App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Nytt jobb och ett pluss

Behöver råd! Har fått ett jobberbjudande som är väldigt lockande. Dock så plussade jag igår. Så himla glad för detta! Men nu vet jag inte om jag ska vara kvar på mitt gamla arbete som jag vantrivs på. Som jag har fast anställning på. Eller om jag ska byta. Hur hade ni gjort? Och måste jag berätta på nya arbetsplatsen om graviditeten? Tänk om jag inte får fast anställning efter det? Eller får de ens neka mig fast anställning pga. att jag är gravid? Snälla hjääääälp! Kom med tips!?

2018-09-13
Okonkret
Okonkret
Bebis på 10 månader

Jag va i samma situation som dig, fast jag hade precis börjat jobba på nya jobbet. Jag va bara ärlig emot min chef och sa som det va. Blev även fastanställd, dock slutade graviditeten med missfall julafton -18. Men va bara ärlig, jag gick till och med in och sa att jag var orolig över min anställning pga graviditeten men det gjorde dom ingen skillnad på. Sen är nog inte alla chefer så tillmötesgående men va bara ärlig. Grattis till både och hur som helst! 😊

2019-01-13
Teddibebisen
Teddibebisen
Bebis på 3 månader

Ett sent svar men : Jag blev varslad samtidigt som jag plussa. Så från fast 100% jobb fick jag börja leta jobb. Jag sa inget till min nya arbetsgivare då jag måste tänka på mig själv först och ha en inkomst. Så jag fick jobbet på 6 månader prov på 75 %, tacka ja och efter ca 2 månader berättade jag. Då var jag i vecka 14. De blev bara glada för min skull och valde att anställa mig fast på 100% trots min graviditet. Jobbade i 7 månader innan jag gick på ledighet. (hann jobba 4 veckor som fast anställd på 100% innan min dotter kom 😂) Så allt går, tänk på sig själv i första hand. En arbetsgivare för inte diskriminera pga graviditet. Har du fått jobbet och tackat ja och sen berättar kan de ändå inget göra. Och inte innan heller om du skulle berättat på intervjun att du är gravid får de inte välja bort dig av den anledningen :)

2019-01-12
Eslövstjej
Eslövstjej
Bebis på 16 månader

Det är sand när fick fast jobb då var jag gravid och chefen viste intron jagvar gravid och jaghar inte berättat alls för mina kolleger Men på sista var alltbra

2018-11-02
Rozhan86
Rozhan86
Barn på 3 år och 1 månader

Jag sökte ett jobb samtidigt som jag fick reda på att vi väntade tredje men sen blev det missfall men fick jobbet innan jag berättade att det blev missfall. Fick fast jobb från första dagen annars skulle jag inte bytt jobb.. är lite feg av mig på äldre dagar.. haha.. sen dess har vi hunnit snart få andra barnet på 2,5 åren hos den arbetsgivaren. Väntar fjärde barnet nu i december. Väldigt svårt att bevisa om man blivit uppsagd på grund av graviditet tyvärr. Nästan omöjligt att bevisa. Min man blev av med jobbet när han sökte föräldraledighet.. jag visste att jag inte hade något att förlora när jag berättade om min graviditet och jag ville att chefen skulle ev veta om jag skulle få missfall ( ifall) .. vilket det blev.

2018-10-24
flingan32
flingan32

Man behöver inte berätta för en chef om sin graviditet så tidigt! 2 månader innan förlossning är vad som gäller (då man måste berätta) :)

2018-09-14
Bebis på 15 månader

Gör riktigt bra ifrån dig under provanställningen så att de känner att du är värd att satsa på 👍 När du väl berättar att du är gravid så kan du spela in samtalet som bevis ifall du fortfarande tror att de kommer avsluta provanställningen pga det,. Jag berättade tidigt för min chef men då hade jag redan varit anställd i flera år och kände att det var lika bra att han visste oavsett,. Hans reaktion var bra mycket trevligare än min mammas så jag kände att det var rätt men jag skulle inte berätta utan påskrivet anställningsavtal

2018-09-14
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader

Så jag ska alltså berätta för min nya chef att jag är gravid i vecka 5 när jag söker arbetet? När man inte ens berättar för de närmaste förrän efter vecka 12? Känns konstigt.. Har redan kollat om jag kan få fast tillsvidareanställning på en gång men nej, de vill ha mig på prov i 6 månader först

2018-09-14
Okonkret
Okonkret

Men kan du inte förklara för nya chefen hur det ligger till. Får du inte jobbet pga graviditeten går du till facket. Tycker du ska ta chansen då du inte trivs på ditt gamla jobb. Men boka in ett möte med chefen och förklara först.

