App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Behålla eller abort?

Hej. Jag är en tjej som är 17 och blev oönskat gravid. Jag vet inte vad jag skall göra eftersom jag är ensamstående om jag väljer att behålla, så jag vill ha lite tips, ska jag behålla eller göra abort? Kan nämna att jag alltid har älskat barn och alltid drömt om ett eget?

2018-11-27
anetaaaa21
anetaaaa21
Bebis på 6 månader

Man ska aldrig fråga främlingar på nätet vad dom tycker du ska göra om en fråga som rör din egna framtid. Jag blev oplanerat gravid som 19 år och hade inget stöd av pappan. Ingen trodde jag skulle klara det och de tjötade på mig om abort. Idag är mitt barn 12 år och det finns ingen jag har bättre och roligare relation med. Jag lämnade pappan då barnet var bara liten bebis och jag var ensam. Idag är jag ensamstående med 3 barn och inget i världen är bättre än mina 3 underbara barn. Jag må vara as trött och får knappt sova om nätterna men jag skulle inte vilja ändra på detta om det gick.. Livet förändras när man får ett barn oavsätt om du är 17år eller 37år. Det är jobbigt med att vara ensam med barn men frågar du mig så finns det inget bättre i livet än sina egna barn, å den känslan förstår man inte förrän man har fått dom. Lycka till! :)

2019-01-11
MammaMariaGBG
MammaMariaGBG

Ville bara skriva det då många skrev att det inte var ett liv tidigt, jo det är det när man fått uppleva och se det med egna ögon som jag gjort nu i 3 graviditeter :)
Och Det är INGEN annan än en själv som ska fundera ordentligt och ta ett sådant här beslut. då blir det väldigt fel och man mår Väkdigt dåligt.

2018-12-02
Mickis1984
Mickis1984
Bebis på 11 månader

Vill bara flika in att i 6+ ser man hjärtat slå och i v 9+ har den armar och ben och sprattlar runt för fullt, vet detta då jag väntar mitt 3e barn och har fått sett alla 3 i dom veckorna pga olika omständigheter. Nu senast v 7, v,10 v,13 v,20 och snart i v,25 också. :)

2018-12-02
Mickis1984
Mickis1984
Bebis på 11 månader

Många skriver att man aldrig ångrar ett barn, men det är det faktiskt många som gör. Men man kanske inte är öppen med det...
Tänk på att du är ansvarig för en riktig människas väl och ve. Du ska stötta ekonomiskt, mentalt, uppfostra, sätta gränser, utmana, stimulera, orka, vara en förebild osv. under minst lika lång tid som du själv levt.
Du ska även vara beredd att göra detta ensam. Varje dag. Varje timme.

Hur stor erfarenhet av babys har du? Det är stor skillnad på att ha passat andras barn och vara helt ansvarig för säkerheten, utvecklingen osv. men har man passat barn mycket och ofta så är det såklart bättre än om man är ovan vid att göra det.

Hur stor erfarenhet av att klara dej själv har du? Bor du ensam? Sköter ditt hushåll själv? Med tvätt, städning, matlagning, sköter skolan, har extrajobb och liknande? För det bör du vara beredd på att ta ansvar för samtidigt.

Vilka är dina framtidsplaner? Plugga vidare? Jobba? Resa? Skaffa hus/lägenhet? Tänk på att när du väljer att bli vuxen till 100% genom att skaffa barn, så kommer allt vuxenansvar på köpet. Då behöver man fundera på räntor, amorteringar, närhet till lekplatser, vilken förskola som är mest stimulerande för barnet, istället för att fokusera på sig själv och leva livet.


Det är ett oerhört stort beslut som påverkar mångas liv , inte bara ditt, barnet och barnets pappa utan stora delar av din/hans släkt och andra i samhället.
Ta ditt vuxenansvar redan idag och tänk efter på riktigt. Hur påverkar detta dej.

När du funderat igenom det på allvar så vet du nog om du ska vara tonåring ett tag till eller gå rakt in i vuxenlivet.

Lycka till!

2018-12-01
solskensmamman
solskensmamman

Det där är så svårt att svara på.. du får fundera själv på hur du vill göra med livet helt enkelt. Själv gjorde jag abort när jag var 16 och blev oönskat gravid och jag är glad för det då jag annars aldrig skulle träffat min man och haft det liv jag har idag. Vi har kunnat resa även med två småbarn men jag ville absolut inte ha barn före 30 års åldern .. men alla bestämmer själva när man är redo..

