App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Utveckling

Hej! Nu är jag nojig över min sons utveckling igen. Andra jämnåriga barn kan både räkna till både 10 och 20 (vissa på flera olika språk), sjunga massa olika sånger, en kan till och med nästan alfabetet (alfabetssången), är duktiga på att pyssla mm. En del kan till och med en del teckenspråk. Min son är tre år och två månader, går på förskola (nyligen börjat på storbarnsavdelning), bor varannan vecka hos mig och varannan hos sin pappa. Han är inte ett dugg intresserad av att räkna numera, tidigare kunde han med hjälp räkna till 10, nu klarar han knappt till tre. Jag försöker locka och leka fram det. Är tyvärr själv dålig på att sjunga med honom, så mkt beror nog på mig men han sjunger helst inte med de gånger jag sjunger. Jag läser mkt för honom så har har iaf ett stort ordförråd även om han inte använder alla ord. Pratar mkt men med korta meningar och använder några egna ord. Han är väldigt duktig på bilar däremot och kan rabbla både bilmärken och olika fordonstyper. Både jag och pappan är bilintresserade så det är inte så konstigt. Det känns så fel att jag tycker han är efter i utvecklingen. Jag vet inte hur det är hos hans pappa och kan inte fråga heller då vi har dålig kontakt. På förskolan har de inte sagt nåt speciellt om det, och vi har inte haft nåt riktigt utvecklingssamtal heller trots att han har gått över 1,5 år nu. Är det normalt att kunna så mkt som hans kompisar, är det de eller min son som är ovanliga? Tips på hur jag får honom att tycka det är roligt att räkna och sjunga? Jag vill ge honom en bra start då jag själv är usel på både matte och musik... Tack för att ni orkar läsa allt!

2018-09-23
Maskrosmamma
Maskrosmamma

Tack för alla svar. Vet att det dumt att jämföra men så svårt att låta bli. Jag jämför inte med hans nya förskolekompisar heller, dels för att de är äldre och dessutom känner jag inte dem alls. Det är mer andra vänner i samma ålder jag tänker på.
Treårskollen var hans pappa med på, så där vet jag inte riktigt vad de sa. Men de har inte reagerat tidigare åtminstone.
Förskolan känner jag är lite knepig, han har nyss börjat på ny avdelning och jag har ingen vidare kontakt med personalen. Vet faktiskt inte vem som har ansvar för min pojk ens. Ska nog fråga det till att börja med.
Och det är så rätt att de kan olika saker. Jag är till exempel imponerad av hur duktig han är i trafiken och hur bra kroppskontroll han har. Och att han redan förstår sammanhang, tex att hans morfar är min pappa.

2018-09-24
Maskrosmamma
Maskrosmamma

De kollar på bvc på 3-års kontrollen att de följer utvecklingen, tror de skulle reagera om något var väldigt annorlunda. Sen vill de ju inte göra allt som de ska heller men bara man själv vet att de kan. För oss kändes 3-års kontrollen som en 2-års kontroll då vår dotter pratat hela meningar sedan jättelänge, hon räknade och kunde alla färger innan hon var två år. Men min poäng är att hon gick in i utvecklingsfas vid 2 1/2 år, trotsen alltså, då händer det mycket. Tror att pojkar kommer in i det vid 3 år, det känns som det händer sjukt mycket vid den åldern. Vår dotter som kunnat t ex klättra i lekparken började helt plötsligt ramla, typ som att hon hade två vänsterfötter. De växer mycket oxå. Det enda som man väl vet främjar barnen är ju att läsa böcker för dem. Det ökar deras ordförråd enormt mycket! Men annars följer barnen sin egen utveckling och tror inte man ska jämföra barn. Bädda bara in lite siffror och annat i lek, typ titta så många bilar du har, vi räknar dem ”en, två...”.

2018-09-24
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Alla lär sig inte samma samtidigt och alla tycker inte samma saker är intressant. Min son är också 3, han pratar mycket, kan räkna endel, läges ord o.s.v färger däremot kan han inte. Han vet vad olika färger heter men inte vilken som är vad, senast på bvc tyckte dom inte det var oroande eftersom han kan annat. Det kommer tillslut. Jag var likadan med färger men nu kan jag dom ;P

2018-09-24
Jinza
Jinza

Om han går på storbarnsavdelning så är det inte konstigt att äldre kan mer men som andra sagt så utvecklas alla olika! Min son började prata vid 3 års ålder och det har gått fint! Att du inte är bra på matte tror jag är skitsnack😉Du använder dig väl av det hela dagarna? Det är hur du förhåller dig till det! En matematikstund kan vara att du å din son bakar ihop🙃Det är inte bara matteboken som räknas! Be om ett utvecklingssamtal,klart du skall ha ett sådant! Och man kan ju ta tag i en pedagog å fråga vid hämtning/lämning när barnet inte är där såklart eller ringa å prata med hans ansvarspedagog! Min son är snart 4 och kan inte räkna till 10 ännu eller sjunga lilla snigel rätt å rent men han kan mkt annat som vännerna inte kan! Kram på dig❤️

2018-09-24
8kee6
8kee6

Jämför inte ditt barn med andra är mitt råd. Be förskolan om utv.samtal - de har en skyldighet av att erbjuda en utvecklingssamtal en gång per år. Prata med BVC om din oro också.

2018-09-24
Alionken
Alionken

Denna oro och jämförande, det är så jobbigt. Barn har ju olika intressen. Han kan ju lära sig räkna med bilar om han är intresserad av det. Låter som att han har en helt normal utveckling. Be förskolan om ett samtal så att du får veta hur han har det där rent utvecklingsmässigt. Hade förskolepersonalen sett något som oroat dem hade de pratat med er. Hoppas du kan slappna av och njuta utan att pressa varken dig själv eller liten ❤️

2018-09-24
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...