App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Prestige i att föda utan smärtlindring?

Är det så? Hört att man är så stark om man föder utan och att det är väldigt viktigt att betona ”använde bara lustgas” eller ”tog ingen smärtlindring”

2018-11-06
8kee6
8kee6
Bebis på 14 månader

Jag har aldrig uppfattat det som prestige eller häftigt på något vis, eftersom förlossningen är individuell och även smärtan. Jag ser inte ner på någon bara för att den väljer smärtlindring. Tror faktiskt inte att det är särskilt många som dömer gällande den frågan. Finns säkert någon, men den personen jagar nog prestige i många andra ytliga saker i livet också ;)

Själv väljer jag dock att föda utan smärtlindring, av flera orsaker. Främst så tycker jag att tanken på nålstick i ryggmärgen är otroligt obehagligt. Det är inte många, men det finns ett antal personer som fått nervskador och infektioner av smärtlindring i ryggmärg. Handlar säkert om hur kunnig personalen är och ren otur.
För det andra så tror jag att smärtlindring kan bedöva för mycket, och jag vill väldigt gärna veta och känna kroppens signaler. Jag personligen tror att skadorisken ökar med bedövning.
Smärtlindring brukar väl även förlänga förloppet, vilket bara känns jobbigt.

Är bara rent praktiskt tänkande ur min synvinkel ;)
Sen dömer jag verkligen INGEN som väljer epidural eller vilken bedövning som helst. Det är lika vågat och häftigt oavsett!

2018-11-14
Elsing
Elsing

Ja man får ju rådet att ta alvedon när man är i latensfasen men man får inte ta Ipren när man är gravid då det är ett annat ämne ( ibuprofen) och inte paracetamol som man får ta när man är gravid. Men hursomhelst så hjälper inte alvedon ens vid huvudvärk för min del så jag har skippat den .. hjälper ju ändå inte.. lustgas är den bästa lindringen jag har varit med om men den här gången tänkte jag testa norska knuten på slutet.. se om det funkar..

2018-11-14
flingan32
flingan32

Alvedon innan förlossning? Det gör väl inte så mkt nytta förutom om man har en huvudvärk =)
Jag fick 2 Alvedon o en Ipren var 4.e eller så var det var 6.e timme (minns ej riktigt) efter förlossningen när jag låg på BB med min nyfödda o så var det vid båda gångerna.

2018-11-12
Pokaloo
Pokaloo

Prestige? Jag tror att ni har missförstått det.
En del som vill ha t.ex epiduralen får nej från sköterskorna om det är försent o man är på väg att föda.

Jag födde mina två utan smärtlindring o lustgasen för mig hjälpte inte ett skit o den där masken stinker apa. MEN det värsta kommer efter förlossningen.
Jag kan tillägga att jag har aldrig frågat om man körde smärtlindring eller dylikt vid förlossning däremot har jag oftast fått frågan av andra mammor.
Jag kan tänka mig att en del frågar för att kunna relatera men för mig gick det så snabbt att värkarna o förlossningen var som min vanliga mensvärk från helvetet o då pratar vi kraftiga mensvärk.
Vill du ha smärtlindring kör på utan att skämmas ;)

2018-11-12
Pokaloo
Pokaloo

Jag sa till min sambo innan förlossningen! Ifall jag har ont och kan inte kommunicera.. begär att de ska ge mig all smärtstillande som går att få så att jag får en bra upplevelse. Lyssnar de inte på mig så får du kräva det och så blev det. Ingen prestige här! Ville hellre må bra och få en bra upplevelse än att bli ärrad för livet ☺️

2018-11-11
Guldkoden
Guldkoden

Jag gick över 15 dagar och sattes igång och efter 46 timmar kom min son med snitt tillslut. Jag tog lustgas och epidural, känner ingen prestige i att inte ta bedövning, gör man precis som man vill, alla är olika ❤️

2018-11-11
malhe10
malhe10
Barn på 2 år och 1 månader

Håller med Luna_13, jag har fött tre barn på 5 års tid och väntar fjärde och tycker inte att det är någon prestige i detta med smärtlindring. Jag har mina skäl till att inte ta smärtlindring men det är upp till alla att välja hur man vill ha sin förlossning.. sen är det heller ingen prestige i att amma heller, man kan lika gärna ge ersättning eller bröstmjölk på flaska.. själv har jag ammat och det har varit enkelt men jag har haft lätta graviditeter, förlossningar och även amningen har inte krånglat.. sen är barnen väldigt okomplicerade för oss, kanske därför vi skaffar fler också, vi kvinnor är väldigt bra på att föda barn oavsett hur vi gör det! Var stolt över att vi klarar det!

