App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Bebis som sätter i halsen

Min andra dotter föddes i augusti och har nästan sedan start haft väldigt lätt för att sätta i halsen. Oftast sker det under amningen så då behöver jag ta upp henne så hon får hosta bort det. Det som däremot är lite obehagligt är att hon två gånger spytt men inte fått ut det helt utan det har fastnat. Första gången var i babysitter så då fick jag snabbt ta upp henne och klappa på ryggen för att få ut det. Andra gången var i morse när hon precis hade vaknat. Hon låg i sin Babynest och jag ser plötsligt paniken i henne. Även då fick jag ta upp henne. Är det någon som känner igen detta? Nu är jag rädd att det ska hända någon gång när jag inte ser eller när jag sover. Just det som hände i morse, att hon inte fick ut det när hon låg ner. Är det något man kan göra? Tänker boka tid hos läkare men undrar om någon mer upplevt samma sak och hur ni har gjort?

2018-11-01
Barn på 1 år och 9 månader

Hej! Min son hade samma problem som nyfödd och det sitter i fortfarande och han är idag 2,5 år. Jag begärde att de skulle undersöka honom då han började matvägra för att han blev rädd att äta. Jag är än idag nojig när han äter för att han sätter i halsen med allt från saliv (ofarligt) till mat (kan vara farligt) och ja det har hänt att han har blivit av med all luft och inte fått ut det han har satt i halsen. De sa till mig att det var vanligt och växer bort men inte hänt. Han har nu fått träffat logoped och har fått hjälp med intyg på vad han måste undvika på förskola (hård mat som råa morötter, knäckebröd etc). Blev mer att jag gav läkaren ett ultimatum för att bli hörd: antingen skickar du min son till en specialist eller så får du skriva en lapp att du tar på dig ansvaret ifall han kvävs någon dag. Då blev det ingen tvekan om att en remiss skulle skickas vidare. Han har fått preliminär diagnos men kontrolleras kontinuerlig för detta.

2018-11-11
Guldkoden
Guldkoden

Skönt att komma ihåg att man i princip aldrig kan kvävas av att sätta flytande göda i halsen. Det är ju bara att hosta upp. Ser ju förstås lite läskigt ut såklart men är helt ofarligt!

2018-11-06
Belsamy
Belsamy
Barn på 3 år och 10 månader

Hej!
Min son satte också i halsen sittandes i babysittern när han var i den åldern, jag var tvungen att ta upp honom för han klarade inte av det själv. Väldigt skrämmande upplevelse! Men det har aldrig hänt igen.
Men hade det gjort det så hade jag också kollat med BVC eller läkare.

Första två månaderna kväljdes han ofta vid amning. Särskilt vid ena bröstet. Kan vara pga snabb utdrivningsreflex för mjölken rann ofta av sig själv även när han slutat suga. Lösningen var enkel när jag bara förstod vad som var fel. Ändra amningsposition så att han inte ligger nedanför bröstet så att mjölken rinner ner i honom.
Jag körde på att sitta bakåtlutad med honom lite mer ovanpå mig så att han måste suga för att få upp mjölken i munnen.
En annan variant var att vinkla ner hans kropp så att han satt grensle över höger ben när han ammade vänster bröst. Då hamnar hans mun i jämnhöjd med bröstet.
Det löste problemet för oss!

Läs gärna på Amningshjälpens faktasidor. Där finns lösningen på de flesta problem.

2018-11-04
Enbarnsmor81
Enbarnsmor81
Bebis på 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...