App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Att ha barn nära i ålder

Hej! Jag har en dotter på snart 1 år. Född 1-12-17. Nu har vi börjat fundera på när vi ska ha nummer 2. Min sambo säger att det är upp till mig och ifall jag orkar med en graviditet till så tätt inpå. För honom spelar det alltså ingen roll. Jag vill gärna ha barn tätt, kanske att vi får den andra med typ 2 år emellan, jag vill att de ska ha nytta av varandra. Det betyder att jag kanske bestämmer mig för att försöka bli gravid nu i november och framåt. Men hur vet man om det är det rätta? Ibland får jag lite panikkänslor och ibland vill jag verkligen ha en liten till. Vet man när man är redo för en till? Jag tvekade ändå i två månader innan jag blev med med dottern. Henne älskar jag nu mer än livet. Denna gången tror jag att det är mycket praktiskt tänk. 1. Vi måste flytta till något större. Vi planerar att flytta till hus om 3 år... men det är ändå 3 år i en trång lägenhet med en fyra och två åring.. 2. Orkar man med en liten till när man redan har en liten som kräver så mycket? När man äntligen fått ordning på sömnen så ska man börja om igen 😅 känns jobbigt. Hur bestämde ni er? Var det planerat/oplanerat? Vad önskar ni att ni visste innan ni skaffade en till tätt? Jag behöver alla tips och råd jag kan få 😇 Mvh, Kluven

2018-10-22
Danijess
Danijess
Bebis på 6 månader

Vi har 2,5 år mellan våra och äldsta gick in i trotsen precis få lillen föddes, tycker det har varit ganska tufft. Storasyster började sova hela nätter vid två års ålder utan uppvak 20-07, men lillebror sover ju oroligt på nätterna, och bara mamma som duger och man sover ju skir som gravid så jag har inte sovit mer än 3 timmar i stöten på ett år nu, känner mig faktiskt helt knäckt. Men tänker att det är ganska kort period, minsta är snart 10 mån. Men barnen leker sjukt bra tillsammans och är så fina med varandra, kommer säkert perioder med bråk men de har mycket ut av varandra. Har flera kompisar med ganska många år mellan barnen och de har ju svårt att göra något tillsammans, de bara bråkar. Men tror det beror på individerna. Jag tror det kan finnas fördelar med att ha dem väldigt tätt för då har de inte gått in i trotsen och kanske fortfarande sover en lur på dagen och de minns inget annat än att ha ett syskon. Så självklart fixar du det!! Bra är dock att ha någon nära som kanske kan ställa upp om man t ex haft många skitnätter, typ mormor å morfar som kan hjälpa några timmar på dagen, så man får vila. Vi har inte haft det alls och de jag känner jobbar alla, så de 15 h man får i förskolan är guld värt! Men jag är så glad för båda barnen, då är de finaste som finns och så glad att jag gjort bort alla spädbarnmånader nu, de är mysiga men jobbiga, och någon tredje blir det inte här 😂❤️

2018-11-09
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Har 22 månader mellan mina första och sen blev det en trea när 2:an var 2,5 år.
Jag var 35 när jag fått första barnett så jag ville ha relativt tätt så det hann bli ett eller två syskon snabbt.
Mina graviditeter har varit lätta så det var bra när det fanns två barn i knäet och en stor mage.

Orken finns om man bara vill.

Själv har jag 8 syskon och har velat ha minst tre barn,mamma sa alltid att efter 2:a barnet så var det inte jobbigare med flera.

2018-11-09
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Jag hade samma tankar dom du, men till slut hade vi bestämt oss att skaffa nr 2. Vi ångrar inte ens en sekund. Det är exakt 2 år mellan dem. Det är inte lätt med 2 barn när de är så små, men det blir lättare och lättare så småningom. De älskar varandra och lilla bebisen är lugn när stora syster är nära honom.
Vänta inte till att flytta till större. Där ett barn fick plats, kommer finnas plats för ett till. De behöver inte så mycket plats i början och om några år, om de ska ha varsitt rum, ska ni ändå flytta. Bättre för dem att åldersskillnaden är liten. Dessutom så har ni allt (kläder, bebisprylar), ni behöver inte köpa mer.

2018-11-09
Lorlun
Lorlun

Jag ville inte ha så tätt mellan barnen utan njuta av första barnet en ganska lång tid men ändå inte för långt. När den äldsta var ca 2 år blev jag gravid så det skiljer sig ca 2,5 år mellan dem. Det har ändå varit tufft och jag är glad att jag väntade så länge.

