App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

lugn och ro vid middagsbordet 😏

vår 2åring äter utan några som helst problem på förskolan. fröknarna säger att hon gärna testar nya saker och är nyfiken på mat. hemma, not so much. varje kväll vid middagen är en kamp. det börjar med att hon börjar gråta och skylla på att hon har ont i diverse kroppsdelar, att hon är rädd för maten och stolen hon sitter på gör ont. vi vill inte gärna tvinga henne så ofta går hon och lägger sig utan middag, då hon gärna gnäller sig igenom middagen och är trotsig. jag försöker ge henne några skedar då och då men vill egentligen inte mata och tvinga på henne mat då vi är rädda att det resulterar i någon slags hat för mat och matvägran längre fram. VAD SKA VI GÖRA OCH HUR SKA VI BETE OSS? Vi vill gärna att hon sitter kvar till bords medan vi äter men sällan att det fungerar. vi har testat att säga ifrån på skarpen, att vara snälla och medgörliga, satt henne i knät och tröstat men hon totalvägrar 9 av 10 ggr. fler med liknande erfarenhet? detta har pågått ett långt tag nu så ingen period tyvärr.

2018-09-13
Soffepoffe
Soffepoffe
Bebis på 15 månader

Jag har hört en del om "taco-modellen", dvs. att ha maten ganska uppdelad och så får alla ta det de vill ha. Vi vill inte göra specialmat till vår treåring men ibland kör vi just den modellen på vanlig mat. Typ pasta i en skål, ost i en, sås i en, kött i en osv. så får hon ta själv. Ibland blir det bara pasta, men ganska ofta nu testar hon även nya grejer. Sedan får hon äta med händerna om hon vill, även om vi vet att hon kan äta med bestick. Och vi tjatar aldrig, springer hon från bordet gör vi inget alls (och då kommer hon ofta tillbaka och äter lite till, även om det kan dröja tio minuter). Låter klokt att ni inte vill göra en stor sak/bidra till skamkänslor!

2018-09-13
Vega
Vega

Lycka till :) 2 åringar är inte helt lätta att ha att göra med 🤣 men vi gör alla vårt bästa! :)

2018-09-13
Freudberg
Freudberg
Bebis på 11 månader

vi har försökt att få med henne på att hjälpa till med middagen och dukningen men då vill hon gärna att sambon ska läsa för henne eller att hon ska se något tecknat på tv. alltså inte alls intresserad av det heller. men vi kanske ska försöka att göra så som du skriver så får man se vart det resulterar. tack för åsikten

2018-09-13
Soffepoffe
Soffepoffe

Frustrerade. Känner igen båda sidorna då jag är både förälder och förskollärare 🤣

Har ni provat att ignorera beteendet? Liksom att du och din partner fortsätter att prata som ingenting händer. Du kan bekräfta henne med att respektfullt och lugnt säga "jag hör att du inte vill äta men det vill jag/vi, vi vill gärna att du sitter kvar men gå om du vill men vi ska iaf äta". Jag upplever att många barn slutar att kämpa om vi "matar" deras beteende genom att hela tiden mana på, tjata, "skälla", trösta osv. Visa att du tror på hennes förmåga att bestämma själv. Det kräver sin tid och tålamod hehe men har genomfört detta på både mitt egna barn och på jobbet. Till slut kommer de flesta till bords iaf eller sitter kvar för "att de får välja själva". Blir linsom lite "jahapp om jag ändå inte får igång mamma eller pappa på detta så kan jag likagärna sitta här.

Ett annat tips är , kanske ni redan gör, att hon får vara med och fixa maten, välja rätter, duka osv säga varsågoda till resten av familjen osv. Att vara delaktig och få känna sig "viktig" är ofta bra sätt att peppa positiva känslor hos alla människor:)

2018-09-13
Freudberg
Freudberg
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...