App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Skrika sig till söms

Vad tycker ni om att låta sitt barn skrika sig till söms? 5 minuters metoden tänker jag på nu. Bra/dåligt? Åsikter? :)

2018-10-30
Barn på 2 år och 1 månader

Skulle aldrig utsätta mitt barn för det. Tycker det är hemskt att göra så. Det finns ju anledning att barn på barnhem slutar skrika efter ett tag. Och det är inte för att de mår bra av att skrika sig till sömns. Nej, det är en förlegad metod. Trygghet och närhet tror jag på.

2018-12-01
Mickapicka86
Mickapicka86

Vi har snart fyra barn och mitt mammahjärta skulle aldrig tillåta att göra så då vi kommer alltid till undsättning när det gnys eller är någon som är orolig. Vi har iofs aldrig haft någon som skrikit så mycket utan jag har legat mycket med barnen nära första året framförallt då jag ammat länge och struntat i kommentarerna om att barnen måste lära sig att sova själva osv.. vi kände inte att det var rätt metod att göra.. eller ens prova. Resultatet är trygga barn som sover bra om nätterna från tidig ålder, inskolningen på förskolan har också gått utan problem från 1 års åldern.. om det sen beror på själva barnen som individer eller något annat är det svårt att säga.. men tycker att metoden är inte så snäll..

2018-11-26
flingan32
flingan32

Det finns en snäll-variant av 5-min metoden som man kan testa. Vi gjorde det med vårt barn för att många sa att om ett barn kan somna själv på kvällen kan det även somna om själv på natten. Han sov alltså väldigt dåligt, men för oss hjälpte det inte särskilt mkt. Men som en insomningsmetod funkade det. Man sitter först på en stol bredvid barnets säng tills det somnat. Sen efter ca 2 nätter flyttar man stolen en bit från sängen, och så fortsätter man tills man är vid dörren. Då ska man stå i dörröppningen tills det somnat och sista steget är att helt gå ut ur rummet. Om barnet blir ledset kan man gå fram och trösta tills det är lugnt med sen gå tillbaka och sätta sig på stolen. Sen tycker jag att alla ska sluta kritisera varandra hela tiden, så trött på detta!! Jag är övertygad om att varje förälder vet bäst vad man ska göra med sina barn. Är föräldrarna helt slut kanske det är bättre att göra en sån metod för att dom ska bli pigga och glada och på så sätt kunna vara bra föräldrar. Är man inte bekväm med det så är det bara att låta bli. Man kan väl respektera varandras val?

2018-11-26

Har inte testat den metoden så rent ut men när vi var och hälsade på hos mina föräldrar, bara jag + 3 barn så fick lillan skrika sig till sömn hos morfar för det fungerade inte på annat sätt, de andra barnen krävde mamma och närhet.

H-emma så brukar det fungera så att äldsta lägger sig själv och pappa tar 3-åring medans lillan är med mamma.

Det har inte behövts nån 5 minuter hos oss, det har fungerat ändå, men för vissa kanske den metoden är sista livlinan.

2018-11-24
ma78
ma78
Barn på 2 år och 10 månader

Alla får göra som de vill, men jag skulle aldrig göra det. Fy va otryggt för bebisen att ligga där och skrika och tro att den är övergiven. Man vet ju själv vad jobbigt det kan vara att somna i bland och att då alla onda tankar passar på att komma. Jag har två barn sen innan och ett påväg och det finns alltid bra och skonsamma metoder att ta till. Ibland tar det bara lång tid att hitta dem.

Lycka till 🌼

2018-11-24
Jejj
Jejj

Tyvärr så är det ju bevisat att 5 min fungerar MEN på fel sätt. Barn slutar gråta efter ett tag men mäter man deras stressnivåer så är de lika höga som hos barn som skriker. Ett barn blir otroligt stressat av att inte föräldern ”kommer till räddning” när den gråter oavsett anledning och de flesta psykologer har nu varnat för denna metod.

2018-11-11
Sabinica
Sabinica

Ett tips är att kika in på Lex Fitzgeralds youtubekanal! Hon har gjort några videos på hur de sovtränade, metod osv. Tänker göra liknande med mina barn

2018-11-09
linnandersson98
linnandersson98
Barn på 1 år och 9 månader

Vi lät en gång vår dotter skrika sig till sömn eftersom vi körde bil sent på kvällen och hade stannat flera gånger men hon ville sova vid bröstet. Funkar inte i en bil så bra. Fruktansvärt var det, hon somnade tungt och sov länge och det är ingen bra metod för att uppnå det, det var hemskt. Jag skulle aldrig någonsin testa denna metod på mina barn, jag skulle aldrig fixa det. Men jag vet kompisar som varit desperata som prövat och det gick bra. Men för oss nej, vi har kört det som tagit mer tid och skapat trygghet men det kräver mer tålamod. Alla barn är olika och alla föräldrar gör så gott de kan för sina barn.

