App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vaginal förlossning vs kejsarsnitt

Hej! Jag födde min son på nu tio månader vaginalt. Enligt läkarna var det en helt normal förlossning och inget gick väl egentligen snett. Jag blev igångsatt pga att jag läkte forstervatten, skriva förlossningen tog ca 11 timmar. Men hade gått två dygn innan med smärtsamma värkar. Jag tyckte förlossningen var helt fruktansvärd och trodde verkligen jag skulle dö av smärta under slutskedet då epiduralen slutat verkat. Jag va i sån chock att jag knappt kunde ta emot min son efter att han kommit ut. Dessutom lossnade inte moderkakan så den fick opereras ut efteråt. Så nu till min fråga. Ni som fött vaginalt och som ej haft en bra upplevelse, som sedan skaffat ett till barn. Har ni valt kejsarsnitt eller vaginalt igen och hoppats på en bättre förlossning nästa gång? Jag vet liksom inte hur jag ska kunna ta mig igenom en till förlossning, och vi vill gärna skaffa ett syskon. Och ni som gjort kejsarsnitt, hur va upplevelsen jämfört med

2018-11-24
Carolinesvan
Carolinesvan
Barn på 2 år och 2 månader

Jag hade värkar 2 veckor innan vattnet gick och gick sedan igenom 21 h aktiv förlossning som var högrisk pga att vattnet gick men han inte sjönk ner, jag fick feber och badade i svett och hade inga krafter kvar på slutet så läkare fick komma och hjälpa till med sugklocka! Sydd i bortåt 1 h efteråt och 4 veckor efteråt var det fortfarande en pina att gå på toa, även bara att kissa. Mådde psykiskt dåligt lång tid efter. Så jag förstår dig, vet inte om jag kan gå igenom en till graviditet pga detta, har alltid velat ha 2 barn men vågar nog inte!

2018-12-17
Bebis på 3 månader

Jag blev igångsatt men jag öppnade mig aldrig ner än 2-3 cm o hade fruktansvärda värkar. Absolut det värsta jag någonsin varit med så ja fick akut kejsarsnitt o bedövningen hade inte hjälpt så ja blev sövd o d var tur för min livmoder va så trött så den drog inte ihop sig så ja tappade 2,5 liter blod. Jag va ganska slö o svag i kroppen dem 2 första dagarna kunde knappt gå ur sängen på BB men min sambo va med mig hela tiden o tog hand om våran dotter så d kändes underbart. Som tur hade han tagit ledigt 1 månad efter så d var super skönt att han var hemma o hjälpte te o nu har dotter o pappa jätte fin kontakt hon e verkligen pappas tjej (9 mån) Jag kommer välja snitt nästa gång ja blir gravid igen. Vägrar födda vaginalt då vill ja inte ha mer barn. Fast snitt är längre återhämtning MEN inget problem om man jämför med den fruktansvärda smärtan ja hade! Aldrig att ja går i egendom det i igen! Så snitt alla drar i veckan!

2018-12-14
sallstrom86
sallstrom86
Barn på 2 år

Jag tog mig till krystningsskedet av förlossningen och tog eda när jag var öppen 7 cm pga smärtorna! 😣 men fick en infektion, livmodern orkade Inte (hade hållit på från ons-fredag förmiddag) och bebis ville inte komma ner! Blev slut kejsarsnitt :) Det har för mig hittills gått bra men bebis hade andningsbesvär när han kom ut pga snittet (blev bra ca 1-2 dagar efter) och jag hade fruktansvärt ont! Kunde inte resa mig upp lyfta på benen pga magen inte ligga på sidan och man får inte böja sig fram eller lyfta mer än vad bebis väger! :) Återhämtningstiden är längre med KS (om en vaginal förlossning gått bra)! Men det kan vara värt att tänka över för och nackdelar (vad som väger upp mest för dig) är smärtorna och återhämtningstiden vid ett snitt värt mer än att riskera att det blir på samma vis igen vid en vaginal förlossning?🤗 Du kanske kan boka en tid och prata med någon om detta med exempelvis på kvinnokliniken :-)

2018-12-13
Bebis på 15 månader

Nu har jag bara haft en förlossning och det blev akut kejsarsnitt. Nu efteråt känner jag att jag aldrig skulle våga föda vaginalt! Det gick så bra med kejsarsnittet, va självklart jätte nervös innan men det som gjorde mest ont var när dom satte katetern. Mådde jätte bra efter snittet och hade inte så jätte ont.

