App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Diabetes

Hej! Jag undrar om någon av er har diabetes typ 1 innan er graviditet? Och hur ligger era blodsocker? Jag är gravid i v10 och tycker det är väldigt jobbigt med diabetesen så om ni har tips, vad som helst så snälla skriv :). Mvh Becka

2018-12-11
Becka09
Becka09
Bebis på 9 månader

Aha okej! hoppas det går lika bra för mig 😁 Så skönt det låter med pump faktiskt! själv är jag rädd för att använda pump pga en händelse. Så du kollar bara blodsocker en gång om dagen då? Och hur sköter pumpen sig av sig själv? 😊

2018-12-13
Becka09
Becka09

Cgm är kontinuerlig blodsockermätning.
Jag får mina blodsockervärden i pumpen. Jag ser värdena på skärmen. Jag kan ställa så att pumpen larmar om blodsockret går under 4 mmol och samma om det blir högt.

Behöver bara kalibrera den en gång per dygn genom att prova blodsockret.

2018-12-11
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Det är väl motsvarande libre fast den är mer precis, jag använde libren under hela förlossningen och det var inga problem! Det kommer säkert gå fint, kämpa på med sockret bara fram tills det är dags :)

2018-12-11
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 2 månader

Förresten vad är cgm för något?

2018-12-11
Becka09
Becka09

Jag tackar så mycket för alla svar jag får! Så fantastiska ni är!. Jag hoppas jag kommer få en bra förlossning och klara av nästan allt själv med diabetesen, jag är lite beroende av att kolla blodsockret HELA TIDEN av rädslan av lågt blodsocker. Tack för tipsen också när man ligger lågt jag har alltid bara använt dextro eller druckit oboy, men nu under graviditeten så har jag börjat må jätte illa av det, speciellt på natten. Jag kan lägga mig på ca 12-10 och vakna under natten med 2-3 i blodsocker, har ni också märkt att ni sjunker småpåvar natten och kanske vet varför?. Det ända jag hört är att man är känsligare mot insulin under natten så därför tar jag inte extra insulin om jag skulle ligga högt då jag vet att jag sjunker av någon anledning och nu tar jag 7 enheter levemir på kvällen och det är inte så mycket ju.

2018-12-11
Becka09
Becka09

Jag haft diabetes sedan 1992.
Jag har två barn som nu är 10 år och 13 år.
Jag har insulinpump och har haft det sedan 1995 och har nu även cgm (det hade jag inte under graviditeterna).

Jag lade ner enormt mycket tid på att prova blodsockret och äta ordentlig. Jag låg väl rätt hyfsat innan graviditeterna men pressade ner HbA1c ännu mer när jag var gravid.

Jag har aldrig varit rädd för känningarna utan ser till att få i mig något när jag börjar bli låg.

2018-12-11
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Första förlossningen skötte sambon liebren & jag doserna (tog dock inte sprutan själv). Blev igångsatt tre dagar efter BF den gången. Nu har jag pump vilket gjorde det väldigt lätt för mig att sköta allt själv vid andra förlossningen. Den drog igång av sig självt & var ganska kort så det underlättade väl det hela.

Jag brukar käka godis & isglass när jag tröttnar på dextro :)

2018-12-11
Sstinaj
Sstinaj

Jag fick också ge en massa extra insulin för att korrigera, brukar oftast dricka saft eller juice när jag blir låg, brukar också ha med mig nån sorts bar att komplettera med när det behövs, håller med om dextro 😷 jag blev igångsatt och skötte diabetesen själv i stort sett hela vägen, sambon hjälpte till att läsa av libren när det blev körigt, var inte så sugen på mat men bara försöka äta ändå 😊 personalen frågade ofta om jag ville ja hjälp och hur det låg men ville sköta det själv!

