App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Varför får jag inte gå ner i tid??

Någon som kan förklara regelverket för mig, då varken chef, löner eller HR kan... Jag har en tillsvidareanställning (heltid) inom staten. Jag är nu föräldraledig, och vill börja jobba 50 procent när jag återgår i tjänst. Detta får jag inte göra utan att fylla ut med föräldrapenning. Varför? Om min familj anser att vi klarar oss på att jag arbetar 50 procent, varför får jag då inte välja att göra detta? Jag kräver ju inget ifrån arbetsgivaren, och helst vill jag inte ha med Försäkringskassan att göra heller, men jag blir ju tvingad till det som det är nu. Någon här som kan förklara?

2018-10-12
Lidenskan
Lidenskan
Barn på 2 år och 7 månader

När är det tänkt stt du ska återgå till din tjänst ? Hur gammalt är barnet då ?

2018-10-13
Hyrkes
Hyrkes
nyfödd bebis

Tack för alla svar. Känns otroligt surt bara. Arbetsgivaren säger sig vara så bra med allting, men just i detta fall tycker jag bara att de motarbetar.. aja..

2018-10-12
Lidenskan
Lidenskan
Barn på 2 år och 7 månader

dig på deltid utan föräldrapenning En medarbetare som inte tar ut föräldrapenning har rätt att förkorta sin normala arbetstid med upp till en fjärdedel för att ta hand om sitt barn. Det gäller om barnet inte har fyllt 8 år eller om det är äldre men ännu inte har avslutat sitt första skolår.

2018-10-12
Lilsof
Lilsof

Som Anagrius säger ☝️Man har ingen rätt att ändra sin arbetstid själv, varken uppåt eller neråt

2018-10-12
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader

Hej Jag är absolut inte expert här men jag tror att du inte har "rätt" att gå ner i tid utan att ta ut föräldradagar. Jag tror att du har rätt att gå ner till 80% men inte mer. Så det är arbetsgivaren som väljer att neka dig att gå ner i tid, vilket de kan om jag har förstått rätt. Tråkigt att din arbetsgivare inte vill gå med på att du går ner i tid :/

2018-10-12
nyfödd bebis

Du har rätt att vara ledig i princip vid två lägen, enligt föräldraledighetslagen o för studier. I annat fall får arbetsgivaren neka ledighet. Sen kan det finnas andra överenskommelser i tex kollektivavtal men det är svårt att svara på specifikt. Upp till en fjärdedel har du om jag läser lagen rätt (3§ m hänvisning till 7§) rätt att vara ledig utan att ta ut fp till dess barnet fyllt åtta. Mer ledighet än så då ska du ta ut fp för att vara berättigad till ledighet (6§). I annat fall får alltså arbetsgivaren neka. Men de måste förstås inte neka. Ni kan göra andra överenskommelser, då har du dock inte rätt att automatiskt gå upp i tid igen när du inte längre vill jobba deltid.

2018-10-12
Anagrius
Anagrius
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...