2018-09-14
Mars2017
Mars2017

Det är diskriminering att säga upp någon pga graviditet, å andra sidan behöver man inte motivera en avslutad provanställning så det kan bli svårt att bevisa,. Enligt föräldraledighetslagen har man rätt till ledighet om man anmäler minst 2 månader i förväg,. Kommunerna har i sitt kollektivavtal Allmänna Bestämmelser istället skrivit in 3 månader,. Så det blir till att räkna! Kommer din provanställning att gå över i en tillsvidareanställning innan du måste meddela arbetsgivaren att du ska vara ledig? En provanställning får högst vara 6 månader, om ingen avslutar den så går den automatiskt över till en tillsvidareanställning

2018-09-14
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader

nej. Dem får inte neka pga av graviditet men är det tex privat företag så kan man kanske inte lita på det som om det tex hade vart kommun/landsting. kolla upp hur länge din uppsägnings tid skulle vara & ta reda på om du måste vara prov anställd på de nya jobbet först eller om jobbet är dit direkt. Det finns olika regler på varje arbetsplats. tex på min så va jag tvungen att meddela min arbetsgivare 2 månader innan hemgång men då gick jag hem i v 32 för grav penning. Men annars behöver du inte nämna graviditeten de första månaderna alls. MEN ha i å tanke att man vet aldrig hur man mår i en graviditet.. att risken finns att man kan må väldigt dåligt & ändå behöva tala om för din arbetsgivare om dem märker att du är dålig/sjukskriven.

2018-09-13
Lica92
Lica92
Bebis på 17 månader

Grattis till både plus och jobberbjudande! :) förstår dock ditt dilemma.
Jag har varit i lite samma sits och körde då på nya jobbet. Men jag hade väldigt bra relation med chefen så hon visste från tidigt att jag var gravid. Tänker att det är lite olika, min fd chef hade jag inte berättat för så tidigt tex.

Tänker att du har lite att ta ställning till ; tex om ett liknande jobb är once in a lifetime eller något du längtat efter länge = då tycker jag du ska ta det!
Men kommer det nya kräva stordåd av dig direkt? Det kan ju bli svårt att orka och hinna med framförallt.
Är det nuvarande jobbet så illa att du inte kan stå ut och isåfall söka nytt under tiden du är föräldraledig?

Men nej de kan inte neka dig tjänst pga graviditet, det är olagligt. Tror det är så att du måste berätta två månader innan att du ska gå på föräldraledighet:) sen kan det såklart vara "snyggt" att göra det tidigare, kan ju vara svårt att dölja också 🤣🤣 lycka till!

2018-09-13
Freudberg
Freudberg
Bebis på 11 månader

Ta jobbet!! Man måste faktiskt inte säga något direkt och man vet ju tyvärr inte hur en tidig graviditet slutar heller! (förlåt,men så e det ju) Ta jobbet! Du ska inte vantrivas!!!!

2018-09-13
8kee6
8kee6

Men är inte det diskriminering? FÅR de säga upp ens tjänst "bara" pga. graviditet? Och tänk om jag säger nej till denna tjänsten.. och så får jag missfall. Det hade inte varit mitt första. Då är jag kvar, vantrivs och allt skulle vara piss.

2018-09-13
Okonkret
Okonkret

Jag skulle helt klart hålla kvar vid gamla jobbet. Sannolikheten att det nya jobbet vill anställ någon som snart ska ersättas ändå är inte jättestor... gissar dessutom att du har 1-3 månaders uppsägningstid på ditt gamla jobb. Din chans kommer att komma igen och nästa gång företaget söker personal så har du ju halva inne redan 😊 lycka till!

2018-09-13
VeraHag
VeraHag
Bebis på 17 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...