App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Igångsättning - bra erfarenheter?

Då har man passerat det magiska BF datumet. Är i vecka 40+2 nu så precis förbi datumet. Min barnmorska har berättat vad som händer sen, hur det blir om jag går för långt och vi har pratat om igångsättning i v.41+6. Jag har inte varit nervös för detta innan men känner nu att jag verkligen vill undvika igångsättning, tanken på det gör mig jätterädd. Någon med goda erfarenheter av igångsättning som kanske kan lugna mig?

2018-11-29
TantMarina
TantMarina
Barn på 1 år och 6 månader

Jag tycker att det är viktigt att ha en öppen inställning för smärtlindring när man blir igångsatt. Själv blev jag igångsatt för 10 veckor sedan. Jag hade inte klarat mignutan ryggbedövning. Varje kvinna tål inte lika mycket smärta och varje förlossning är så unik. Tips är att inte läsa för mycket andras historia. Läs på vårdeguiden hur der går till, olika smärtlindring. Sedan tycker jag att ha en bra stödperson med och lita på barnmorskor och framför allt din kropp är viktiga. Det kommer att gå bra!

2018-12-12

Blev det igångsättning Tantmarina?

2018-12-11
8kee6
8kee6

Jag blev igångsatt med båda mina barn, så jag har inget annat att jämföra med. Men jag fick bara höra alla skräckhistorier innan... Första tog knappt 10h, o andra ca 22h från dess jag fick propessen, de flesta av timmarna är bara att vänta på att man ska börja öppna sig, så man har kanske lite långtråkigt ;-) Jag hade inte börjat öppna mig mer än ca 1 cm båda gångerna när jag kom in för igångsättning. Tyckte det kändes tryggt o bra att ha en tid man skulle bli igångsatt, när väl de starka värkarna började så kom mina barn i ett rasande tempo, så jag hade antagligen inte hunnit in till förlossningen om jag varit hemma o väntat så länge man ska innan man åker in, o då har jag bara 2 mil till sjukhuset. Jag upplevde inte att det var jobbigt med själva igångsättningen, tyckte det kändes kontrollerat och bra!
Första förlossningen hade jag bara lite lustgas, andra tog jag eda och lustgas. Skulle det bli en trea kommer jag definitivt välja eda igen! Sparar så himla mycket på krafterna inför krystvärkarna när de mindre värkarna knappt kändes tyckte jag!
Lycka till :-)

2018-12-10
Evanima
Evanima

Vi fick vår fjärde barn nu. Naturlig förlossning med bara lustgas. Ville undvika igångsättning .. har inte spruckit nåt och inte haft så mycket blödning heller. Men föredrar naturligt före igångsättning ..

2018-12-09
flingan32
flingan32

Blev igångstt med första barnet,pga vattnet gick o sen så hände inte så mkt mer. Andra barnet kom igång av sig själv. Kändes mkt bättre andra gången, kroppen fick va med på ett helt annat sätt. Tog ca 6 timmar med första o andra tog det oxå ca 6 timmar från d jag åkte in. Men minns att jag gick med småvärkar hela dagen, som blev värre sent på kvällen.

2018-11-30
1rema
1rema


Den första igångsättningen blev ingen bra erfarenhet för mig, hade för lite fostervatten och det var redan bf+11.
Fick ballong som jag sov med, inget hände så den plockades ut nästa dag runt 12 och jag fick hormon för att mjuka upp tappen. Gick runt massa ijnne på avdelningen och sen vid 17 så började det ordentligt med värkar. Hon kom vid 19.42 och jag hade bara värk hela tiden så orkade/kunde inte sitta på boll eller halvstå mot sängen. Hann inte med mer än lustgas som jag knappt tog från munnen. Min man hade varit hemma med sonen så hann han knappt ordna barnvakt och komma in till BB innan hon kom.

