App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Flaskmata istället för amma?

Fick min lilla plutt efter mkt snabba omständigheter och smärta i fredags, är jätteglad för mitt barn men nu kom mitt problem nr 2, på BB så kom de bara ut några droppar råmjölk först sen dag 2 kändes de som de gick lite bättre alltså att hon fick i sig lite ändå sen nu kommande dagarna måste hag verkligrn kämps och trycka o knåda med händerna för att de ska rinna 2 droppar! Nu har även mina bröstvårtor börjat ömma o svida som bara den! Och jag bara lider, hon gallskriker för hon inte verkar få i sig så mkt? Tror jag, för jag har provat tömma henne på gaser, rapning, och annat som kan utesluta, samt gosa massor med henne ha henne nära. Men just amningen så gallskriker hon! De sa på BB jag har bra grepp o rent amningsmässigt gjorde jag rätt men de gör så.jävla ONT! Vill typ gråta. Har börjat ge henne ersättning, känner mig typ lite dålig men vill inte lida mer än vad jag redan gjort. Blir barnen mer sjuka om man ej ammar på vanligt vis? Så fort hon får ersättning så.somnar hon direkt och allt är OK, med bara amningen efteråt gallskriker hon sig röd o blå i ansiktet o jag får panik :( samt nu är mina bröstvårtor helt ömma, röda och har svarta skorpor och värker 😔 Ngn som känner igen sig? Hur gjorde ni? Och hur blev de för barnet?

2018-09-03
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 6 månader

Det låter som att bebisen inte får tillräckligt stort tag om bröstet eftersom du skriver att det gör så ont. Jag tycker att, om amningen känns viktig för dig, du ska fråga efter amningsstöd. Då får du stöttning, tips och goda råd för att få till en bra amning. Ju mer barnet suger, desto mer mjölk kommer brösten att producera. Men det är ju inte meningen att någon av er ska lida för det. Jag själv fick sår på vårtorna då min tredje son inte fick ett riktigt tag. Så jag vet vad ont det kan göra. Men med lite trix så fick vi till amningen och nu känns den ljuvlig, precis som den gjort med mina andra två barn. Kämpa på, förutsatt att du vill amma såklart :) Amningen ökar barnets immunförsvar och stärker banden enormt mellan er två. Men som sagt, det är inte meningen att det ska göra ont och kännas tungt eller svårt. Önskar er all lycka till!

2018-09-06
Supahstah
Supahstah
Gravid i vecka 18

Jag fick såriga bröstvårtor och mjölkstockning i två omgångar den första månaden. Grät vid varje amning för det gjorde så ont även att jag hade amningsnapp. Läkaren sa att jag skulle lufta brösten mycket. Min dotter är nu 3,5 och fick ersättning efter varje amning då hon inte vart nöjd. Tror vi började ge henne flaska kanske när hon va 1månad. Den senaste tiden nu har hon gnällt och inte alls nöjd och tuttar bara några gånger så nu har det nog tyvärr tagit slut för mig, och hon får nu bara ersättning sen ett par veckor tillbaka😊 jag som mamma har svårt att själv acceptera detta då jag fortfarande blir ledsen ibland när man tänker på det, jag känner mig misslyckad att jag inte lyckats tillföra med mat. Och ibland då får frågan varför man inte ammar när dom ser att man ger flaska är svårt att höra ibland.😔 man tror bara att amningen är en självklarhet att allt ska gå som en dans, det gjorde det inte för mig denna gången. På bvc och min barnmorska har de båda sagt att jag inte är misslyckad mamma och att jag inte gjort något fel att det bara är så ibland. Gör det som du känner är bäst!

2018-09-06
Angelicajohansson
Angelicajohansson

Med mitt tredje barn rann mjölken till efter 5 DAGAR!!! Dom fem dagarna var ett helvete han grät KONSTANT hela nätterna för han ej var mätt. Men jag älskar att amma och tycker att det är det mysigaste som finns. Så jag krigade och tillslut kom det. Ersättning ör inte fel eller såligt, happy mom happy kid. Gör det som känss rätt och bäst för er ❤️ lycka till fina

2018-09-04
batgirl
batgirl

Hade liknande då min kille inte fick ordentligt grepp. Vände mig till amningsmottagningen som rådde mig att pumpa ett par dagar så att bröstvårtorna fick läka, hade också sår och sårskorpor. Sen använde jag mig av sån amningsnapp, lite krångligt men fick igång amningen och de gjorde inte ont, tills han blev lite större och fick bättre grepp sen kunde jag amma som vanligt efter ett par veckor. Du stimulerar ju även mjölken genom att pumpa. Använde en flaska från medela som skulle efterlikna att amma. Men vill du köra på ersättning så gör det eller delamma. Ni båda ska må bra och göra vad som är bäst för just er !

2018-09-04
Hyrkes
Hyrkes
nyfödd bebis

Jag började med att amma min son men han bara grät de två första månaderna och jag blev superstressad. Efter det började jag delamma min son och gjorde det i ca 4 månader, alltså både ammade och gav ersättning eftersom jag inte hade så det räckte. Efter att jag gjorde det blev han en jätteglad kille.Vid 4 månader började jag ge smakportioner. Min son har varit ytterst lite sjuk även att jag delammade och funkade bra. Känn själv efter vad som funkar bäst för er!

