App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Åka till Zanzibar GRAVID! Hjälp??

Hej, Jag ska åka till Zanzibar i December och är idag i vecka 14 (första graviditeten efter 3 års försök). Jag ringde till infektionskliniken för att höra vad som gäller med vaccin. Hon var väldigt otrevlig och läste innantill från någon sida att "gravida avrådes att resa till Zanzibar". Fick boka in en tid att samtala med läkare, för mer info. Är det någon som rest till Zanzibar gravida eller till närområdet? Resan bokad och vi ska åka hela familjen för att fira min mammas 60-årsdag. Blev så ledsen när hon var otrevlig och rådde mig att absolut inte åka :´( Vad ska jag göra??! Tacksam för tips, råd, erfarenheter... vad som helst!

2018-09-11
Linfra90
Linfra90
Gravid i vecka 18

Hej, ska inte åka till just Zanzibar men i januari åker jag och min sambo två veckor till Jamaica i Västindien! Vi tog dock mot hepatit a och b förra vintern när vi var iväg långt, men det jag skulle rekomendera som vi ska ta till kommande resa är ducoral, en shot man tar i två omgångar för att inte bli magsjuk.
Jag tycker absolut att ni ska åka, vara noga med handhygienen och bara äta mat som känns "safe", visst finns det ALLTID risker med precis allt men jag tror faktist inte att du behöver eller ska vara orolig. Jag kommer att åka, jag kommer att använda mig utav myggmedel bland annat. Risken finns ju alltid även fast man inte är gravid, och väldigt väldigt sällan drabbas man ju faktist av något allvarligt. Men jag förstår oron och speciellt med otrevlig person som man förväntas kunna prata med. Prata med din barnmorska och ring runt till andra vaccintationsbyråer och se vad du får för svar. Lycka till ! :)

2018-09-24
liisenb
liisenb
Bebis på 1 månader

Främst råder jag dig att gå på magkänsla samt läkares inrådan. Skulle jag utifrån personliga erfarenheter (har varit där några ggr samt i andra länder i Afrika) råda dig så är det ändå så att även kvinnor där blir gravida o föder barn utan problem, även om det självklart finns större andel mödradödlighet osv. Men: malaria existerar knappt på just Zanzibar, i övriga Tanzania finns det på många ställen men Zanzibar är i princip fritt fr det. Malariaprofylax finns inget som man bör/ska ta som gravid. Myggmedel o nät finns både här o där att köpa. Zika är extremt liten risk på Zanzibar, det är en ö ju, o därmed mer vind o därför är myggen dels färre men också finns inte lika mycket stillastående vatten där myggen/äggen kan leva (somi tex Dar es Salaam). Däremot att betänka är att sjukvården där, som i princip hela Tz, inte kommer i närheten av Svensk. Om du åker se t och ha en bra försäkring, ett nr du kan ringa o få rådgivning (tex sos alarm) o vetskap om vilket sjukhus/läkare du ska vända dig t i värsta fall enligt ditt försäkringsbolag.

2018-09-15
Angelicaguld
Angelicaguld

Jag var i v.8 när vi åkte till Thailand förra hösten. Min barnmorska berättade för mig att risken för zikavirus finns. Men den var inte lika hög riskzon där som tex Brasilien. Så jag valde att åka dit. BM rekommendera även att använda myggmedel. Sedan drack vi även dukoral. När jag kom hem fick jag göra test för zikavirus eftersom jag hade fått myggbett (myggerna älskar verkligen mig!). Tack och lov visade testerna negativt, fick göra två eftersom de första visade negativt och då gör man ett till för att garantera att de är negativt. Jag tycker du ska lyssna på din barnmorska, anser hon att det är en stor risk så bör du avstå. De gäller ju ändå ditt barn! Får du det här zikaviruset finns det risk att barnets hjärna inte utvecklas som den ska. I efterhand ångrade jag att jag åkte men tack och lov gick det bra denna gången.

2018-09-15
miicaelanilsson
miicaelanilsson
Barn på 1 år och 6 månader

råd fråga din läkare & sätt dig ner sedan & fundera ut hur du/ni känner. givetvis finns de ju vaccinationer samt medel för malaria. lite svårt att ge råd när man inte är helt insatt i hur eran resa är planerad men de bästa vore om ni har bokat all inklusive tänker jag då hotellen oftast är mer koll på maten än kanske om man ska äta ute & risken för diarré/matförgiftning finns ju & de kan bli påfrestande även för bebis. så det kan ju vara ett tips. som sagt så får ni fundera hur vid ni tycker de är värt det finns ju ingen som kan garantera att de är säkert men sen kan ju allt gå hur bra som helst. Sen så ska ni ju njuta av resan också & inte gå runt och oroa er för minsta lilla. Där hade jag nog haft de svårt ( jag är väldigt nojig ) lycka till 😊

2018-09-15
Lica92
Lica92
Bebis på 15 månader

Jag hade valt att avstå att resa till ett riskland. Man kan reda till andra platser under graviditeten som inte innebär fara/risk för barnet. Förstår att det känns surt men det går fler tåg till att resa.

2018-09-15
Lilsof
Lilsof

men vågar man chansa? Det handlar ju om allvarliga saker...

2018-09-14

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2018-09-14
Apr1019
Apr1019
Barn på 3 år och 7 månader

Jagvhar tyvärr inget roligare besked att ge dig. Dessvärre avråds man att resa till Zanzibar som gravid. Precis som med ett antal andra länder. Vi skulle resa till Södra Karibien när jag var gravid med vår som, men valde att avboka pga exempelvis risken för zika. Jag förstår om det känns surt om ni inte kan åka, men läs igenom noga på vad som gäller och gå sedan på magkänsla över hur ni vill göra :)

2018-09-11
moaeg
moaeg
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...