2018-11-11
flingan32
flingan32

Jag födde själv båda barnen med lustgas och visst är jag stolt över det, jag skulle gärna föda 10 barn till, jag tycker förlossningarna var en bagatell ärligt talat. Så visst vill jag få känna stolthet över det. Men det betyder inte att jag tycker att man är svag för att man tar epidural eller annat, behöver man det så ska man självklart ta det, inget konstigt med det alls! Däremot är jag imponerad av alla som fixar graviditeter så lätt, för det tycker jag var jobbigt, 8 månader med att kräkas är inte kul, kunde inte ta mig igenom ena utan sjukskrivning, andra gick bättre då jobbade jag till två veckor innan BF. Sen tycker jag många fixar det bra med en eller flera små barn också, det är tufft att ta hand om de små fina varelserna. Sen är jag jättestolt över hur amningen fungerat på båda barnen, det är ingen självklarhet och inte enkelt, men inte heller där ser jag något negativt i att inte amma, bara att jag är stolt över att det funkat så bra. Så tycker absolut man ska få vara stolt över en förlossning utan smärtlindring men det innebär inte att någon annan som har andra behov är på något sätt sämre eller svagare. Bara att vi är olika och behoven olika

2018-11-09
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Gör det som känns bäst i stunden och glöm alla tankar på prestige. Det viktiga är att du får en bra förlossning och att det är något du kan se tillbaka på med glädje. Stoltheten ligger i att föda barn, inte vilken smärtlindring du haft! Själv kräktes jag bara av lustgas och epiduralen gjorde för min del förlossningen otroligt lustfylld. Följ din magkänsla och lycka till!

2018-11-09
Babybubblan
Babybubblan
Barn på 1 år och 9 månader

Jag födde med lustgas(epedural hanns inte med) jag är jätte stolt över att jag klarade de så pass bra utan nånting annat men skulle jag föda igen ska jag ha epedural helt klart !

2018-11-08
Maliinhelena
Maliinhelena

Niesen: Jag fick infart i handen i förebyggande syfte när jag kom in på förlossningen nu med sista barnet.

2018-11-08
Teskedsgumman
Teskedsgumman

Det finns säkert många som vill föda utan bedövning och då förbereder sig för det. Läser på, går kurser och tränar på att profylaxandas, hypnobirthing osv. Om man sen då tar sig genom förlossningen enligt plan utan bedövning så är det väl absolut något att vara stolt över? Det tycker jag iallafall.

2018-11-08
Niseen
Niseen

När jag födde så bad jag om epidural, förbereddes för det med ny ctg-kurva, infart i handen och så skulle de kolla hur mycket öppen jag var, "nämen du är ju 10cm öppen epiduralen gör nog inte så mycket nytta vill du ha ändå?" Så födde med mycket lustgas, som funkade så fantastiskt bra på mig. Känner mig stolt att jag har fött barn och ser fram emot att göra det igen. Känner mig inte stolt över att jag skippade epiduralen, men det känns ändå lite skönt att veta att jag klarar det med bara lustgas så kanske jag slipper infarten i handen nästa gång. Den satt så oskönt på mig.

2018-11-08
Niseen
Niseen

Alla gör som dom vill man är inte sämre vara för att man vill ha smärtlindring =D jag hade smärtlindring med mina två första med den tredje hann jag inte få någonting o ja måste säga att det va inte så hemskt som ja trodde haha

2018-11-08
Nathaliejosefsson
Nathaliejosefsson
Barn på 2 år

Ingen prestige i något. Kör på det du känner får dig att må bra. Jag tog ”bara” lustgas men det är för jag inte mådde illa av det som folk brukar göra. Lustgas är smärtlindring så vet inte varför det ska vara bättre än någon annan lindring. De flesta jag talat med som inte klarade lustgas körde epi. Lika bra att få hjälp med något. Mer impad isf av de som kommer in och tom levererar utan minsta alvedon :D

2018-11-08
Jossanpossan
Jossanpossan
Barn på 1 år och 7 månader

Mina förlossningar har varit extremt snabba och intensiva med konstanta värkstormar (ingen värkvila, utan värktopparna avlöser varandra). Födde första med lustgas och epidural och hade en underbar förlossning! Längtade till nästa förlossning, men när det väl va dags kom jag in till en underbemannad förlossning, vilket ledde till att de aldrig hann ge mig smärtlindring. Va en otroligt traumatisk förlossning med mycket smärta och panikångest. Har behövt psykologhjälp efter den förlossningen och vet inte om jag vågar skaffa fler barn. Förstår inte hur man kan tycka någon är ”dålig” för att man föder utan smärtlindring! Allas förlossningar är olika! Vissa har helt enkelt inte så smärtsamma förlossningar och behöver inte smärtlindring. Andra (som mig) måste ha smärtlindring för att inte traumatiseras!!

2018-11-08
norams
norams

En del verkar tycka det, men personligen tycker jag det bara är en konstig sak att skryta om, alla människor upplever smärta på olika vis och har smärttröskel på olika nivåer och är dessutom olika känslig för smärtlindring/behöver olika mkt, ännu värre är det när män skryter om sin kvinna som födde utan smärtlindring 🤦‍♀️, var får de ifrån att de har nåt att säga om det överhuvudtaget och vad sätter det för press på den kvinnan att föda utan nästa gång också, nästa förlossning kan ju vara helt annorlunda och hon kan då behöva smärtlindring, ska hon låta bli då för att va lika "duktig" igen och göra sin man stolt,,,

2018-11-07
maharetm
maharetm

Med första barnet hade jag bara lustgas eftersom jag inte behövde mera tyckte jag.

