Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vårdnadsfrågor

Hej! söker någon att bolla frågor angående ensam vårdnad med? Just nu har jag gemensam vårdnad med barnets pappa men han är inte alls delaktig och träffar barnet i snitt en gång var 3:e vecka. vi är separerade sen 2,5 år tillbaka och jag har bokat/gått på sammarbetssamtal osv men pappan kommer endast vissa tillfällen och följer aldrig de avtal vi skriver. jag har nu sen ett år tillbaka varit igång med att söka egen vårdnad på sonen men blir så oerhört motarbetad.. idag fick jag till svar från en advokat att man kan vara en delaktig vårdnadshavare eller en passiv vårdnadshavare. som passiv vårdnadshavare som barnets pappa är, ställs väldigt lite krav men på den boende föräldern ställs krav. vilket är förståeligt eftersom det är där barnet är.. men varför ska då den andra vårdnadshavaren ens ha rätten att styra över barnet men inga större ansvar? Pappan får alltså bete sig så gott som hur han vill men kan ändå vara vårdnadshavare, en passiv vårdnadshavare?

2018-10-10
evelina60
evelina60

Du får gärna Maila mig på maskrosmamma@outlook.com.
Jag har visserligen inte ensam vårdnad, men har varit ensamstående i tre år och genomgått en hel del tjafs.

2018-10-18
Maskrosmamma
Maskrosmamma
Barn på 3 år och 10 månader

Prata med banken! Ni bör kunna lägga en spärr så båda vårdnadshavarna måste godkänna uttag. Alternativt avsluta sonens konto o öppna ett i ditt namn åt honom istället

2018-10-17
Anagrius
Anagrius

Tack för alla era svar och det är självklart inget lätt beslut. Det här är något som diskuterats i nu snart 3 år så det dras inga förhastade slutsatser. Något annat som nu dykt upp.. Pappan tog för ca ett år sen pengarna som fanns på sonens konto för eget bruk. Den gången tog jag bara diskussionen om att det inte är ok och att pengarna skulle tillbaka snarast. Vilket jag trodde han lyssnade på och lovade att detta var ett stort misstag. I år har han återigen länsat kontot och han har även tagit ut 2 månaders föräldradagar utan att vara med barnet och använt upp pengarna. Jag velar nu om jag ska anmäla, hade detta varit vilken människa som helst som gjort detta så hade jag ju anmält. Det är verkligen inte ok att detta händer igen och jag är oerhört besviken.. men oroar mig också såklart för konsekvenserna vid anmälan

2018-10-17
evelina60
evelina60

Såklart barnet har rätt båda sina föräldrar, absolut. Men i detta fall ställer ju pappan upp då de passar honom verkar de som. Är man mamma eller pappa är man de på heltid. Inte när de passar en själv. Kör på ensam vårdnad anser jag. Försök iaf. Lycka till!

2018-10-11
Mars2017
Mars2017

Som ovanstående skriver, vårdnaden har inget med umgänge att göra. Ensam vårdnad kan då snarare vara bättre för barnet då det kan minska på en del konflikter mellan föräldrarna, när papper ska skrivas under och annat som kräver vårdnadshavares medgivande.

2018-10-11
Bebis på 6 månader

Barnet har oavsett vårdnadstyp rätt till sina föräldrar. Det är även lättare att få ensam vårdnad nuförtiden enligt advokaten jag hade förra året. Om ett samarbete för barnets bästa inte fungerar så kan ensam vårdnad vara bättre.
Men som sagt även vid ensam vårdnad har barnet rätt att ha regelbundet umgänge till båda föräldrarna.

2018-10-11
Maskrosmamma
Maskrosmamma
Barn på 3 år och 10 månader

Jag som aldrig varit i din situation tänkter att barnet har rätt till båda sina föräldrar.
Vad kommer barnet att tycka när han/hon blir äldre om du sett till att även juridiskt kapa bort pappan som vårdnadshavare?

Att pappan sedan själv valt att skita i er är en annan sak.

Samtidigt förstår jag att det är mycket som blir struligt när han ska vara med och godkänna saker som vårdnadshavare när han i praktiken inte finns i ert liv.

2018-10-10
Norrlänning 1
Norrlänning 1
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...