När jag blev gravid med tredje barnet, så ställde jag in mig på igångsättning ganska tidigt, skulle bli ett decemberbarn, så min man som är bonde kunde absolut inte vara med under tiden.
När Bf var förbi så sa jag till min mamma att hon skulle vara med mig så det var hon. Kom in bf+15 och fick dricka nån sorts hormon med 2 timmars mellanrum och sen var det ctgkurva och mer dricka. Hade ingen känningar av värkar eller sammandragningar under hela dagen. Vid 22 så var det slut för dagen med drickan och vi la oss, vid 23.30 startade det med riktigt kraftiga värkar och sen kom hon 01.49. En snabb liten rackare det med.

Men att jag hade nån med hela tiden var väldigt skönt och sen var jag mer förberedd på att det kunde gå väldigt fort den här gången. Det var nog det som var det "bästa"

Jag har inte behövt sy mer än nåt stygn varje gång så det är skönt.

Men min första förlossning som kom igång naturligt var den bästa.

Lycka till!

2018-11-30
ma78
ma78
Barn på 2 år och 7 månader

Fött första två vaginalt och spontant och med tredje blev det igångsättning på grund av tidigare snabba förlossningar. Gick väldigt fort men ändå bra, har inte spruckit någon gång under någon av tidigare förlossning trots snabba förlopp. Nu väntas fjärde barnet, igångsättning är väl inte direkt önskvärt av mig då jag tycker ändå om den där spänningen om när det startar spontant. Sen är jag heller inte så rädd om jag skulle föda hemma. Fick två doser av medicin när jag skulle bli igångsatt, sen satte de håll på hinnorna för att hon hade kommit långt ner redan och sen kom hon rätt så fort senare. Som tur var är våra barn mellan 3000 g och 3275 g så inte så stora.. men kroppen klarar mer än man tror. Hade bara lustgas under alla förlossningar då jag avskyr sprutor ..

2018-11-30
flingan32
flingan32

Min första blev igångsatt eftersom han vägrade komma ut. De satte ballong runt kl 10, runt 17 trillade den ut och de tog hål på hinnorna. Först då började värkarna. Jag är väldigt dålig med smärta så det var skönt att vara på plats och få hjälp av de smärtstillande som finns :) Under natten flyttades vi till förlossningensrummet och kl 3.45 kom han ut. Jag är gravid igen och ska ha i december, pga psykisk hälsa kommer jag bli igångsatt dagen efter bf denna gången och jag har ingen oro för själva igångsättningen:)

2018-11-30
Jinza
Jinza

Jag tyckte det var jätteskönt att bli igångsatt och slippa oron att inte veta när man ska åka in osv., För mig tog igångsättningen 3 dygn, först fick jag ha ballong 1 dygn, sedan orala hormoner och när de till sist satte in ’tampongen’ så tog det fart och lillen kom ut 9 timmar efter det

2018-11-29
JennyLowerot
JennyLowerot

Hej, jag blev igångsatt i söndags då jag gått 2 veckor över tiden. Hade varit på ul 3 veckor tidigare och fått en uppskattad vikt på 4600 g så jag var lite orolig för att bli igångsatt och hur min kropp skulle reagera på att bli igångsatt om det var ett stort barn. Men allt gick jättebra! Kom in kl 9 på morgonen för en undersökning och jag var öppen 3-4 cm. De bestämde sig för att ta hål på fosterhinnorna för att se om kroppen kom igång av sig självt. Började få lite värkar, men de ökade inte så jag fick värkstimulerande dropp som gjorde att det kom igång. De ökade droppet vid två tillfällen till. Sen var vi igång! Jag valde att ta spinal bedövning som var rena himmelriket, effekten kom på 5 min. Hade grymma barnmorskor som vägledde mig hela förlossningen och kl 16.40 så föddes han i en enda krystvärk. Sprack ingenting tack vare att barnmorskan höll emot i slutet. Ska tilläggas att han vägde 5415g!

Lycka till med din förlossning!

2018-11-29
Messet
Messet
Barn på 1 år och 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...