Med andra och tredje barnet hade jag gärna haft mer men hann inte eftersom båda kom på 1,5 - 2 timmar.
Då hade jag gärna haft nåt starkare för speciellt med andra barnet så hade jag så ont hela den tiden att jag inte kunde fokusera på annat nästan.

Man ska ta den bedövning man själv vill. Mår du inte själlv bra så kan du ju inte fungera ordentligt.
Jag hade den inställningen att jag tar det som det kommer.

2018-11-07
ma78
ma78
Barn på 2 år och 4 månader

Jag ville ha smärtlindring men av olika orsaker blev det bara lustgas och värmekuddar,. Upplever det inte som något prestigefullt men är klart stolt över att jag genomlevde det,. Jag tycker snarare prestigen verkar ligga i att över huvud taget fått barn,. Att folk såg mig som mindre kvinnlig innan

2018-11-07
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader

Jag bryr mig inte ett dugg om folk tar smärtlindring eller inte,en födsel är så personlig och unik! Hade diskussion med klasskamrater om detta och märkte att det fanns en prestige för att föda utan nått,både hos hos de som fött men också hos de som inte fött! Jag väntar nr 3 om 10 veckor och gör precis som innan,tar det som det kommer och är öppen för allt😀Vi är alla starka💪🏼

2018-11-07
8kee6
8kee6

Och det är ju ingen prestige! Alla förlossningar är olika och ibland kan det vara bra att ta exempelvis epidural om smärtan inte är hanterbar då det kanske inte går att fokusera på något annat och kroppen kanske inte orkar pga smärtan! Herregud alla är olika och smärtan är olika för alla! Tänk om man bara kunde stötta varandra istället för att försöka överglänsa 🙄🤗

2018-11-07
Bebis på 16 månader

Jag hamnade i det läget att jag inte hann få någon bedövning förutom lustgas. Dessvärre fungerade inte den heller då min förlossning gick så fort och allt blev så intensivt. Jag hade önskat att jag fått något för stundvis var smärtan helt fruktansvärd och inget man vill att andra ska behöva uppleva. Jag kom inte i fas med mig själv föränn 4-5 dagar efter förlossningen vilket var lite jobbigt. För mig som ofrivilligt hamnade i läget utan bedövning så blev det i stället jobbigt efteråt och inte det minsta prestigefullt alls. Får du möjlighet så ta den bedövning du känner du vill ha och skit i vad andra tycker. Det är viktigare att du själv mår bra och blir nöjd under en redan jobbig och samtidigt fantastisk upplevelse.

2018-11-06
Ulrika_Aronsson
Ulrika_Aronsson
Barn på 3 år och 4 månader

Jag har också hört lite om det där och tycker att det är såååå sjukt!? Det ska inte vara prestige i att föda?! Att överhuvudtaget ta sig igenom det är ju en fantastiskt stark sak i sig! Ta vad du vill och så mycket du behöver. Skulle någon tycka sig vara överlägsen dig för att dom födde utan smärtlindring, så kan du ju lugna dig själv med att du förmodligen ”led” mindre än dom😍

2018-11-06
Ivarsmamma89
Ivarsmamma89
Gravid i vecka 37

Upplever de också så att kvinnor som fött utan tycker att de är mycket bättre än alla andra. Jag ser själv ingen prestige med det utan att alla får göra som de själva behagar. Nu finns de smärtlindring i olika former som kan passa vissa vissa vill inte ha och de är helt ok. Men att då inte trycka på att de är såååååå mycket bättre. Upp till var och en ! Alla är lika bra för det

2018-11-06
Hyrkes
Hyrkes
nyfödd bebis

Skulle ALDRIG föda utan.
Prestige är att vara mamma och må bra!
Tycker ärligt talat det är rätt tramsigt att påstå att det skulle vara prestige i att inte ta smärtlindring, ingen förlossning är densamma.

2018-11-06
Fannylätt
Fannylätt
Bebis på 1 månader

Haha oj. Jag tänkte bara ”ge mig allt jag kan få för det gör så jävla ont” med första. Med andra sa jag samma sak men narkosen skulle iväg på ett slut kejsarsnitt så fick nöja mig med lustgas. Det gick ju men första va bättre. Med tredje tog jag också flera olika för det gjorde grymt ont. Skit i prestigen. Vad är det för trams? Din snörts och smärttröskel går väl inte att jämföras med någon annans. Var går gränsen? Tänk om det gör ont för att något är fel men man säger inget på grund av prestige?

2018-11-06
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Jag kände prestige att föda utan smärtlindring med första barnet. För att många runt mig hade gjort det. Sen med nästa barn har jag valt bara smärtlindring som inte påverkar bebisen.

2018-11-06
Teskedsgumman
Teskedsgumman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...