Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

fördela trodde mellan föräldrar

Jag måste skriva av mig... Vår bebis är 3 månader. Min sambo gör i princip allt i hemmet ; tvättar, handlar, städar, vilket så klart är skönt. Det är självklart att jag måste natta barnet och gå upp under nätterna då det är jag som ammar och som inte jobbar. Men emellanåt känner jag mig kvävd. Om jag lämnar över barnet för att duscha, gå på toaletten eller vad som helst får jag dåligt samvete. Det känns som vi byggt upp någon slags självklarhet att barnet ska vara hos mig och så fort pappan tar bebisen får han en guldstjärna. Känns inte heller som om pappan förstår hur tufft det är att alltid ha en störd nattsömn ( han sover alla nätter rakt igenom). Egentligen skulle ju lika bra jag kunna städa och få lite distans till barnet. Till min fråga: Hur fördelar ni tiden? Hur mycket av dygnet uppskattar ni att respektive förälder "har" barnet? Brukar ni dela på er när partnern kommer hem ifrån jobbet?

2019-01-11
Bebis på 4 månader

Vi har också en knodd på 3mån men det har varit lite tvärt om här att sambon kommit hem från jobb får bebis och så fick jag göra allt hushåll osv. Så vi gjorde ett städ o mat schema där vi delade upp hushållssysslorna emellan oss och spridde ut dem på olika dagar så man inte behöver göra allt på en och samma dag. Sen har vi varsin kväll i veckan där man är bebis ”fri” (om det inte är akut osv) dr vi kan ägna oss åt våra respektive intressen utan att behöva tänkta på bebis. Känns väldigt skönt och avlastande för oss iaf. Lycka till!

2019-01-17
Jajjutt
Jajjutt

Tusen tack för goda råd och för att ni delar med er. Får ta upp det med partnern ordentligt!

2019-01-12
Bebis på 4 månader

När vår son var liten och jag ammade (slutade vid 8,5 månad) och min man jobbade mycket för att jag var hemma heltid så brukade ofta jag laga mat osv när han kom hem från jobbet - dels för att få händerna fria och göra nåt annat än amma och bära bebis men också för att min man skulle få tid med vårt barn ⭐️ jag såg också till att få egen tid när min man (skiftarbetare) var hemma för att åka och träna, gå och handla, göra ärenden osv - jag tror det är bra och viktigt för alla, den som är med barnet heltid får egentid och återhämtning, den som jobbar får egentid med barnet och kan bygga egna band och skapa rutiner och ta ansvar, barnet får starka band tidigt till båda föräldrarna 💕

2019-01-12
MammaKotte
MammaKotte
Bebis på 12 månader

Vi har två barn i åldrarna 2,5 år och 10 månader. Jag tar alltid nätterna eftersom min sambo jobbar tidigt, jag hade inte orkat vara uppe på nätterna när jag själv jobbar. Sen på helgerna när han är ledig brukar han ta en natt varje helg så att vi båda två får sovmorgon en dag i veckan iallafall. Det har funkat bra för oss. Men han tar lika mycket ansvar som mig för barnen när vi är hemma båda två. Jag brukar åka ut och träffa någon vän någon gång i veckan själv utan barn för att få lite andrum. Det är trots allt väldigt tufft under småbarnstiden så jag tror att det är viktigt att båda två får komma iväg lite ensamma ibland. I hemmet hjälps vi åt men min sambo är ändå den som städar och lagar mat mest. Det bästa är att sätta sig ner och prata med sin partner och våga ställa krav. Det är ingen guldstjärna papporna ska ha för att de tar hand om barnen, de är ju lika mycket pappans barn som mammans. Jag börjar jobba i februari igen efter tre år som mammaledig och då går min sambo hem som pappaledig. Tror det är viktigt att båda föräldrarna är hemma och skapar sina egna rutiner med barnen då det är mycket att handskas med.

2019-01-12
Eeemmmmyyy
Eeemmmmyyy

vi har ingen uppdelning hemma utan vi liksom bara gör🤷🏻‍♀️Känner aldrig att något är orättvist. Har jag inte dammsugit så gör min man det eller vice versa

2019-01-11
8kee6
8kee6

Jag tycker också du ska prata med honom. Du ska absolut inte få dåligt samvete för att du tar en dusch, åker och handlar, vill klippa dig eller träffa en vän utan barnet...Han har lika mycket ansvar som du och det är viktigt att även han kan ta hand om barnet själv så att du känner att du faktiskt kan göra något och att det funkar. Det är lika viktigt att båda föräldrar får lite egen tid tycker jag. Han jobbar ju antagligen så han får ju automatiskt distans och en paus medans du inte får det.

Vi fick tvillingar i augusti så vi har delat på allt och hjälps åt med allt han var hemma i två månader vilket jag tycker var jätte skönt och han har vart lika delaktig som jag. Nu ammar inte jag vilket har vart en fördel eftersom maten kan komma ifrån vem som helst, att dom inte bara är beroende av mig i våran situation. Så båda kan rutinerna och båda kan lämna hemmet utan att det blir några konstigheter. 😊

2019-01-11
Emaliie
Emaliie

Jag sköter den mesta marktjänsten, utom att handla eftersom jag inte har körkort och vi bor på landet.
Är gift med en bonde så han sköter ju förstås om djuren och arbetar i skogen under hösten och vintern.

Vi hjälps åt med allt som rör kalvningar och annat i lösdriften. Nattningar av barnen hjälps vi åt med, den yngsta som är 1 år lägger jag eftersom hon vill amma innan hon somnar, men de få kvällar som jag är borta så klarar min man av att lägga henne och mina andra två barn med lite hjälp av deras farbror.

Men han har full förståelse för de gånger som jag behöver lite distans till barnen och göra nåt helt ensam. Min pojke som är 5 år går på 15 timmar men de andra 2 barnen är hemma.

Under traktorkörning så har han ibland med sig de större barnen som älskar att få åka traktor

Jag tycker nog att pappan skulle kunna ställa upp så att du kan få sovmorgon på helgerna och det är väl lika viktigt med närhet från pappa som från mamma..

Så för att svara på din fråga så är det nog ganska mycket jag som har barnen men min man hjälper till mycket. Jag var ganska införstådd med att det skulle bli den fördelningen med ett sånt jobb.

Jag hoppas att ni kan sätta er och prata igenom fördelningen av sysslor, ett avbrott betyder så mycket ibland. Jag kan ibland nästan skämmas för att jag är lättad att få vara ensam.

2019-01-11
ma78
ma78
Bebis på 13 månader

Har ingen bebis just nu men när mina bar små fick min man ha dem på nätterna när han var ledig/började senare dagen efter. (Jag ammade och lämnade sen över). Vad gäller övrig tid så kan ni ju byta att du handlar och han är hemma med barnet. Eller du städar medan han tar en promenad med barnet. Han har barnet på kvällen i soffan när ni tittar på tv osv. Jag tyckte att det var jobbigt med första barnet att åka hemifrån utan honom med barn nr 2 var det annorlunda. Första gångerna utan barn handlar man på 15 min efter ett tag kommer du gå runt i hela affären för att inte missa några hyllor och vara hemma efter 1,5 timma 🙈😂 Viktigt att prata om sina känslor för mannen! För han kan inte veta om inte du berättar! Lycka till! PS man får känna att man vill vara själv ibland även om man är förälder!

2019-01-11
Mammmaw08
Mammmaw08
Barn på 2 år och 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...