App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldradagar

Väntar vårt första barn i slutet av januari och tycker det här med föräldradagar är en djungel! Man har 390 dagar tillsammans på sjukpenningsnivå. Jag har tänkt vara hemma från mitten av januari till och med sista augusti vilket blir ungefär 230 dagar och ca 160 kvar som min sambo kan ta ut. Får man göra så eller måste min sambo ta ut fler av dessa dagar?

2018-11-28
Pineapple86
Pineapple86
Bebis på 14 månader

Ett tips till är att ta ut ”lägsta dagarna” när barnet fyllt 1 år och du kanske jobbar deltid men vill skydda din SGI. Ger väldigt litet tillskott i plånboken men viktigare att ta ut motsvarande heltid och du har ju ändå lön.

2018-12-02
Hanna_G
Hanna_G

Du kan logga in på FK med bank-ID och lätt planera samt ändra din planering.
Lägg in en grundplan tex 5 dagar/vecka och skicka in. Sen kan du bara gå in och ändra om något händer.

Tänk på att alltid söka i förväg, så du har en inkomst som du kan leva på, sen kan du ta bort/lägga till dagar om du märker att något ändras.

Läs gärna trådar här och på familjeliv punkt se, om hur man kan ta ut FP på olika sätt. Det finns massor med knep och trix för att få dagarna att räcka längre.

Fundera även på sådant som är viktigt senare - hur mkt vill du jobba?
Ska det vara 100% direkt när pappan tar över?
Ska han jobba 100% innan han går hem? Kan man växla in sina semesterdagar under tiden barnet är litet? (Tex att pappan tar 1 semesterdag/vecka under ett halvår istället för att ta 5 veckor på rad)
Hur länge ska ni vara hemma i början tillsammans? Räcker det med 10 pappadagar? Och hur ska de fördelas? Som 2 veckor i rad eller som 4 veckor med 50% jobb? Eller ska han vara hemma 2 veckor på pappadagarna + du tar semester 5 veckor och han är FL + han tar semester 5 veckor = ni har 3 månader helt ledigt tillsammans?

Vi hade det som bäst när vi tog 3 månader helt ledigt tillsammans först, då hinner mat och mage komma igång på babyn och den första zombiedimman utan sömn drabbar inte någons arbete.
Sen jobbade maken 50% och jag var hemma heltid. Ca ett halvår. Sen jobbade båda 40% vars.

Vi har tänkt såhär:
3 månader helt lediga tillsammans
barnets första år = max 80% arbete tillsammans tex 50% ena och 30% andra eller ena jobbar 80% andra 0%.
barnets 1-1,5 år = max 120% tillsammans tex 60%+60% eller 80% +40%

Men då har vi rensat allt! Sålt grejor, sagt upp prenumerationer, lagat all mat själva från grunden inkl bakning, skippat semester och shopping, tagit sparkontots pengar osv.
Lätt värt att vara utan netflix när man har en nyfödd liten baby att gosa med!

2018-12-01
solskensmamman
solskensmamman

Tack för hjälpen! Tänkte spara alla eller en del av lägstanivådagarna tills senare.

Hade gärna tagit ut färre dagar per vecka men vi håller på att köpa hus och känns som vi till en början iallafall behöver de pengar vi kan få. Men man kan ändra det efter hand? Alltså ta ut 7 dagar/vecka under en tid och någon månad ta ut färre? Man behöver inte bestämma det med en gång?

2018-11-29
Pineapple86
Pineapple86
Bebis på 14 månader

Tips, om ekonomin tillåter så ta inte alla dagar på en gång, alltså inte 7 dagar/vecka, utan mindre 👍

2018-11-28
Lily1988
Lily1988

Ett tips är att spara dagar när ni båda börjar jobba för både förskola och skola har ett par stängningsdagar (då personalen planerar) varje år och sdå måste man ju ta ledigt från jobbet.

2018-11-28
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Är verkligen en djungel det där! Din sambo kan ge dig av sina dagar men 90 dagar är ”låsta” till varje förälder. Om det går ihop ekonomiskt och om det inte påverkar SGI:n så kan man försöka spara dagar med föräldrapenning fram tills dess att barnet fyller 1 år. Ett tips är att höra med arbetsgivare med om rätt till föräldrapenningtillägg. Är mammaledig själv nu men har fortfarande inte förstått mig på det helt :) Man måste inte planera alla föräldradagar på en gång, går att ändra i efterhand på FK:s sida. Skriv ner dina frågor och ring en handläggare på FK

2018-11-28
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 32
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...