2018-10-31
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 9 månader

Vår dotter är oftast lätt att lägga, vi matar henne och ser till att hon är trött när det är läggdags. Sen ligger hon ibland och tjoar glatt eller gapar lite irriterat innan hon somnar. Blir hon ledsen eller mycket frustrerad går vi in igen, men vi tycker inte att det känns fel att försöka låta henne lugna sig själv några minuter, skulle aldrig låta henne ligga ledsen dock (men vi försöker främst trösta henne i sängen, inte plocka upp).
Hon sover i sitt egna rum sedan ca en månad tillbaka (är 4,5 månad gammal nu).

Min farmor har arbetat på förskola nästan hela sitt yrkesliv och hon sa "Arga barn kan man lämna och låta skrika, men aldrig ledsna barn.", ett tankesätt jag tagit till mig.

2018-10-31
Toxxiqo
Toxxiqo
Bebis på 3 månader

Oj oj oj, massa påhopp direkt av vissa här som tycker en del saker. Tyck saker absolut, men snälla, tryck inte ner någon! Mitt svar till 5min metoden. Har en dotter idag som är snart 3år. Från dag 1 har hon vart svårsövd, tagit flera Tim att få henne sova, vi har vaggat, legat bredvid, åkt bil, barnvagn, u name it! Det tog alltid alltid minst 2tim inför natten (den vaknade hon oxå måna många ggr under natten men det är en annan historia. Till slut så testade vi 5min metoden (inget jag ville alls först, men efter att ha testat allt kändes det som, så Vrf inte ge den en chans). Då jag var lite emot den i början o hade svårt för detta så fick pappan ta nattandet. Dottern var då ca 1år4mån. Jag lämnade huset, gick en promenad. Första natten tog det ca 50 min, andra 40min, tredje 20min o sen ca 15min! Vi väntade dock inte 5min efter varje gråt, utan kanske 2-3min. Idag hat vi snart en 3åring som uttrycker sina känslor väldigt friskt, gråt, skratt, ilska osv. Hon sover numera med att vi lägger henne i sängen efter nattrutin o går därifrån! Alla får gøra det som passar dom i den situaonen. Denna metod kan funka men kanskje Inge, man får testa sig fram. Tycker Dock man ska ha testar Myckey ammar først o sedan lyssna på barnets signaler...lycka TILL!

2018-10-31
Lily1988
Lily1988

ser ingen kommentar som ett påhopp härinne utan bara tycke å värderingar🙂

2018-10-31
8kee6
8kee6

Om 5 minuters metoden går ut på att barnet ska gråta i fem minuter så är ser inget för oss. Vi har aldrig lämnat vårt barn gråtandes på förskolan heller. Hon började där när hon fyllde tre.

2018-10-31
Isabell25
Isabell25

5 minuter metoden är inget för oss. Vi tröstar vårt barn när de är ledsen

2018-10-30
Isabell25
Isabell25

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2018-10-30
Lajsa1987
Lajsa1987

This reply has been deleted by a moderator.

2018-10-30
MalinGustafsson
MalinGustafsson

Vi var mitt uppe i en adoptionsutredning när jag blev gravid. Vi hann läsa en del böcker under utredningen. En missa jag speciellt.
Ett par hade fått sitt efterlängtade barn och många kommenterade ”vilket snällt barn n har som aldrig skriker”. Föräldrarna visste varför. Barnet hade bott på barnhem och förmodligen skrikit som många andra barn men här kom ingen och gav barnet tröst och närhet och tillslut ger barnet upp och skriker inte mer.
Så är det det man är ute efter så är det en alldeles utmärkt metod.

Jag förstår inte att vi föräldrar inte har tid att natta våra barn. Vad kan vara viktigare än att ge våra barn närhet och trygghet.

Idag har jag stora barn och de sover alldeles utmärkt i sina egna sängar och somnar själv gör de också.
Ge era barn tid och närhet, vips är de stora och har inte samma behov längre,

2018-10-30
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Nej,den metoden är inget för oss o kommer aldrig prova heller🙂Tror på närhet närhet å närhet

2018-10-30
8kee6
8kee6

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2018-10-30
Lajsa1987
Lajsa1987
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...