App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Nervös

Hej alla 😊 Jag gick idag in i vecka 30 och har redan börjat bli lite nervös inför förlossningen. Har lite frågor som ni kanske kan svara på! Kan man känna innan när vattnet skall gå? Eller e de typ som att man kissar på sig utan förvarning... eller hur var de för er? Sprack ni och gör de jätte ont dagarna efter man har sytt? Vad tog ni för bedövning om ni tog någon? Vad rekommenderar ni?

2018-10-04
miinnni
miinnni
Bebis på 14 månader

För mig "startade" det med att jag hade molande värk på kvällen, som mensvärk. Så gick slemproppen också. Hade inte somnat men låg i sängen och det lät som att det knäppte till och då forsade det ut vatten! Slängde av mig täcket och skrek VATTNET HAR GÅTT! Det var min stackars sambos skräckscenario. "Vad du än gör, väck mig inte mitt i natten och skrik att vattnet har gått" 😂😂 Men det var så det blev. Sen blev värkarna starkare efter det och det var omöjligt att somna om.

När det gäller bedövning så tyckte jag att värme var skönt. Tänkter även prova tens denna gång och egentligen allt utom sterila kvaddlar och akupunktur och helst inte epidural. Men det beror helt på hur jag känner då och hur lång tid det har tagit. Fick nämligen problem av epiduralen sist så den undviker jag helst (samtidigt som den är Guds gåva Men ändå inte hjälper mot krystvärkarna som jag ändå tyckte var värst) sprack ingenting och hade inga problem efteråt (förutom spinalhuvudvärken från edan som är en historia i sig) var livrädd för att det skulle göra ont att krysta ut moderkakan (som alla hade sagt) men det kändes ingenting för mig och att bajsa första gången efteråt men det var inga problem det heller. Ska bli spännande att se hur det startar denna gång, även om jag är räddare nu än första gången då man inte ens kan föreställa sig smärtan, iaf var inte jag beredd på den. Samtidigt vet jag vad jag får nu, för jag kunde inte riktigt fatta att det skulle komma ut en bebis första gången 😅😅😅 tror allt kommer kännas mer naturligt och längtar :)

2018-10-23
Sabinish1
Sabinish1
Bebis på 16 månader

Kände inte så mycket innan vattnet gick. Som alla säger så startar det sällan med vattenavgång och att det inte alls är som på film. Men för min del var det som på film fast utan kraftiga värkar på en gång. Hade lagt mig för att vila en stund. Kände lite molvärk som försvann efter 10 sek. Sen hörde/kände jag en knäppning (väldigt mysko känsla). Kände typ att hinnorna sprack. Sen forsade det som ett vattenfall... Och det slutade aldrig eftersom att fostervattnet förnyas hela tiden. Värkarna började ca 2 timmar senare lite lätt.


Sprack inte då det blev urakut kejsarsnitt. Han låg lite fel och satt fast. (En rekommenadtion från min sida är att läsa lite om kejsarsnitt också, jag gjorde inte det för jag trodde inte det skulle hända. Ångrar mig så mycket att jag inte gjorde det. Tog lång tid att acceptera det eftersom jag hade ju en "plan" i mitt huvud.) Men däremot så hade jag ont i svanskotan i 2 månader för att dom försökte först vända på bebis och sen dra ut bebis med sugklocka. Gick inte så bra med andra ord.

Bedövning så tog jag först tens, sen tens kombinerad med lustgas. Provade akupunktur (fungerade inte alls, blev mest irriterad för att jag inte kunde röra benen) och sen epidrual. Ta det som du kommer och vad du känner för där och då.


Lycka till! :)