2018-12-12
Angelicagu
Angelicagu
Barn på 1 år och 7 månader

Uppdatering för fjärde förlossningen: födde vaginalt i söndags med vårt fjärde barn och den gick bra med skillnaden att det nu gick mer som en vanlig förlossning, Fick värkar på kvällen i lördags, åkte in till förlossningen, hade värkar hela natten och fick vara på en avdelning först för att vänta in den aktiva fasen. När den väl kom vid ett nästa dag på dagen så var det bråttom, för då hände det grejer på kort tid, han kom vid kvart i fem på eftermiddagen. Denna gång också med lustgas men kan säga att jag hatar latensfasen och den är värre med fler barn i bagaget. Däremot så verkar det som för mig att återhämtningen är bättre efter varje barn, jag är piggare snabbare och magen drar ihop sig snabbare och jag var uppe på benen mycket snabbare än när jag blev igångsatt .. men kejsarsnitt är jag livrädd för.. och blir det fler barn så gör jag gladeligen om hela processen. Doula och min man och den underbara personalen som vi hade gör att vi kommer att återkomma. Om vi får möjligheten att få fler barn för det är ingen självklarhet har vi fått lära oss..

2018-12-11
flingan32
flingan32

Jag har haft tre bra förlossningar men hade en hemsk mental upplevelse med första då jag var fruktansvärd rädd för allt kring förlossning, funderade på kejsarsnitt och vägrade föda vaginalt. Gick på samtal på aurora och fick prata, både första och andra gick väldigt fort för oss, så tredje blev igångsättning 10 dagar efter bf. Trodde att jag skulle gå sönder p g a så starka värkar .. nu väntar fjärde och redo att ta revansch för jag kände inte riktigt att jag gjorde jobbet på tredje utan det var medicinerna.. man behöver prata med aurora och få perspektiv tror jag. Nu har jag faktiskt inte gått på aurora utan jag har anlitat en doula istället för att få mer stöttning omkring mig.

2018-11-26
flingan32
flingan32

Min första förlossning va fruktansvärd. Allting gick fel med smärtlindring, utdraget, barnmorska som ej lyssnade på mig och studenter som vägrade låta mig äta. Jag va totalt helt slutkörd efter 36 h när krystvärkarna äntligen behagade komma. Hade så gått in i en bubbla dör jag totalt vägrade lyssna på någon dör, inklusive min man. Av envishet gjorde jag precis tvärtom mot vad alla sa åt mig att göra. Ungen kom inte ut som han skulle så det slutade med sugklocka. Det första jag sa när han kom upp på mitt bröst va ”det här var inte värt det”. Efter några minuter tyckte jag han blev lite blå där han låg och sa till men ingen lyssnade på mig. När jag sen sa till igenom och dom till slut tittade blev det en jävla fart på dem. Men efter några dagstur hade jag iaf tagit mitt barn till mig men kändes så misslyckat allting. Blev ganska snart gravid igen och kände på en gång att det inte kom på tal att jag skulle föda igen. Men efter flera många samtal med en aurorabarnmorska kom dagen då jag födde vaginalt och hade en fantastisk upplevelse. Så mitt tips är att be din bm sätta dig i kontakt med en aurorabarnmorska och gå i samtal. Dom frågade mig om jag ville ha snitt men kände efter samtalen att jag vill ha en positiv vaginal förlossning att minnas och inte bara en dålig. Nu har jag en tredje, även den född vaginalt utan aurorasamtal. Lycka till!!

2018-11-25
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Jag har fött både vaginalt och med kejsarsnitt. Jag skulle alla dagar välja vaginalt. Snabbare återhämtning och själva operationen tyckte jag kändes jättejobbig. Men det är nog olika för alla beroende på vilken förlossning man haft.

2018-11-25
Lilsof
Lilsof

Har haft likadana känslor som du. Vattnet gick och blev igångsatt vilket har jag hört gör mer ont än vanligt fall. Tog också nästan två dag att föda. Men om jag dka skaffa ett till vill jag nog ändå föda vaginalt. Kejsarsnitt är ju en ganska stor operation och det tar ju längre tid att återhämtar sig och läker såret, har jag hört av en kompis som har gjort både. Hoppas att set andra barnet kommer ut snabbare än det här vilket har många sagt.

2018-11-25

Oj de där är så individuellt! Lyssna bara på din egen känsla!! Men jag var på väg att föda vaginalt men blev akut snittad pga komplikationer. Tyckte förlossningen eller ja hela öppningsskedet var fruktamsvärt! KanKe tabu att säga detta men jag är nog en av de få som inte "hyllar" förlossning 😝 så jag kommer begära kejsarsnitt nästa gång om de blir något. Vägrar gå igenom de där igen... alldeles föe mkt smärta :/ psykiskt med... de är mkt man ska hantera. Och jag är nog ingen sån "powerkvinna" som fixar sånt. Men sen är jag völdigt känslig för fysisk smärta... alla hanterar de olika. Lycka till med vad du än beslutar💖

2018-11-25
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 6 månader

Fortsättning. . Jämförelse med den vaginala? För och nackdelar ?

2018-11-24
Carolinesvan
Carolinesvan
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...