Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

montessori skola

Hej, mina barn går sedan inskolningen på en montessori förskola och har fått plats på Maria Montessori skolan i Malmö. Det är dags för skola nästa år. Vi älskar montessori pedagogiken och barnen har trivts bra på förskolan. Vi börjar dock känna oss lite oroliga eftersom man hör lite plus och minus av förändrar om just den specifika skolan samt om montessori pedagokik på skolnivå. Någon som känner till skolan på något sätt eller montessori pedagokiken på skolnivå så får ni gärna dela av er av era erfarenheter, hiss och diss.

2018-10-23
Susan C
Susan C
Barn på 2 år och 2 månader

Tror absolut det blir annorlunda, men då kommer barnen vara 15-16 år. Man kan förbereda dem innan. Ett plus är ju att de kommer klara friare ämnen bättre än andra, som till slutprojektet i trean (om det nu finns kvar). Eller så sätter du dem i åk 8 på vanlig skola sista två åren så kan de anpassa sog och få upp betyg på mer ”vanligt” vis. Men som jag skrivit tidigare, tror det är väldigt individuellt.

2018-10-24
Becaliten
Becaliten

eftersom skolan mina barn ska börja på är från F klass till klass 9, så är det som sagts att barnen är för inrotade i montessori pedagogiken. Dels systemet med mycket ansvar, att lägga upp en del av arbetet själv och fördela lite timmarna så som man själv vill. Jag älskar idén, det är ju underbart ich borde vara så på fler skolor. Dock har jag fått höra av några föräldrar att barnen får en chock när dem börjar på gymnasiet, där det sätts stor press på prestationer, på betygen och där allt studeras i vissa ramar. Att det är liksom lektioner för varje ämne och lite mer styrt vad eleven ska fokusera på osv. Att visda barn som då kommer dirkt från montessori har svårt att anpassa sig till det nya systemet och svårt för att anpassa sig till det mer än dubbla antalet elever i köassrummet samt på hela skolan. mina 3 barb har gått montessori sedan inskolning på förskolan och vi arbetar mycket med eget ansvar och hjälpa barnen till att hjälpa sig själva i allting. Dock blev vi lite oroade.

2018-10-24
Susan C
Susan C

Jag gick vanlig skola högstadiet och frammåt och hade bara bra redskap med mig. Vet inte vad som menas med att man inte skulle vara rustad för gymnasiet?! Barn är inte korkade och anpassar sig lätt efter nya metoder. Är väl som olika arbetsplatser, ingen är den andre lik men en vuxen kan alltid anpassa sig så länge man vill?
Jag har alltid varit lite anti mot de som kritiserar montisori, brukar fråga mig: varför? Gick det inte så bra? Är det verkligen metodens fel? Eller råkade de bara vara dem som inte klarar montisori med eget ansvar?
Största skillnaden för mig mellan mellanstadiet och högstadiet/gymnasiet var att hamna i stor rörig klass där vissa knappt kunde läsa, fick icke godkänt och inte skötte något. Kan ju berott på att vi var äldre och många sket i skolan. Men det påverkade inte mig annat än att jag kunde bli trött på att andra kastade bort sin tid.

2018-10-24
Becaliten
Becaliten

tack för era svar!! Ja det är så härligt och tacksamt att våra barn fått plats på den skolan. Jag blev förvånad när dem fick plats på dagiset, Bambina montessori. Men eftersom dem har fått på Bambina får dem förtur in till skolan. Det minus jag har hört är att det är en speciell pedagokik och att det läggs mycket ansvar på föräldrar och barn, vilket i sig inte är negativt självklart. Men minuset är att barnen inte kan hantera gymnasiet sedan i kommunala eller privata skolan senare. Atr det blir en annan miljö och inte samma system eller samma skyddade små grupperingar. En annan förälder berättade att privata skolor rent allmänt har mindre ekonomiskt stöd för att anställa spexialpedagoger eller assistenter exempelvis för barn som behöver. Är det någonting ni hört talas om? och vad är det goda du har hört om jag får fråga :-)

2018-10-23
Susan C
Susan C

Jag gick montesori åk 3-6. Fungerade jättebra för mig där ”vanlig” skola hade tvingat mig att gå om.
Jag hade en hel del besvär med läsning, stavning och matte. Men med montesori (då jag ändå var intresserad och ambitiös) var som handen i handsken. Dock halkade en del elever efter som inte hade mycket driv eller ansvarskänsla. Så min erfarenhet är att det absolut inte är för alla. Men om barnet förstår värdet av att ta eget ansvar, lägga upp planeringar (ja, jag vet låter jättekonstigt att 8-9 åringar ska göra det, men barn kan!!!😁) och tar skolan på allvar medför det mycket frihet. Jag fick till ex: efter att ha prioriterat ämnen jag låg efter i (låg på åk 2 nivå i matte när jag bytte från kommunal till montesori åk 3) lägga mycket tid på det jag älskade som historia och språk.
Sen när jag i åk 7 började i vanlig skola visade det sig att jag låg före i matte, svenska och engelska. Stavningen vart bra och jag fick höga betyg i svenska. Så jag har bara plus att säga. Men återigen, det passar inte alla.

2018-10-23
Becaliten
Becaliten

Wow har ni plats där! Haha vi har stått i kö i fleeera år och ingen av barnen har fått plats där än 😂 Får man fråga vilka minus du hört talas om? För jag har bara hört plus

2018-10-23
nalas94gos
nalas94gos
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...