2018-11-30
flingan32
flingan32

Många kan sitta och säga hur när vad du ska göra! Höja på ögonbrynen osv. Men för att ta ett beslut måste du ha all fakta på bordet. Det är ett stort beslut att ta. Inget blir sig likt ❤️

2018-11-30
SanUno
SanUno

Bara DU som kan välja och känna efter vad du vill :). Du måste se alla fördelar och nackdelar med barn. Det är tufft, riktigt tufft ibland även om man är två i ett förhållande. Men ett barn ger så otroligt mycket, man förändras som person (iaf jag). Men kan man inte förlita sig på familj och tänka att allt ska sig efter vägen, för det gör den inte alltid. Du möte tänka på allt du ”förlorar” av att skaffa barn tidigt. Jag talar bara från min åsikt. Hade jag blivit gravid vid 17 år, hade jag gjort abort. Nu när jag ser bakåt i tiden så hade jag aldrig velat missa allt jag gjort och fått uppleva osv. Hoppas du finner lite ro i själen och kan ta ett beslut, prata med någon du litar på och känner tillit åt. Om du väljer att behålla - vad är planen för framtiden då? Hur ska allt ”lösa” sig osv. ❤️

2018-11-30
SanUno
SanUno

Mislan: Allt det du skrev är otroligt bra! Håller med i allt! ❤️

2018-11-30
8kee6
8kee6

måste ändå säga att jag förundras över folks tilltro och framförallt förväntningar till att andra ska ta ansvar över ens barn/liv. Det är fantastiskt att vi bor i ett land med sociala skyddsnät, eller att man har närstående som ställer upp och hjälper till. Men att uppmuntra till att allt blir bra förutsatt att samhället, vänner och familj tar en del av det tidsmässiga och ekonomiska ansvaret är ju helt befängt?! Det krävs inte mer än två personer för att göra ett barn. Dessa två ska vara ansvariga, väljer den ena parten att inte vara delaktig/den ena att gå igenom dwt själv är man också ytterst ansvarig för att man kan tillgodose ett barns behov. Behöver inte vara ett överflöd av leksaker, men en vagn, säng, blöjor osv.
Man ska självklart kunna leva med sitt beslut, men även fast att man aldrig ångrar ett barn, finns det så många unga föräldrar som ändå önskar att de väntat och att de inte önskar att deras barn skaffar barn tidigt pga utmaningarna och sånt de "gått miste om". Ex studieliv, resor osv.

2018-11-30
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 8 månader

Hej!
Vad klokt att du tar en funderare - lyssna till ditt hjärta!
En tanke: Att barnet föds och blir en del av ditt liv kommer du aldrig någonsin att ångra. Du kommer däremot vid någon punkt i livet, mest troligt ångra att du aldrig fick träffa det.

Ditt barn finns redan. Även fast en del hävdar att det är stor skillnad på foster och bebis, så ta reda på så mycket fakta du kan själv. Du kan youtuba eller googla "fetus development" och läsa på lite om vad som händer med din bebis i magen. Människan, din bebis finns redan. Den kommer inte plötsligt förvandlas till en.

Det många inte säger om abort är att många kvinnor - inte alla - men många ångrar sitt beslut och mår dåligt över det. Om du redan börjat känna en kärlek och ett band med ditt barn, så lyssna till ditt hjärta och riskera inte att skada varken dig själv eller det barn du bär på.

Att vara ung och förälder är inte alls en nackdel, fastän många tror att man ska ha "allt på plats", huset, karriären osv. -. det är inte viktigt. Om du kan ge ditt barn kärlek så kommer du bli en toppen mamma. Ingen är en mamma förrän man får barn, oavsett ålder. Det finns flera som valt att behålla sitt barn trots att de är unga och som lyckats bra!

Som ensamstående finns det massor av stöd att få. Ett barn kommer inte hindra dig från att utbilda dig, få en lägenhet eller lyckas med allt du vill göra. Det kan bara ta lite extra tid. Men livet är mer än karriären och utbildningen. Livet är kärleken och det finns ingen större än den till de egna barnen.

Kolla runt i din omgivning, var kan du få stöd någonstans? Från föräldrar, vänner, syskon? Om du behöver extra hjälp från "samhället" finns det att få.

Och framförallt, lyssna till ditt hjärta. Vad kan du leva med och vilket beslut kan du vara nöjd med om 5 år?

