App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Rädd för att gå upp i vikt under de sista veckorna

Jag får hela tiden höra av min barnmorska, bekanta och vänner att jag är så himla smal och fin som gravid. Att jag har en slank kropp med enbart en bebismage. Jag har haft en bra graviditet, där jag har ätit normalt och kunnat rört på mig. Jag har inte gjort något speciellt annorlunda med mina rutiner. Min tidigare historik av ätstörningar är inget som jag har tänkt på, först nu då många kommenterar mitt utseende mot slutet av min graviditet, vilket jag har märkt har börjat trigga mina dåliga tankar igen. Tills nu har jag gått upp 10 kilo, men jag har börjat att bli rädd för att gå upp mer under de sista veckorna. När jag träffar andra som är gravida eller andra som har varit gravida får jag ofta höra hur avundsjuka de är på mig "att jag har det så lätt" och det får mig att känna skam och må väldigt dåligt.

2018-10-31
Burkmajs
Burkmajs
Gravid i vecka 7

Själv är jag rätt galen i träning och gillar att gräva i kost. Varit allt mellan överviktig och grovt underviktig. Träningsgalen och soffpotatis.
Även jag har varit rädd för att gå upp i vikt större delen av livet, speciellt med tanke på att jag faktiskt varit tjock förr.
Fast sköter man kosten så behöver man oftast inte oroa sig!
Och jag har haft 0 rädsla för vikten under graviditeten. Tvärtom, ju längre tiden går ju mindre blir min rädsla.
Dock kan jag förstå känslan och oron.

Det finns två saker man kan fråga sig själv:
1. Är det denna kritiska självbild jag vill ge mitt barn i framtiden? För både pojkar och flickor lär sig att döma och tänka efter sina föräldrar.

2. Är det rätt tid att grubbla på sin kropp när man bär ett nytt liv som ska växa, utvecklas och kanske amma?

Sålänge man inte äter godis och dricker läsk, så tycker jag det är bättre att ta viktuppgången med ro!
Själv har jag varit ätstörd i många år, men det går helt enkelt att styra ångest i viss mån och tänka objektivt och realistiskt. Man blir inte tjock av nyttig mat :)
Och man är inte fet när man är gravid!
Barnet, vattnet, den eventuella vätskan i kroppen + ökad blodvolym.
Barnet är prio 1 :)

2018-11-14
Elsing
Elsing

Jag har också alltid varit smal, alltid fått höra det och det har blivit en del av min identitet känns det som. I början av min graviditet (eller ja till ca v 28) fick jag höra att jag hade en söt liten mage. Jag tyckte det var trevligt, då jag varit rädd för att lägga på mig för mycket vikt. Men runt v 29 sa en jobbarkompis till mig ”Oj, va stor du blivit!”... Det har triggat mig... kände först att jag ville försvara mig. Har ju bara fått större mage och större bröst, så jag är ju egentligen jättenöjd. Har gått upp ca 10-12 kg, men som underviktig innan graviditet kan man gå upp i alla fall 18 kg. Men nu har det gått några veckor till och nu vill jag bara gömma mig och min mage. Jag är stolt över min gravidmage och vill gärna visa upp den, men är livrädd för kommentarerna från människor. Varför ska våra kroppar kommenteras... kvinnor är absolut inte duktiga på att hålla ihop eller visa förståelse för varann. Synd att du får höra kommentarer från andra gravida också. ❤️

2018-11-05
EllusTellus
EllusTellus
Bebis på 17 månader

Fick höra såna kommentarer i första graviditeten fast också om att jag aldrig kommer att få tillbaka min vältränade kropp när man fött barn och att allt kommer hänga och inte vara så tajt som innan.. tji fick de.. väntar nu fjärde barnet och var ännu mer vältränad mellan tredje och fjärde än någonsin innan.. så lyssna inte på de onda kommentarer.. jag har själv gått upp mellan 14 och 18 kg med varje barn och det tog ca 8 månader att bli av med alla kilon mellan graviditeterna..jag har däremot fått en helt annan relation till min kropp efter att den har fött tre barn! Det är en liten som faktiskt växer och frodas där inne och jag är så otroligt tacksam att allt gått bra och att vi snart har fyra underbara barn!!

2018-11-04
flingan32
flingan32

Otroligt klumpigt att fälla kommentarer som sätter likhetstecken mellan fin och smal om en gravid kvinna. Jag förstår att det triggar igång gamla tankar. Men försök att utan skuld i stället glädja dig åt att din kropp mår bra och att du har en liten människa i dig som växer och gör att du går upp i vikt. Det är precis som det ska. Är din önskan att återgå till din gamla vikt efter förlossningen kommer det att gå fortare än du tror - oavsett om det handlar om tio kilo eller femton. Tänk att du snart håller i din lilla bebis. Låt dig inte påverkas av andra människors okänsliga kommentarer!

2018-11-01
Babybubblan
Babybubblan
Barn på 2 år

För det första: vilken oproffsig bm som lägger värdering på ens kropp🙄Vet hon om din historia? För det andra: människor tycker det är ok att kommentera gravidas kroppar och det är inte ok! Hoppas du får hjälp med dina tankar💕

2018-11-01
8kee6
8kee6

Jag var överviktig före graviditeten och gick upp cirka 10 kilo under den,. Jag fick höra att jag hade så stor och härlig mage,. Folk har helt enkelt inte vett att hålla tyst om gravida kvinnor,. Tänk på att bäbis + moderkaka + vätska blir några kilo så du kommer gå ner i vikt redan vid förlossningen, amning gör att man går ner lite till

2018-11-01
JennyLowerot
JennyLowerot

Folk menar oftast väl men det kan bli så himla fel! Förstår inte varför man måste kläcka ur sig sådana kommentarer utan det räcker med att kanske säga att man tycker att någon är fin! Utan att kommentera kroppsstorlek osv osv! 😓🙄 Alla är olika liksom punkt slut! Jag hoppas att du kan fortsätta som du gjort hittills och mått bra av och få njuta av resten av graviditeten! Tänk också på att man kan gå upp mer pga att bebisen växer och man lägger på sig vätska men det tappar man rätt fort efter förlossningen! Och sen så finns det stöd att få om man har det jobbigt och inte mår bra på olika vis 🤗 önskar dig all lycka till med allt!

2018-10-31
Barn på 1 år och 7 månader

Känner igen mig i det du skriver. Har ett förflutet med ätstörning och människors kommentarer nu när man är gravid triggar mig något fruktansvärt. Gick inte upp så mycket under min första graviditet och inte gjort det hittills i denna heller. Dock får jag ofta höra av vänner och bekanta att jag nu allt börjar bli lite tjock. Dom menar det mest på skämt, men hos mig landar det så otroligt fel och får anstränga mig att inte hamna i gamla vanor med svält och överdriven träning.

2018-10-31
Vickan93
Vickan93
Bebis på 17 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...