App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Nytt barn till en familj med funktionsnedsättning barn

Hej Är det nån som har erfarenhet av, eller vet var man kan få info/stöd/råd ang situationen när det är påväg in ett barn in till en familj med ett redan ganska gravt funktionsnedsatt barn? Detta skapar mycket oro/tankar. Jag är inte mamma till barnet med funktionsnedsättningen men är gravid med pappan till det. Han spenderar en stor del av sin tid med henne och bor 50% av tiden med henne. Hon är 9 år och är ganska extrem, klarar inte att vara själv eller kan vara tyst/lugn länge och är alltid i fullt ös (utvecklingsstörning, autism, adhd, epilepsi, talstörning mm). Tycker själv det är utmanande att spendera tid med henne då hon kräver 110% uppmärksamhet ständig passning och pappan och jag inte kan ha ens en normal konversation när hon är med. Pappan önskar dock att vi alla ska bli en enhet, men jag vet inte om jag orkar eller om det ens är möjligt? (Kan man ha ett spädbarn med henne i en sån situation?) Nu är jag orolig för situationen då jag väntar barn in i denna dynamik. Nån som har nån liknande erfarenhet eller tankar/tios/råd eller var kan jag vända mig?

2019-01-04
LiSaga
LiSaga
Bebis på 7 månader

Hejsan. Jag har ett barn sedan ett tidigare förhållande som är 9,5 år, med ADHD kombinerad form och autism 1. Har henne dock på heltid.

Nu är inte hennes problematik lika grav som flickan i er familj verkar ha. Men för att bli sammansatt som familj så krävs det mycket anpassningar för det barnet. Vårat liv bygger på ex rutiner och förutsägbarhet. Även hjälpmedel.
Ett annat tips till er är att göra upp en plan. Vem ska ta hand om vad. Behövs ett schema? Om du ska amma bebis så kommer du ha det största ansvaret där, då får han ta det största ansvaret när det gäller det större barnet som har särskilda behov. Även om ni inte ska "lämna varandra åt sitt öde", utan man måste hjälpas åt ändå och vara en enhet.

Vi har även schema på vem som ska göra vad i hemmet, disk, städ, tvätt etc. Det hjälper faktiskt mycket och blir mindre tjafs ang detta.
Har ni någon kontakt med BUP eller HAB? Prata med dom om din oro och dom kanske kan hjälpa er mer ingående hur ni ska hantera situationen. Du kan även prata med din BM om detta. Lycka till! :)

2019-01-13
Azusephre
Azusephre
Bebis på 13 månader

Tack så mycket - det ska jag kolla upp.

2019-01-05
LiSaga
LiSaga
Bebis på 7 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2019-01-05
LiSaga
LiSaga
Bebis på 7 månader

Hej! Vad bra att du ventilerar dina tankar här! Första steget till att få till en fungerande familjesituation är ju att sätta ord på sina tankar och sin oro! Jag har erfarenhet av krångliga familjesituationer men inte på det sätter du beskriver. Det jag dock verkligen vill skicka med dig är att du och pappan behöver ha en gemensam plan för att ni ska ha förutsättningarna för att det här ska fungera :) Råd och stöd kan erbjuda stöd till par och familjer, börja med att kontakta de! Det kanske finns mer riktad hjälp att få men då har de kunskap om det och kan guida er vidare. Stor lycka till. Ta hand om varandra!

2019-01-04
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...