Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Varför samsova?

Intresserad av att höra varför många väljer att samsova med sina bebisar hela nätterna? Aldrig riktigt förstått varför? Tycker inget är fel och alla får göra som de vill. Har många vänner som valt just den vägen och sitter nu och har stora problem att få barnet att sova själv eller sluta amma osv. Så ni som väljer samsovning, varför? :-)

2018-10-07
SanUno
SanUno
Barn på 1 år och 11 månader

Sov med min son från första stund, tror nog det var rädslan av att lämna honom ensam (förstfödde) det var mysigt och han kände sig trygg. Inga problem sen att sova ensam, det gick hur bra som helst. Läste för honom eller sjöng och så somna han. Nu är han 6 år och somna själv och kommer inte upp på nätterna. Amningen lämna han själv för vällingen när han var 1 år 6mån 😄. Min dotter som är två år nu hon är lite mer bestämd och en liten hård tjej, min lotta på Bråkmakargatan 😄 hon sov själv sen dag ett, och då sov hon så bra, hon blev så varm om man höll om henne o kramades, amningen lämna hon vid 3 mån helt själv så hon fick ersättning ( ville verkligen amma). Nu sover hon själv som alltid, vill kramas ibland, vill bli nattad ibland, eller kryper upp i vår säng ibland. Passar då på att krama henne så mycket som möjligt eftersom hon är så svårfångad just vid läggningen. Annars är hon så gó och underbar. Min andra dotter på 8 mån hon sov med oss tills hon blev 4 mån hon ville verkligen ha vår närhet, speciellt om nätterna. Nu sover hon själv o lämna amningen också men vaknar om nätterna o måste hålla om min tumme för att somna om så ibland så bär ja bara över henne till vår säng, orkar inte sitt/stå om nätterna med min tumme så där 😄 lite jobbigt när man är gravid med nr 4. Älskar att barnen är så unika på sitt sätt ❤️

2018-10-10
Mamma Leslye
Mamma Leslye
Bebis på 3 månader

Båda våra barn sov första tiden i spjälsängen.
När de blev lite äldre och sov i en vanlig säng vaknade de ofta mitt i natten och kom in till oss. Det var inte alltid vi vaknade och märkte att ett barn hade krupit upp i vår säng.

Och ibland var livet varit som i reklamen Ikea hade en gång. Ett nattvandrande på jakt efter en ledig säng.😂
Vi har kört med ”minsta motståndets lag” på nätterna. Alltså låtit alla sova där de sovit bäst för vi har inte orkar gå till jobbet om vi ska sitta uppe på nätterna för att få barnen att somna om i sin egen säng.

Nu är de stora och sover gott på sina egna rum. Så bara för att man sovit tillsammans behöver det inte innebära problem att sedan sova i sitt eget rum.

2018-10-10
Norrlänning 1
Norrlänning 1

Kan tänka att alla är olika här. Min första sov bättre hos oss, somnar alltid i egensinnig och kommer oftast in och kryper ner. Med nr2 har vi försökt Samsons men han blir så orolig och vaknar lätt av att ligga nära mig så vi flyttade in honom till sitt rum nu när han blev 5mån, nu sover han lugnare, dottern på 4år kommer in när hon vaknar och somnar, ser inga problem med det. Det är ju jätteskönt om alla funkade på samma sätt men så är ju inte fallet såklart, bäbisar är ju också individer med individuella behov:)

2018-10-10
mknl
mknl
Bebis på 16 månader

För mig är det vara på grund av lathet haha, orkar inte gå upp ta bebis bära han till min säng, amma han, gå lägga han igen. Enklast smidigast ligger vi ihop jag liggammar och vi somnar om bägge tillsammans