2018-10-07
Vunnebunne
Vunnebunne

När mitt vatten gick - var väldigt trött den dagen, fick inte i mig alls lika mycket mat som vanligt. Gick och la mig för att vila före middagen. Hörde ett knak/klick ljud, tänkte inte mer på det. Låg en stund till, mannen hjälpte mig kanske 30 min senare för att kliva upp och gå o kissa(väldigt kissnödig ) när jag halvsatt i sängen gick vattnet. Värkarna kom under natten men blev igångsatt på morgonen. Förlossningen gick snabbt för oss, det som gjorde ondast var de sista 30 minuterna innan krystvärkarna kom. Hade lustgas i 45 min men de sista 30 min gjorde det ingen skillnad, för då var smärtan så hög. Lyssnade hela tiden på BM vad jag skulle göra vid krystningsarbetet och sprack inget. Fick en liten bristning som hon sydde ihop med 3 stygn så det skulle läka snabbare. Under krystningen så fick jag massor av varma handdukar, Elma kräm och bedövningsspray (massor) på underlivet. Rek att be om sprayen om de inte ger det automatiskt. Den tror jag gjorde skillnad. Att krysta ut tyckte jag knappt kändes, kan nog vara sprayen 😍😂 Haha! Sy kändes inget. Lite ont på kvällen. Men allt bra dagen efter. Hade dock riktigt ont vid analen då mins hemorrojder hade kommit ut och blivit SJUKT stora när han kom ut. Där snacka vi ont!! Hade svårt och sitta i ca 1 vecka! Tycker inte du ska vara rädd! 1 år Senare kommer jag knappt ihåg smärtan! Gå in med inställningen att det kommer göra sjukt ont men du klarar det! ❤️ Ta det som de kommer. Fantastisk upplevelse! När barnet ligger på ditt bröst glömmer man bort omgivningen! Lycka till ❤️❤️

2018-10-06
SanUno
SanUno

Jag hade lite småvärkar och sedan knäppte det till i magen när vattnet gick. Sprack lite o syddes men hade inte så ont sv det efteråt. Använde lustgas som jag inte tyckte hjälpte alls o fick då ryggmärgsbedövning.

2018-10-05
yatziå
yatziå

Det var bara första barnet som kom naturligt, blev igångsatt med de två andra. Mitt vatten gick inte innan de tog hål på hinnorna. Första tecknet var att slemproppen gick. Jag använde bara lustgas och koncentrerade mig på andningen.

Jag har sytt 1-5 stygn varje gång.
Lycka till när det är din tur.

2018-10-05
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Min slempropp gick före vattnet så jag förstod i och med det att nåt var på gång. Det kändes som när man får mens ungefär, att nåt rinner till och sen kom vattnet rinnande nerför benet. Jag fick ett hematom inne på slidväggen så jag fick sys pga det, men annars sprack jag bara så det syddes två utvärtes stygn. Jag hade dessvärre väldigt ont de första 2 veckorna efter förlossningen men fick Diklofenak + Ipren som räddade min dag. Det åt jag var 8e tim, för att hålla koncentrationen i blodet. Den smärtlindring jag hade under förlossningen var epidural och lustgas. Lustgasen var jag jätteskeptisk till men fick prova i en yttepyttemängd först innan jag bestämde mig, det var guld värt! Stort lycka till när det väl är dags och lita på din kropp, den vet vad den ska göra :)

2018-10-05
rebeckahs
rebeckahs
Barn på 1 år och 7 månader

Hej!
Det är en häftig upplevelse att föda barn. Det är inte säkert att vattnet går först. Med två av mina tre barn började det med värkar och vattnet gick i stort sett samtidigt som barnen föddes. Med tredje så kom vattnet som en störtflod när jag klev upp på natten för att kissa. Mes första var jag utan bedövning, med andra andra hade jag lustgas och med tredje anväbde jag värmekuddar och sterila kvaddlar. Svårt att rekommendera något då förlossningarna var olika med varje barn förutom av att jag får ett lyckorus av värkar trots att de gör ont. Jag valde bort medicinsk smärtlindring pga att jag inte ville påverka barnen eller värkarbetet. Men har haft relativt korta förlossningar med snabba förlopp när det kommer till krystvärkar så kan ju inte säga hur jag gade gjort om det varit mer utdragna förlossningar.

2018-10-04
Teskedsgumman
Teskedsgumman

Det är ovanligt att förlossningen börjar med att vattnet går. Men vattnet gick för mig dom första tecken och det började med att jag gick och kissade och det slutade aldrig och sen när jag kände mig klar rann det när jag stod och gick. Köp hem mjukt toa-papper till efter förlossningen. Det känns att gå på toa efter, det ömmar oavsett om du spruckit eller ej mer eller mindre. Hade lustgas. Fråga din barnmorska om olika smörtlindrande och känn efter vad du skulle kunna tänka dig. Lycka till!

2018-10-04
Mammmaw08
Mammmaw08
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...