App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Trappa upp med mat - Hur gjorde ni?

Har en fem månaders som blir helt hysteriskt glad av att få äta pureer, vilket han fått göra nu i en månads tid och runt 60g varje dag varje gång nu på slutet. Har även gett han hemlagad gröt i en vecka nu, där han får i sig ganska lite men kanske lite mer än en tsked sist. Vill börja ge honom mer mat då han verkligen älskar det mesta han fått smaka på hitils men hur ur ni gjort med upptrappningen från amning (eller flaska) till mat? Vad har ni gett? Hur mycket? Hur ofta? Vilken ålder? Berätta gärna hela processen från amning till helt mat!

2019-02-03
Eliottpelikott
Eliottpelikott
Barn på 1 år och 7 månader

Min son har gladeligen glupsat i sig allt som kommer i munnen. Började lite innan 4 mån med smaksensationer. Han fick smaka på det mesta som hade rätt konsistens. Så när han var 4 mån så började vi med gröt. Gav några skedar gröt och några skedar fruktpure efter. När han inte var för hungrig och inte heller för mätt. Efter en vecka var han uppe och åt ett helt mål. Började också med puré. Morotspure och potatispuré. Sen har vi successivt bytt ut de flesta målen till mat eftersom han har varit mer intresserad av mat än ta flaskan. Nu är han snart 6 månader och får ersättning på morgonen, gröt och fruktpure vid 10-11, välling innan middagsluren, matpureer av olika slag samt fruktpure vid 14-15, gröt och fruktpure vid 17-18 och sen en flaska välling vid 20 vid läggning. För oss har det gått fort fram men med hänvisning från bvc så skulle vi bara öka på med maten så mycket som vår son ville eftersom han var helt ointresserad av flaskan redan vid 3 månader gick från att ha ätit 180 ml per gång till att bara äta 60-90 ml per gång. För honom var det roligare att få sitta med vid matbordet och äta än att vi skulle försöka truga i honom flaskan. Dottern var inte alls lika snabb, var uppe i en portion om dagen vid 6 mån och då började vi ge 2 mål mat per dag. Ibland ville hon dock ändå bara ta ett par skedar åt gången. Så tror det är väldigt individuellt.

2019-02-18
sofiejonsson
sofiejonsson

Åh men tack för alla svar!! Skönt att veta att fler börjar lite tidigare än de säger! Hur gör ni med dricka då? Får de vatten direkt till maten?:)

2019-02-05
Eliottpelikott
Eliottpelikott

Vi bytte ut ett mål per vecka förutsatt att magen fungerade, annars sköt vi upp det nästa mål en vecka. Vi började vid 5 månader och vid 8,5 månader slutade jag amma helt. (Nattningsamningen var det sista målet vi bytte ut pga bekvämlighet)

2019-02-05
MammaKotte
MammaKotte

Min lilla älskade också mat typ från start!
Först var det ju smakprover från 4,5 mån ungefär.
Sen började vi med en smakportion gröt vid lunchtid varje dag vid 5 mån, med en ”isbit” mixad frukt eller bär blandat i. Fortsatta smakportioner vid våra övriga mål.
Ett par veckor senare gav vi ett till mål, då blev det barnmat vid lunch och gröt vid 18ish.
Vid 6.5-7 mån började vi med frukost. Små bebismackor (en halv cm kuber typ) med leverpastej och ost, lite små fruktbitar och lite naturell youghurt med en isbit mixad frukt eller bär. From nu plockar hon maten själv helst!
Nu är hon snart 8 månader och äter ”ettårs”barnmat för hon hatar när det inte är bitar i det hon ska äta! Inga tänder än men hon gnager på! Nu är det hela portioner gröt med tre isbitar frukt eller bär
Däremellan äter hon ersättning 2 ggr per dag och oftast en gång på natten

2019-02-04
Idasofiavictoria
Idasofiavictoria

Första barnet började äta pureer runt 6 månader, grönsaks- och frukt, Efter ett tag så började vi med gröt till morgonen och kvällen. Ökade mängden ganska snabbt då hans mage inte krånglade alls. Han gosammade på morgonen och kvällen men efter 9 månaders ålder slutade jag eftersom jag fick en medicin som inte fungerade ihop med ammnig.

Barn två och tre var ganska snabba de med fast de övergav pureer ganska fort och ville ha bitar istället, Mellanbarnet har inte varit så glad i gröt alls och hon ville amma rätt länge i kombination med maten. Det var jag som satte stopp på ammningen när det var ett halvår kvar innan hon skulle bli storasyster. Hon äter det mesta som serveras med lite skepsis för vissa saker.

Nr 3 började äta redan vid 4 månader, provade pure men det var iget för henne så det fick bli välkokta bitar av diverse grönsaker. Hon gillar oftast macka eller fil med puffat ris på morgonen. Hon äter det mesta som erbjuds.

Alla mina barn har fungerat bra med magarna så vi har kunnat öka mängden rätt fort.

2019-02-04
ma78
ma78
Barn på 2 år och 4 månader

Jag har börjat låta mina barn smaka mat mellan 4-5 månaders ålder båda har älskat mat. Sonen försökte jag kämpa med amningen länge, han ville bara ha mat. Så till sist va d bara o ge med sig o ge honom mat o d gick bra, minns inte att d va några svårigheter med magen eller något annat.

2019-02-04
1rema
1rema
Barn på 3 år och 10 månader

Kommer inte riktigt ihåg
Men vi trappade upp snabbt. Började med att ge frukost, gröt hela portioner. När vi märkte att magen fixade de ökade vi på med lunch. Mindre portioner i början för att sedan öka efter ett par dagar. Sen la vi på middag på det och även kvällsmat (gröt) vi slutade helt med flaska på dagen när han var runt 6-7 månader. Då
Åt han enbart mat. Men vi la alltid katrinplommon i gröten för att hjälpa magen, även efter mat att ge sådant som hjälper magen, päron, väldigt mogna bananer osv. Lyssna in honom pch testa, man vet ju inte förrän man provat. Skulle magen säga stopp så minska lite. Går de bra så öka på med fler måltider ?

2019-02-04
Hyrkes
Hyrkes
nyfödd bebis

Såhär gjorde jag med min nu 7 månaders:

Vi märkte tidigt att han gillade mat. Började ge smaksensationer vid 4 månader, lite mer av olika fruktpureer, gröt, potatis, sötpotatis, morot etc. Vid 5 månader började jag ge honom lunch. Några skedar mat (körde burkmat iom att han i början åt 1-2 matskedar) och lite fruktpuré som efterätt. Resten av dagen fick han ersättning när han var hungrig. Efter 1-2 veckor så fick han samma till middag. Sen började vi med gröt till frukost. För 2 veckor sen började vi även med mellis på eftermiddagen. Så nu äter han gröt till frukost, lunch, mellis och middag. När han går och lägger sig får han en flaska ersättning (han tycker inte om välling) och äter en flaska ersättning på natten.

Det har funkat super för oss. Lyssna på ditt barn. Vill han börja äta mat fortare än "vad alla säger" så testa! Min son har visserligen aldrig haft magproblem så jag har vågat gå rätt fort fram, annars hade det varit en anledning att vara försiktigare. Och vill barnet ta det långsammare, låt det ta tid. Och var inte rädd att testa olika saker. Hittills är det bara lax som inte har mottagits så bra här hemma. Lycka till!

2019-02-04
Nalleli93
Nalleli93
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...