstmjölk/ersättning tills de är 6 mån så ingen stress.

2019-02-18
sofiejonsson
sofiejonsson

Vi gav 1 tsk varje dag och ökade efter kanske 2 veckor med än mängd i form av en iskub. Vår son var väldigt intresserad av mat tidigt så det var ganska lätt för oss att öka. Men man måste ha tålamod för ibland måste man backa tillbaka till 1 tsk eller ibland ingenting för att magen inte klarar av det. Gröt började vi med smakportion vid kanske 4,5 månad och så fick han en hel måltid vid 5,5-6 månaders ålder. Sen fick jag råden att börja med en sak i taget. Till exempel potatispure för det är skonsamt för magen. Men att man kör med det ett tag (vi körde en vecka) och sen tar nästa ex. sötpotatis/morot/palsternacka. Ifall magen skulle reagera på något så vet man lättare var det är för något. Vi blandade även ut med ersättning (går lika bra med bröstmjölk) så att dom känner igen smaken. :) Men maten bör inte konkurrera med amning/Ersättning innan 6 månader. Då kan man börja byta ut måltider så att säga.

2019-02-05
Vunnebunne
Vunnebunne
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...