2018-12-11
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 2 månader

Jag ska kolla in den gruppen också! Tack så mycket :D

2018-12-11
Becka09
Becka09

Det känns ju skönt och höra att bebis inte behöver bli större det hoppas jag verkligen inte. Det gör ju såklart inget men det blir ju lättare med förlossning med en normal växt bebis kan jag tänka mig. Om ni vill skulle ni kunna berätta lite hur det går för oss med diabetes under en förlossning? Tänker med blodsocker, äta och ta insulin?

2018-12-11
Becka09
Becka09

Ja jag använder freestyle libre. Oj 200 enheter? Just nu ligger jag på över 70 i hba1c. Jag hade tresiba men nu förra veckan så fick jag bytta till levemir igen för jag har höga värden på dagen och behöver ofta ta extra insulin efter måltid även om jag tar ” mycket ” enligt mig. Just nu så tycker jag inte det är någon skillnad så fått höja mina enheter igen så hoppas det blir bättre. Jag är bara rädd att jag ska svimma av lågt blodsocker då jag gjorde det när jag var mindre några gånger och nu mår jag så illa av att äta dextro så om du har tips på något annat än dextro som man kan ta förutom mjölk då jag gör det också så tipsa! . Jag går på mödravårds specialisten i Lund och man har kontakt varje vecka med en diabetes läkare vilket känns skönt. Så det ska nog bli bra. :)

2018-12-11
Becka09
Becka09

Jag har precis fått mitt andra barn. Har haft ganska smidiga graviditeter men har behövt ha väldig koll på blodsockret & ta mycket insulin. Morgonen har varit värst med höga värden. Har ändå lyckats ha hba1c på max 40. Där jag bor erbjuds man samtal med diabetssköterska varje vecka, första graviditeten var det toppen! Jag blev sjukskriven 25 % i cirka v. 30 för att orka med att ha så bra koll på bs. Det är spännande för så fort barnet är ute så sjunker insulinbehovet. Nu när jag ammar har jag megamycket känningar trots att jag tar hälften så mycket insulin som under graviditeten.

Kan tillägga att bebis inte behöver bli megastor för att du har diabetes (det var jag livrädd för) jag har gått tiden ut med mina två (minus två dagar med sista), de vägde 3.9 och 4.2 dvs nästan inom normalspannet.

2018-12-11
Sstinaj
Sstinaj

Finns en toppengrupp på fb också som heter föräldrar och gravida med diabetes den rekommenderar jag verkligen!

2018-12-11
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 2 månader

Jag har aldrig vart särskilt känslig för lågt blodsocker heller, men i början vaknade jag och kollade sockret varje natt tills det stabiliserat sig lite.

2018-12-11
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 2 månader

I början fick jag minska som tusan på både basal och bolus, när jag väl hittade rätt så låg det bra på nätterna också! Har du nån libre eller cgm? Hade typ 56 i hba1c innan jag blev gravid men så fort jag märkte att jag var gravid skärpte jag till mig och låg sen mellan 38-45 hela graviditeten, trots att jag ALLTID legat över 70. Framåt vecka 28 kanske började det behövas mer insulin, på slutet tog jag nästan 200 enheter om dagen! Fick jättebra hjälp av diabetesläkaren på Sös, är egentligen van att mixtra själv men det betedde sig så konstigt så då var det skönt att ha någon att fråga!

2018-12-11
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 2 månader

Har haft sens 2003 så väldigt länge ändå. Kommer du ihåg hur ditt blodsocker la under din graviditet? Jag har har medelvärde på 9 nu och gått ner från 12-14 då jag alltid varit rädd och bli låg. Kommer du också ihåg hur det var under natten? För jag kan ligga på 10 när jag lägger mig och vaknar på natten med 3.

2018-12-11
Becka09
Becka09

Har typ 1 sen -96 och min dotter är nu 3 mån! Fråga på om du undrar nåt :)

2018-12-11
Ajsingbajsing
Ajsingbajsing
Bebis på 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...