2018-09-04
mirlinde
mirlinde

Smärtan jag hade den 1a veckan går inte att beskriva. Jag led, men min lilleman snuttade 18h om dygnet. Jag använde Purelan hela tiden och amningsskydd när han inte ammade. Duschade varmt på brösten med. Cottermans hangrepp, lugnt och stilla i sovrummet med amningskudde gjorde amningstillfällena bättre. Sen satt jag i soffan och kollade Netflix dag ut och dag in. Efter 2-3 veckor så rann mjölken till och smärtan försvann. Nu är det supermysigt. Men det var ett helvete på jorden för att få det att fungera. Vill du amma så fortsätt. Skriker ungen så har hon fel grepp/ingen mjölk kommer. Själva vårtan ska inte klämmas utan området omkring den. Jag fick liksom TRYCKA in tutten i munnen på han när han gapade och ha Cottermans grepp om tutten. Får barnet bra suggrepp så fungerar det. Normalt sätt.

2018-09-04
Elavela87
Elavela87
Barn på 1 år och 8 månader

Jag hade otroligt ont under ammning första 2-3veckorna. Sved , fick såriga bröst och hade ångest över att amma, känner många som gråtit under och efter ammning av den tillfälliga smärtan. Fasade inför varje ammning men kände att jag skulle stå ut för att bebisen skulle få min mjölk.
Amning tycker jag kommer först och om det inte går så självklart ska man vända sig till ersättning om man inte kan/vill amma.
Om du vill amma så tycker jag att du kämpar på, amma lite och ofta .
Kan du inte , så kör på ersättning. Via din mjölk så får barnet bättre immunförsvar. Har bekanta som kör en-två måltider om dagen bröstmjölk för att barnet ska få bättre skydd och resten ersättning.
Hoppas mitt svar är till hjälp.

2018-09-04
Pasko
Pasko
Bebis på 4 månader

Angående fördelarna med amningen så är det så att ja, barnet får bättre hjälp mot infektioner osv den första tiden MEN det spelar typ ingen roll eftersom vi bor i Sverige. Vi har tillgång till rent vatten, nästan alla är vaccinerade och vi har väldigt bra sjukvård. Rekommenderar amningsnapp och purelan om du vill försöka fortsätta med amningen, eller att skaffa en pump och se om hon tar bröstmjölken bättre i flaska. Men kör med ersättning annars, huvudsaken är ju att hon får mat! :D

2018-09-04
Toxxiqo
Toxxiqo
Gravid i vecka 26

Bäbis mår bra om du mår bra! Du ska inte behöva amma om du inte kan/vill/känner för det eller annat, finns absolut INGEN skam i det! Och nej, rent sjukdomsmässigt tror jag inte heller påverkar då det finns olika barn som ammat/flaskmatat som är sjuka eller inte...tips om du dock fortf vlll amma: duscha varmt o massera brösten försiktigt, använd bröstnapp, använd kräm till brösten osv...men om du mår så dåligt som du beskriver ovan så anser jag att det inte är värt det. Jag försökte i två månader med min flicka, gjorde allt möjligt, o missade hennes tid dessa månader. När jag till slut bestämde mig för flaska så var det sååå otroligt befriande, du anar inte! Plus att partnern (pm man har det) kan hjälpa till mer 😀 Lycka till!

2018-09-03
Lily1988
Lily1988

Gällande amning vs ersättning ska du göra det som känns rätt för dig! Vill/kan man inte amma (oavsett anledning) ska man inte behöva förklara sitt val. Din bebis mår bäst om du mår bra. Men gällande amningen som du skriver om - det handlar inte om att mjölken rinner till nu några dagar efter FL? Mina bröst blev stenhårda, stora som bollar, gjorde så ont så jag satt upp och sov/grinade och det gjorde ännu ondare att försöka amma. Om du duschar varmt och handmjölkar i duschen, kommer det mjölk då? Bebisen kan ju skriva för att det inte kommer tillräckligt men också om det kommer för mycket (bra tryck liksom haha) men det sistnämnda borde du ju se. För bröstvårtorna använde jag amningsnapp i början och smörjde ofta med purelan.. kanske värt att prova. Men som sagt, om du inte mår bra av att amma så gör inte det! Lycka till

2018-09-03
MammaKotte
MammaKotte

Jag flaskmatade första då han totalvägrade amma, andra ammade jag och hon är oftare förkyld än storebror. Tredje ammar jag också men första veckan var hemsk, hade precis som du beskriver det, men det blev bättre, det är bara första tiden som är så smärtsam. Men att ge flaskan är minst lika bra och då kan man ju även turas om med matningen. Gör det som känns bäst för er.

2018-09-03
LindaAE
LindaAE
Barn på 1 år och 10 månader

Gör det som känns bäst för dig och ditt barn. Jag helammade första barnet och gav ersättning till den nummer 2. Ungarna har varit lika mycket sjuk innan de blev 3 år. Det är en myt att dom blir mer sjuka för dom äter ersättning enligt bvc då jag var lika orolig för det när jag började ge ersättning. :) så njut av bebisen och funkar det bäst med flaska så kör på de, alt amma och ge flaska :) grattis till bebisen

2018-09-03
sundstroom
sundstroom
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...