App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Gravid med ett myom?!

Var på KUB idag och där konstaterade de att jag har ett myom. Och jag har aldrig hört talas om detta innan? Myomet sitter utanför livmodern men buktar liksom in. Barnmorskan trodde inte att det skulle bli något problem. Varken för bebis att få plats eller för mig att föda vaginalt eftersom den sitter "på rätt sida" och inte "i vägen" var hennes ord. Men att de skulle kolla närmare på det vid RUL. Googlade när jag kom hem och blev rädd. Det är tydligen vanligt att myomet växer under graviditeten?! Och kan orsaka massa annat dåligt. Så nu undrar jag om någon annan har myom? Eller haft det under graviditeten? Hur har det gått? Har den växt? Har ni behövt göra snitt? Och har myomet försvunnit efter graviditeten?

2018-11-15
Okonkret
Okonkret
Bebis på 10 månader

Jag känner mig mer kissnödig och det tryckte på blåsan en hel del under graviditet. och jag kunde även fortsätta va kissnödig efter graviditeten men det försvann efter min operation. under min första graviditet var jag dock arbetssökande så jag var ändå hemma. även om mitt myom växte till under graviditeten och blev större efter sen, men tror att det växte till sig efter mitt missfall. Så kunde jag jobba som vanligt även om myomet tryckte på. däremot så förändrades min mens. oregelbunden mens och typ som spottblödningar vid mens. Det var då de kom fram till att jag var tvungen att operera bort myomet. sen tror jag att detta är invinduelt om det försvinner eller inte. i mitt fall så här jag fått tillbaka myomet men då efter 2 nya graviditeter. mvh Matilda

2018-11-16
matildastefan
matildastefan
Barn på 1 år och 7 månader

Tack så jättemycket för ditt svar Nina! Nu känner jag mig lite lugnare trots att jag vet att det är inviduellt hur mycket myomet växer/eller inte växer. Skönt att allting gått bra för er. Vi får se hur det blir för mig. Har förhoppning om en vaginal förlossning igen men blir det inte det så skulle det inte vara hela världen heller.

2018-11-16
Okonkret
Okonkret

Jag jobbade som vanligt, men gick hem kanske 10 dagar innan jag hade tänkt (ca 3 v före förlossningen) eftersom jag fick jättemycket sammandragningar på slutet. Då blev det soffvila som gällde! Mitt myom tryckte mycket mot urinblåsan så jag var väldigt mycket kissnödig under hela graviditeten. Kunde känna mig nödig precis när jag rest mig från toan vilket var väldigt jobbigt. Och om jag tränade, typ sprang, blev jag nödig direkt då myomet hoppade mot blåsan. Detta var väldigt jobbigt men jag hade inte ont pga myomet. Och bebisen fick inte riktigt plats att ligga med huvudet nedåt i slutet men det gjorde ju inget eftersom det ändå skulle bli snitt. Och hon växte normalt och det försäkrade läkaren mig om under hela graviditeten att hon skulle, men så följdes det ju också upp ganska noga med flera UL. Tror det blev kanske 3 extra efter RUL. /Nina

2018-11-15

Hade ni några besvär under graviditeten av myomet? Smärtor eller tyngdkänsla? Kunde ni arbeta som vanligt tills ni hade planerat att gå från arbetet? Ja. Jag har som sagt googlat och tycker inte att det finns så mycket information mer än att det verkar väldigt individuellt. Så jag är så himla tacksam för alla svar ni ger mig! Då har jag en liten större bild av hur det kan vara eller gå mer än vad som står på 1177

2018-11-15
Okonkret
Okonkret

den växte mer efter gravideteten om jag minns rätt. jag har haft en del missfall, som det började växa efter det. sen har jag valt att göra kejsarsnitt som har gått bra. om du är orolig så be om ett extra ultraljud för att kolla myomet. och fråga din barnmorska om det kommer att påverka din graviditet. jag fick inga extra kontroller på myomet. när jag haft myom i livmodern under graviditeten så har den inte påverkat den. och det har gått bra.

2018-11-15
matildastefan
matildastefan
Barn på 1 år och 7 månader

Hej! Jag har också ett myom som upptäcktes i samband med tidigt UL. Mitt myom satt också utanför livmodern och först var det svårt att se exakt hur det satt eftersom livmodern inte utvidgat sig ännu. Då trodde man att det inte skulle påverka graviditeten eller födseln. Myom i sig är tydligen väldigt vanligt. Sedan följdes myomet upp noga under hela graviditeten och myomet växte en hel del och satt tyvärr långt ned, och tryckte på födselkanalen. Ganska tidigt fick vi heads up på att det troligen skulle bli kejsarsnitt eftersom det skulle bli för trångt för bebisen att passera. Myomet växte till ca 10x10 cm under graviditeten och då det satt ganska dåligt till beslutade läkaren att det skulle bli ett vertikalt sovsnitt eftersom bikinisnitt annars görs ganska lågt (tror det var risk också att lokal bedövning som görs högre upp kan påverka andning och att de då hellre sövde men är inte säker..). Detta gjorde mig ganska ledsen eftersom jag då skulle ”missa” min egen förlossning, och det skulle dröja några timmar innan jag fick träffa min bebis. Snittet genomfördes 11 dagar innan BF för att undvika att det skulle sätta igång själv. Allt gick efter omständigheterna väldigt bra och nu är jag mamma till en underbar tjej på snart 5 mån. Amning kom igång jättebra också, trots snittet. Myomet sitter kvar och jag hoppas på att få en tid för uppföljning snart men har fått preliminärt besked på att det inte kommer kunna opereras eftersom det sitter så inbäddat i livmodervävnaden. Kanske kan man dock krympa myomet med nån behandling, men ska det opereras får man i mitt fall förmodligen ta bort hela livmodern och då ska man först vara klar med barnafödande.. Jag googlade mycket när jag själv fick besked om myom och när just vår situation utvecklade sig men hittade inte så mycket hjälp på nätet. Så hoppas att detta kan ha hjälpt dig lite grann. Vår situation var väldigt ovanlig och även vår förlossning men som sagt gick allt efter omständigheterna väldigt bra! Lycka till!

2018-11-15

Kollade dem dig extra under graviditeten? Fick du gå på fler ultraljud pga. det? Och gick förlossningen som väntat? Växte den mer under graviditeten? Okej. Men visst kan det gå tillbaka efter graviditeten också?

2018-11-15
Okonkret
Okonkret

Hej! Jag har haft myom i livmodern, samma sak sa de till mig att det inte skulle påverka graviditeten. tror att de har koll på det. efter graviditeten så växte den till sig. och det rubbade min mens. bland annat så fick jag spottblödningar vid mens. jag fick till slut göra en operation där de tog bort myomet. och det gick bra. de snittade vid bikinilinjen och det syns inte idag att jag opererat mig. läkt bra. jag fick vara sjukskriven i 1 månad efter. denna operation gjorde jag då 2014. nu idag har jag fått tillbaka ett myom i livmodern, upptäcktes vid vid ultraljudet vid gravidetet. Så nu får jag se om jag får operera bort den med.

2018-11-15
matildastefan
matildastefan
Barn på 1 år och 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...