2018-11-09
jellymikki
jellymikki
Bebis på 4 månader

Jag har väldigt tätt mellan mina tjejer, 10,5månader 🙈 lillan är född en månad förtidigt. Men jag tycker det går superbra. Skönt att ha en liten när man ändå är ”uppe i det”. Tänker att det vore värre att börja om, om typ 3år. Jag ser bara fördelar! :)

2018-11-08
Amandisch
Amandisch

tack för alla svar! Det finns ju hur många som helst som har klarat det så varför skulle inte jag? Vi tänkte att hon skulle börja på förskola nästa höst, ca en - två månader innan nästa kommer (förhoppningsvis) Vi har hjälp från familj och släkt om vi behöver! Men det hör till saken att min sambo är borta och jobbar mycket... så det blir några dagar i rad (2-4) helt själv hemma med allt. Det lär bli påfrestande med två små när det redan är påfrestande med ett. Men det löser sig nog!

2018-10-23
Danijess
Danijess
Bebis på 6 månader

Det är 14 mån mellan mina flickor. Hon var 7 mån när jag blev gravid med den andra. Ångrar det inte för en sekund och det var planerat! Vi saknade bostad och bodde hos släktingar och det var 3 mycket kämpiga år men det blev hur bra som helst tillslut. Tänk inte så mycket på om och men känner jag, vill ni så klarar ni det oavsett vad. Det är inte en dans på rosor men det går. Idag är våra flickor 5 och 4 och oskiljaktiga.

2018-10-23
batgirl
batgirl

Glömde skriva att jag hade båda hemma och skolade in dom tillsammans på förskola🙂

2018-10-23
8kee6
8kee6

Hej! Vi planerade ganska snabbt att bli gravida igen efter första barnet och blev gravida när han var 7 månader! Det är 1 år och 4 månader mellan barnen☺️Bara för att man får tätt betyder inte att de kommer ha nytta av varandra,det är ju ändå 2 helt olika personligheter och personkemi ska ju stämma som i alla andra vardagssituationer! Det har gått väldigt bra här iaf😀Barnen leker och har kul ihop och storebror vet ju inget om att vara ensambarn så han har hanterat det väldigt bra😊Nu är de 4 år och 2,5 år och visst är det jobbigt när utvecklingsfaserna kommer samtidigt men det kommer ju hela livet så det spelar ingen roll när syskonet kommer tänker jag! Nu kommer trean i januari och vi är superglada☺️Bor i en 3:a på 84m2 och ser inga hinder med det,bara man är nöjd å glad😀Ångrar inte sekund att vi skaffa tätt men man ångrar ju heller aldrig sina barn😊Vi har ingen hjälp utifrån förutom mormor som jobbar 100% och har en tonåring så det blir inte mkt avlastning men samtidigt har vi valt detta och är inte bittra heller!

2018-10-23
8kee6
8kee6

Hej vi hade 1,5 år mellan och bodde i 75 kvadrat i 6månader. Har inga släkt som kan hjälpa till. Var jättetufft i lilla lägenheten, speciellt för den yngre.. Blev bättre när vi flyttat till större bostad. Så om ni ska flytta till större inom en snar framtid och har hjälp från släkten så underlättar det.

2018-10-23
Thuanto
Thuanto

Praktiska saker att tänka på. Täta barn innebär att det äldre barnet fortfarande kommer vara litet och om han/hon inte börjat prata eller visat förståelse så är det svårt att förklara vad ett lillasyskon innebär och det är omöjligt att veta hur barnet kommer att reagera. Tänk även på att det äldre syskonet fortfarande kan behöva bäras ibland och beroende på hur din graviditet är så kan det vara svårt att förklara för ett litet barn att mamma plötsligt inte kan bära längre. När har ni tänkt att första barnet ska börja förskola? Det kan vara lite bökigt att ha en liten och man samtidigt ska skola in det äldre barnet. Man får ju såklart en massa fördelar med att ha täta barn genom att de får en kompis att leka med, men det är samtidigt tufft.

2018-10-22

jag har 17 månader mellan min 1a och 2a det va inte planerat. dom har världens bästa kompis hemma MEN oxå sin värsta bråk kompis. dom älskar varandra och finns för varandra jämt. Men dom slås och det är varje dag dom slås. syskon kärleken är dok underbar när dom är snälla. dom har alltid en lekkamrat utan att dom behöver ha hem någon annan. jag ser mera fördelar en nackdelar med barn tätt deras syskon kärlek övervinner deras syskon krig😂

2018-10-22
nettan91
nettan91
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...