App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Snart 2år och pratar ingenting

Hej! Jag har en son på 21månader som inte pratar.. han säger ”pappa” men inget mer än så, han verkar inte ha intresse för att börja kommunicera även om han fortfarande lär sig nytt o utvecklas smått varje dag med annat, speciellt nu sen han börjat förskola. Jag har försökt att inte oroa mig, men nu har många kommenterat detta och även BVC som vill skicka han till logoped. Dessa har gjort mig orolig för att det kan vara någon form av tex diagnos, eller att han bara är otroligt sen.. Finns det någon som har ett barn som börjat prata sent som kanske pratar fullt ut idag? Behöver någon lugnande kommentar, tack på förhand.

2018-11-19
Cecilias12
Cecilias12
Barn på 2 år och 6 månader

Nej det är varken någon läkare eller BVC som påpekat att de kan vara något med hans tunga.. dom har alltid sagt att de sett bra ut när vi haft kontroller. Vi får se vad logopeden säger, kan ju absolut ta upp de för att dubbelkolla iallafall ☺️

2018-11-26
Cecilias12
Cecilias12

Har du kollat upp om ditt barn möjligtvis har kort tungband. Min son var 2,5 när han klippte sitt tungband och då hade han ca 10 ord som han kunde säga men ett väldigt stort passivt ordförråd. Vi var också hos logoped och även där blev det konstaterar kort tungband. En månad efter klippet exploderade talet. Han har fortfarande vissa uttalssvårigheter men han pratar som sina jämnåriga och har hämtat in talet.

2018-11-23
Sara Andersson
Sara Andersson
Gravid i vecka 34

Tack för alla peppande kommentarer! Det känns lungnande! Vi jobbar på mycket med sång och läsning här hemma, sett några små förändringar som tyder på att han förstår mig och hänger med mer än va jag tror. Inga ord har kommit än men ett bubblande språk kommer fram väldigt sällan, kanske kan va något.
Har ändå tackat ja till logoped eftersom de inte kan skada tänker ja.
Men tack åter igen för att ni delat med er ☺️

2018-11-21
Cecilias12
Cecilias12

Minns inte riktigt när vår dotter började prata. Men hon var nog runt 20-21 månader när fler ord än mamma, pappa och där började dyka upp. Vi har tyckt att hon varit sen i talet. Nu är hon 2 år och 8 månader och det kommer nya ord VARJE dag. Det bara exploderade för typ 1-2 månader sen och nu pratat hon hur mycket som helst och det börjar bli väldigt tydligt. Så det är verkligen olika för alla :)

2018-11-21
moaeg
moaeg
Barn på 3 år och 5 månader

Min son är 21 månader och har varit lite seg med pratet. För några veckor sedan så sa han fortfarande "bara" mamma, bapp, kolla, titta och bappa. Sen sa det pang för kanske 3 veckor sedan och nu bubblar det fram nya ord varje dag. Han har också fått till lite tre-ordsmenigar "Jag vill ha" och " vill sitta där" . Så det kan gå väldigt snabbt när det väl släpper!

2018-11-20
Niseen
Niseen

Men vad märkligt att BVC säger så. Vår BVC tyckte vår dotter var tidigt med sitt tal och då började hon prata runt samma ålder. En del kompisars barn började prata senare och föräldrarna var oroliga men sen efter nån månad släppte det och nu pratar de som bara den! Tror inte du behöver oroa dig ändå, alla barn är ju olika så det kommer säkert när ditt barn är redo helt enkelt :)

2018-11-20
Eeemmmmyyy
Eeemmmmyyy

Det ör normalt att vara orolig såklart. jag har jobbat som förskollärare. Språk kan dröja beroende på om barnet har ett annat språk heifrån också. Har jobbat med rvå barn tidigare som har ett annat modermål och de pratade inte alls nör de är typ tre. Sen gick det fort när de började knäcka koden. Det viktigaste är att obsevera om barnet har onteraktion och samspel med dig när ni "samtalar"'. Om han visar att han förstår och kommunicera aktivt på något annat sätt utan ord så behöver du inte oroa dig. Kom ihåg att bvc och andra personal vill bara ta ansvar. Det är mycket bättre ändå än att de tiger och låtsas allt är bra.

2018-11-19

Mitt första barn sa bara enstaka ord men vi förstod varandra trots allt, när han var 3,5 år så släppte det och han pratar mycket idag som 5 åring.

Han stammar nu , tar om första ordet i meningen flera gånger innan allt kommer ut. Förskolans specialpedagog ska kolla upp det och ge tips på hur vi kan hjälpa honom med det, stammning kan ju försvinna runt 7 år men jag vill kunna hjälpa honom om det behövs.

Men så är det ju inte alls säkert att det blir

2018-11-19
ma78
ma78
Barn på 3 år och 9 månader

Tack snälla alla! De lungnar väldigt mycket, jag tror och hoppas också på att de inte är något fel eller konstigt utan kommer släppa av sig själv när han är redo.
Känns skönt och höra att han inte är ensam❤️

2018-11-19
Cecilias12
Cecilias12

Mitt tredje barn väntade läänge innan hon började prata, vid två års ålder kunde hon nåt enstaka ord och det var hon nöjd med. Hon använde sig utav nån egen form av teckenspråk som hon gjorde sig förstådd med
Runt 3års åldern släppte det och hon började använda ord istället för tecken. Idag är hon 4 år 4mån. Och är bättre på att prata än andra i hennes ålder.
Jag var aldrig orolig. Bara väntade tills hon vågade använda rösten.
Bvc gnällde också att hon hade ett litet ordförråd och pratade om logoped. Jag ville ge henne mer tid och det fick hon.
Nu går det inte att få tyst på henne😊

2018-11-19
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 6 månader

Min son började prata vid 3 års ålder🙂Förskolan gjorde susen😄 Nu är han 4 å slutar inte babbla😂

2018-11-19
8kee6
8kee6

En av mina döttrar väntade länge innan hon började prata. Bvc kommenterade att hon hade litet ordförråd för sin ålder. Men hon samlade på sig ord så när hon väl började prata pratade hon mycket på en gång och det har hon fortsatt med.

2018-11-19
Teskedsgumman
Teskedsgumman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...