2018-11-29
Liljaliljekonvalj
Liljaliljekonvalj

Hej, jag förstår att det är väldigt tufft att tänka på.. Starkt att du ändå tänker igenom det hela, för det är ändå ett liv som är på väg att skapas.
Beroende på vad du har för förutsättningar så är det ju lämpligt, eller inte lämpligt.
Förstår din vilja till att ha barn, för det finns hos alla människor biologiskt. Somliga utvecklar den idén tidigare än somliga andra och vissa gör det inte alls, och det är inget med det som säger att någotdera skulle vara fel.
Men eftersom att du är 17 år gammal så tycker jag tyvärr att du i dagsläget bör överväga abort som det mest lämpliga alternativ.
För med den kompetens du har som 17åring tar dig inte längre än till timvikarie inom äldrevården numera tyvärr, och ändå finns där somliga restriktioner..
Vad du vill med ditt liv, kan vara värt att reda ut innan du ger en ny människa ett liv.

Och jag säger givetvis inte detta för att göra dig illa, jag förstår att det måste vara tufft att resonera om det är rätt eller fel.
Men saken är den, det finns inget rätt och fel i det här avseendet.
Barn är alltid ett barn, och i slutändan betyder barn alltid glädje.
Väljer du att behålla barnet så kommer du ju att få en helt ny lycka i livet, en helt ny mening.
Och skulle du välja att inte genomföra graviditet just nu, så kan man säga såhär. Att din tid som mamma, den kommer att komma. Om det är nu eller om två år eller om tio år. Det återstår att se.

När jag var i din ålder tänkte jag likadant, jag ville så gärna ha ett barn. Var nästan till och med nära på att dumt nog sluta med mina preventivmedel. Men jag blev inte gravid, inte då.
Och idag är jag väldigt tacksam över det, för det hade kanske inte förstört mitt liv, men nära nog.
Idag är jag 25 år gammal, och jag väntar nu mitt första barn och det är fortfarande inte den mest lämpliga tajmingen, då jag fortfarande studerar.
Men, det är mycket bättre tajming nu än för 8 år sedan, självfallet.

Tänk på ditt liv, vad vill du i ditt liv? Önskar du dig något speciellt arbete? Vill du resa? Vill du skaffa fler livserfarenheter som inkluderar dig och din utveckling? Vill du ha möjligheten att kanske gå ut med dina vänner en helgdagskväll? Du fyller 18 om ett år, och du bör då definitivt uppleva lite mera saker i livet innan du överväger barn i mitt personliga tycke.
Ha roligt och ansvara för dig själv innan du måste ta hand och ansvara för någon annan.

Önskar dig innerligt lycka till! Och vad du än väljer så ska du ha stöd och engagemang av anhöriga och nära & kära.
Jag håller tummarna för att det ska gå bra för dig :)

2018-11-29
EllieBellieh
EllieBellieh
Bebis på 8 månader

Det är alltid den gravida kvinnas beslut och rätt att bestämma över sin egna kropp och hälsa. Ingen annan har rätt till att tycka något om det beslutet. Vad än som beslutas finns det ingen skuld och skam i det. Alla barn har rätt till att få känna sig önskade och älskade.

2018-11-28
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 33

Jag tror aldrig man kan ångra att få träffa sitt barn men har hört flera som ångrat och mått väldigt dåligt av att de valde abort

2018-11-28
Amartinal
Amartinal

om du vill leva med den teorin så varsågod. Ts frågade inte efter det och din okunskap hjälper nog föga. Men nej, det är inte ett barn vid befruktning. Det är vad som kan komma att utvecklas till ett barn. Precis som ett frö som inte är en blomma, eller ett frukostägg som inte utvecklats till kyckling. Sluta skuldbelägga utifrån felaktiga vanföreställningar

2018-11-28
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 8 månader

Nej det är det inte, ett barn blir till vid befruktningen. Det kan ju inte bli till sen, efter vecka 22!?

Man kan inte blanda arter. Äpplen och päron - den liknelsen håller inte.

2018-11-28
Danlu17
Danlu17
Gravid i vecka 20

Jag tror på dig! Kärlek och sunt förnuft räcker väldigt långt när man får barn.

2018-11-28
Danlu17
Danlu17
Gravid i vecka 20

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2018-11-28
Danlu17
Danlu17
Gravid i vecka 20

Det är väldigt stor skillnad på ett barn och ett foster i tidigt stadie så om äpplen jämförs med päron kan det väl göras på flera sätt

2018-11-28
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 8 månader

Det är väldigt stor skillnad på människor och djur så jämställ inte dem.

2018-11-28
Danlu17
Danlu17
Gravid i vecka 20

Man kommer aldrig ångra ett barn, men en abort däremot kan man ångra livet ut. Oavsett om du är ensamstående bor hemma och har inget jobb, så löser sig allting.

