App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Skydda SGI eller inte?

Har en dotter på 2,5 år sedan tidigare och har tankar på syskon inom en snar framtid. Hur tänker ni kring att skydda SGI eller inte? Jag har jobbat 80% senaste året och skyddat min SGI. Men har snart knappt dagar kvar och kan inte skydda SGI med föräldradagar till nästa barn föds. Har ni andra alltid skyddat SGI eller sparat alla dagar istället? Intressant hur andra tänker. ☺️

2018-11-25
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Bebis på 2 månader

Föräldrapenningen grundas på SGI, precis som vabb och sjukpenning, ring till försäkringskassan och hör med de för att få rätt uppgifter för just dig. Vi har i alla fall jobbat heltid från att barnen har fyllt 1 år och de har gått på förskolan från 1 årsdagen. Vi har inte haft någon möjlighet att jobba deltid eller gå med få dagar i veckan då vi har nu redan 4 barn snart och har såna jobb som inte går att köra deltid på heller. Vi gillar också att ha det gott ställt och kunna åka på semester tillsammans utomlands samt även spara till barnen. Bäst är nog att höra med försäkringskassan .

2018-11-26
flingan32
flingan32

Nej, sjukpenninggrundande inkomst påverkar endast din vabb eller om du själv tar ut sjukdagar. Vet ej vad du får för ersättning om du har förlorat denna. Blir du gravid innan ditt första barn är 1 år 8månadet har du kvar samma föräldrapeng, den påverkas med andra ord inte om du blir av med ditt sgi. Så är det i mitt fall. Vet ej vad som händer om du har större åldersskillnad mellan barnen

2018-11-26

Jag har inte dagar som kan täcka fram tills nästa barn föds. Funderar på att gå upp och jobba 100% några månader och sen se hur jag mår under nästa graviditet. Så går tankarna just nu iallafall. ☺️

2018-11-26
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Bebis på 2 månader

l Läste på försäkringskassans hemsida och det är 6 månader innan planterad förlossning som gäller. För att det inte ska påverka ditt sgi. Så om du kan fylla ut med föräldradagar fram till ett halvår innan nästa baby är planerad så borde ditt sgi vara skyddat. Men du kan ju för säkerhets skull ringa försäkringskassan så inte jag förstått det fel.

2018-11-26
Niseen
Niseen

Börja jobba heltid nu. Sen kan man jobba deltid från v.20 i graviditeten utan att sgi påverkas.

2018-11-26
Niseen
Niseen

Jag jobbade deltid utan att plocka ut föräldrapenning under en tid innan vi fick vårt andra barn. Av olika anledningar gick jag upp på heltid sista 4 månaderna av graviditeten. När jag ansökte om föräldrapenning på andra barnet fick jag ett brev där FK förklarade att jag fick en lägre sgi och därmed föräldrapenning eftersom jag inte jobbat heltid eller fyllt upp med föräldrapenning senaste 6 månaderna. Så det verkar som att det går bra att strunta i det så länge som du får ersättning upp till 100% sista halvåret före du plockar ut föräldrapenning igen.

2018-11-25
Belyra
Belyra
Barn på 2 år och 9 månader

Hej! påverkar inte SGI föräldrapenningen? på försäkringskassans hemsida står det "SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan som ligger till grund för hur mycket pengar du kan få, om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig."

2018-11-25
Nisimo
Nisimo
Barn på 1 år och 10 månader

Men hur stor skillnad blir det vid sjukskrivning eller vabb då?

2018-11-25
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Bebis på 2 månader

Jagskyddade inte mitt sgi och som någon tidigare skrev så påverkar det inte din föräldrapenning. Detta är två skilda saker, sgi är om du blir sjukskriven eller vanbbar.

2018-11-25

Jag funderar på att gå upp och jobba 100 % ett tag. Men det blir så långa dagar på förskolan för dottern då och det gör ont i mammahjärtat. Så betningen riktigt hur jag ska göra riktigt. 😔

2018-11-25
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Bebis på 2 månader

Jag skyddade inte mitt sgi. Var full medveten om riskerna. Vi jobbade deltid båda tills barnet fyllde 3. Då började hon på förskolan. Nu e hon fem. O nu jobbar vi heltid. Men planet hos oss var bara ett barn. O så sent till förskolan som möjligt.

2018-11-25
Isabell25
Isabell25

Jag skyddade mun sgi.
Det blir ganska mycket mindre pengar att få FP på en längre sgi.

Kan du inte gå upp och jobba heltid en period så du kommer upp till 100% igen?

2018-11-25
Norrlänning 1
Norrlänning 1
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...