2018-10-10
batgirl
batgirl

Jag har gjort både och. I första början sov han i en side-by-side-säng. Sen blev vi tvungna att dela en 90säng efter separation från pappan. Då sov han i babynest bredvid mig, trångt som attan.
Vid 5 månader fick han en spjälsäng, somnade då i min säng men lyftes över senare. Ofta fick han stanna i min säng efter amning för jag var så trött... Men jag liggammade aldrig.
Vid ca 1,5 år började han somna i egen säng. Men efter förskolestart och upptrappning av umgänge med pappan så strulade nattning i egen säng. Och nu både somnar och fortsätter sova i min säng. Mest pga att jag tycker det är så mysigt. Vill utnyttja varje sekund eftersom jag bara har honom halvtid nu.
Men hos sin pappa har han egen säng och eget rum.
Det är nog väldigt olika hur man resonerar, för mig har jag helt enkelt gjort det som känts bäst för oss båda.

2018-10-08
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Min son är snart 5 månader och han får komma till oss och sova på natten när han vaknar och vill ha närhet. Ibland räcker det att ge nappen eller att klappa honom men andra gånger är det närhet han vill ha. Tycker också att det är mysigt att ha honom nära. Även om han sover hela natten i sin egen säng så lägger jag honom alltid hos oss på morgonen så att vi kan ligga och mysa, prata och leka lite i sängen innan vi går upp 🙂

2018-10-07
Moivil
Moivil

Ma78, just det jag skrev i frågan är mest baserat på de vänner jag känner som samsover och ammar flertal ggr under natten. Då bebisen oftast har bröstet som napp osv. Jag relaterar inte att all samsovning hör ihop med att man vill sluta amma.

2018-10-07
SanUno
SanUno

Jag samsov med dottern. Från de att hon föddes fick hon panik när jag la henne ifrån mig så vi samsov redan på BB. Hade inga problem att sluta amma ändå, sen va de iofs hon själv som började rata bröstet när hon fick vanlig mat. Minns inte helt när vi slutade samsova men även efter har hon alltid fått komma in till mig om hon vaknat på natten. Väntar nr 2 i november och kommer troligtvis samsova igen. Hoppas dock på att han kommer vilja sova i sin säng dagtid iallafall.

2018-10-07
Bebis på 9 månader

Jag tror att en del bäbisar kanske ”kräver” mer, ex nätet osv från början o då blir det lätt att man faller in i ett mönster oxå....sen kan det vara mysigt som många skriver...men vi brukar inte samsova hos oss iaf 😀

2018-10-07
Lily1988
Lily1988

Älskar att samsova å sover så gott☺️Nu ska vi dock sluta med det då bebis nr 3 kommer i januari! Sonen fyller snart 4 å tösen är 2,5 år😊

2018-10-07
8kee6
8kee6

Våran dotter har sovit i sin egna säng sen BB o det funkar super bra. Visst man får vakna o ge nappen några gånger på natten men det e d värt för både jag o min sambo sover bättre när hon ligger i sin säng för då slipper man tänka på att typ rulla över henne o sånt. Hon är 7 månader nu.

2018-10-07
sallstrom86
sallstrom86
Bebis på 17 månader

Jag har samsovit med båda barnen, gått hur bra som helst, första hade stort behov av närhet och ammade mycket. Vi resonerar så att om de behöver trygghet så ska de få det, det gör dem ju tryggare sedan. Då dottern var två år somnade hon själv i sin säng och sover 20-07, så inga problem med sömnen pga det. Sonen ännu 8 månader, har samsovit men han sover i eget rum nu i sin säng, vi samsover efter 3 på natten. Jag har alltid tyckt att jag sovbättre då jag liggammade och vi synkade i sömn. Alla barn är olika, så vi har anpassat efter behov, men jag tror inte att det ställer till något mycket för framtida sömn, rutiner går alltid att ändra! Som sagt vi samsov massor men jag hör ju om de som har barn i 3-4 års åldern i sängen. Vår tjej är nu tre år, och hon har sovit 3 timmar i vår säng på ett år, hon gjorde liksom bort allt då hon var mindre, hon hade behovet, vi tillgodosåg det och behovet finns inte längre

2018-10-07
Luna_13
Luna_13
Barn på 1 år och 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...