2018-11-28
batgirl
batgirl

Jag är 15 nu och gravid. Jag valde att behålla då abort för mig inte va ett alternativ. för mig kändes det helt fel. Jag hade dock flera g¨ånger tanken på abort men det va mest för att början av min graviditet var otroligt jobbig. Nu när jag är höggravid är jag så glad att jag aldrig gjorde abort. Jag är super glad att jag när som helst kan få min bebis. Men beslutet är helt ditt. Jag är presic som dig att jag älskar barn och alltid velat ha ett barn. Mitt bästa tips är att när du är på ett neutralt humör sitt ner och verkligen känn efter vad du vill. Gör inte det när du är på dåligt humör eller är väldigt glad då det kan påverka vad du egentligen vill.

2018-11-28
Bellsson
Bellsson
Bebis på 15 månader

Först och främst, vad hanna199101 skrev, vidrigt och helt fel!

Tycker du ska utgå ifrån vad du vill just NU. Och vad du vill ge ett barn och om du känner att du kan ge det. Du är så ung och även fast du älskar och vill ha barn betyder det inte att du inte kan skaffa i ett senare skede när det känns helt rätt. Jag gjorde en abort som 17 åring. Tyckte inte aborten i sig var jättejobbig, men tänkte sen i efterhand mycket på om jag skulle ångra det om jag aldrig får barn. Men med en annan, bättre partner fick jag 5 år senare mitt första barn och kände iom det att det var det bästa beslutet med aborten.
Men jag är övertygad om att det blir bra oavsett hur du väljer att göra. Och förutom några oupplysta människor som tar sig för mycket luft kan du få mycket stöd här inne oavsett den situation du väljer

Lycka till

2018-11-28
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 8 månader

This reply has been deleted by a moderator.

2018-11-28
sallstrom86
sallstrom86
Barn på 2 år

Jag blev gravid o gjorde abort när ja var 19 år har ALDRiG ångrat mitt beslut pga att ja var singel, arbetslös, bodde hos mina föräldrar. Så d var utan tvekan rätt beslut! Man måste tänka på barnet oxå kan man försörja barnet? Har man nån stans att bo? Det kostar med barn o det handlar om resten av livet! Man kan få barn igen. Jag fick mitt första barn nu för 9 mån (32år) och nu funkar det super i mitt liv har inte varit gladare o kan ge henne all min uppmärksamhet o tid o är lycklig med hennes pappa. MEN du ska göra det som känns bäst för dig!

2018-11-28
sallstrom86
sallstrom86
Barn på 2 år

Gör det som du känner känns rätt för dej!
Gott stöd från nära och kära är dock aldrig fel när man väntar barn oavsett ålder! Prata och bolla dina tankar med någon som du litar på. Jag var själv 17 när jag blev gravid med mitt första barn. Allt går om man vill och är beredd på att ett barn alltid kommer att komma i första hand.
Lycka till oavsett!

2018-11-27
scopp
scopp

Jag tror att det är ett beslut som kan vara bra att diskutera med någon om. Jag vet de som mått otroligt dåligt efter en abort, psykiskt. Själv skulle jag aldrig kunna göra abort men det är ju du som bestämmer och ingen annan.

En sak som ensamstående att tänka på tror jag är om man kan få hjälp, speciellt i början. Om det blir jobbigt med sömnen och liknande för dig.

Lycka till med ditt beslut!

2018-11-27
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

hanna199001 på riktigt sådär skriver man inte !

2018-11-27
Maliinhelena
Maliinhelena

Bra tips Hanna! Tror ts blev väldigt upplyst och tog ett beslut baserat på det du skrev👍

2018-11-27
8kee6
8kee6

Jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig. Prata med din familj och ta stöd från mödravårdscentralen.

2018-11-27
Lilsof
Lilsof

Jag var i samma sits som dig när jag var 20 år. Jag fick hjälp med att boka tid hos kurator där jag fick bolla mina tankar med någon, vilket hjälpte mig massor. Jag valde att göra abort då vi var oense om beslutet och jag inte ville göra de själv samt att vi inte alls var redo. Men det var ett av de värsta valen jag behövt att ta då man inte varken visste ut eller in. Gör det som känns bäst för dig och om man vill så klarar man allt oavsett ålder. Nu två år senare väntar vi vårat första barn tillsammans och är gladare än någonsin då att det är någon som vi vill gemensamt nu.

2018-11-27
CeceK
CeceK
Bebis på 9 månader

This reply has been deleted by a moderator.

2018-11-27
hanna199001
hanna199001
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...