App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ont att ta ut hormonspiral?

Hej! Jag har (tråkigt nog) fått lite halvt skräck för att gå till barnmorska/gyn efter att jag satte in en hormonspiral för ca ett halvår sedan. Det var lång mycket värre än vad jag trodde att det skulle vara och jag höll på att svimma efteråt och mådde otroligt illa. Då jag och min man snart skulle vilja försöka oss på att skaffa en bebis till, fasar jag ordentligt för den dagen jag ska behöva plocka ut spiralen (jag kommer aldrig att sätta in en igen!). Jag mår illa av bara tanken på det! Vad är er erfarenhet av att plocka ut en hormonspiral? Jag förstår självklart att detta är väldigt individuellt, men upplevde ni samma smärta/obehag som vid insättningen av den? Mest så att jag vet vad jag har att vänta mig. Var inte alls förbered på den smärta och det obehag som jag upplevde vid insättningen.. Tackar på förhand :)

2018-07-18
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

Isabell25 Ok, din berättelse låter ändå okej tycker jag. Skönt att dem kan söva och plocka ut dem om det skulle bli för besvärligt! Så slipper man vara vaken genom det 🙈

2018-08-07
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

SofiaPauline: Tack för att du berättar och delar med dig! Det låter trots allt betryggande och vad skönt att du fick ett sådant gott bemötande, det är ju a och o.
Tack för ditt råd om att berätta innan hur jag känner, det ska jag se till att göra, så vet dem om det i förhand :)

2018-08-07
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

Jag har haft flera hormonspiralen. Alla utom en har plockats ut enkelt. Trådarna hade krupit upp. Jag fick till sjukhuset. De såg spiralen med ultraljud men fick ändå inte ut den. Jag fick sövas och då gick det. Sen skaffade vi barn. Och sen satte jag in en ny hormonspiral.

2018-07-31
Isabell25
Isabell25

Tyvärr hände samma sak mig, efter två försök hos barnmorska fick jag remiss till KK där de tog hjälp av ultraljud och ett annat redskap. För mig gjorde det rätt ont, men det är väldigt kortvarigt och jag bad om paus när det behövdes. Tyvärr gick det inte där heller så jag fick remiss till dagoperationen och där fick de ut den. Där fick jag starkare bedövning och allt kändes okej om än lite obehagligt. På både ställena har personalen varit jättebra och väldigt omhändertagande. Om du vill kan du ringa dit innan och berätta hur du känner så kan de ge igenom vad som ska hända och hur de kan bedöva. Lycka till♡

2018-07-31
SofiaPauline
SofiaPauline
Barn på 1 år och 7 månader

För min del molade och ilade det bara till kort när den sattes in och togs ut. Hade min i 4 års tid. Hade mensvärk i ett par dagar efter att den sattes in och togs ut. Var en befrielse dock att bli av med den då jag hade massor med biverkningar såsom molvärk, håravfall, illamående, nedstämdhet med mera.

2018-07-23
Hnoss
Hnoss

För att uppdatera lite så var jag hos bm förra veckan för att ta ett cellprov och då kunde inte bm se spiraltrådarna. Jag har heller inte kunnat känna dem på ett tag, vilket jag påtalade innan hon påbörjade undersökningen. Hon sade då att den förmodligen glidit längre in, vilket kanske kan förklara varför jag den senaste tiden gått runt med en molande menssmärtsliknande känsla. Hon sade att jag skulle boka till hos gyn för att kolla med ultraljud vart i livmodern spiralen befinner sig. Därefter troligtvis plocka ut den. Tyvärr gör detta inte min ”skräck” för att plocka ut den bättre :-/

2018-07-23
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

@maian: det låter ju fruktansvärt! Är det verkligen normala biverkningar att blöda så länge? Det låter ju allt annat än okej. Förstår att du tog ut den!
Jag har tagit p-piller i många år och har alltid mått bra, inga biverkningar alls. Men dessvärre fick jag högt blodtryck i början på året och då ville inte bm skriva ut p-piller till mig mer. Annars hade jag aldrig satt in en spiral!

2018-07-19
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

Mammakotte: Skönt att höra av det kändes mindre att ta ut den! Ja, min bm sade samma sak. Kanske är jag extra känslig, eller så var min bm lite oförsiktig.
Är det andra som haft bekymmer med ömma bröst och mensliknade smärtor? Jag har det mest hela tiden sedan jag satt in spiralen och börjar tröttna på det nu. Om jag förstått det rätt är det inte konstigt med dessa biverkningar dock.

2018-07-19
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

Viva91: Ja, så kan det kanske vara. Jag hade fått barn men det var ändå hemskt. Kanske det är ännu värre när man inte fått barn!
Jag har inte mått dåligt psykiskt av min, men har väldigt ofta mensliknande smärta och ömma bröst. Börjar bli lite trött på det faktiskt!

2018-07-19
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

Jag tyckte inte heller att insättningen var så trevlig (hade kraftig mensvärk i två dagar efteråt) men det sa BM var vanligt så jag var ju förberedd. Uttagningen däremot gick snabbare och kändes inte särskilt mycket. Som att dra ut en tampong ungefär, som sitter lite långt in kanske 😬 hade inte ont efter heller.

2018-07-18
MammaKotte
MammaKotte

RebeckaT84: jag vet inte om det var för att jag satte in den innan jag fött barn det gjorde så ont eller om bm på ungdomsmottagningen gjorde fel eller om jag helt enkelt har en jäkligt känslig livmoderhalstapp.

I vilket fall trivdes jag inte alls med den som preventivmedel, hade den nästan 4 år och jag mådde psykiskt dåligt hade ont av den hela tiden och fick ökad kroppsbehåring.

2018-07-18
viva91
viva91
Bebis på 11 månader

Att sätta in hormonspiral var det sämsta beslutet jag någonsin tagit! Det gjorde fruktansvärt ont att sätta in den, höll på att svimma efteråt och när jag skulle därifrån sen så kunde jag knappt gå för det gjorde så ont där nere . Jag storblödde KONSTANT i en månad och fick absolut inte använda tampong (vilket är det enda mensskydd som jag trivs med och kan röra mig i). Bestämde mig att ta ut den när jag fortfarande hade lika ont och blödde lika mycket en månad senare.. det var det Bästa beslut jag någonsin tagit! 😂 känslan när dom tog ut den går knappt ens att beskriva... när hon var där och grävde och fick tag i den så gjorde det lika hemskt ont som när dom satte in den, men det varade bara i en millisekund! SEKUNDEN hon drog ut den så släppte All smärta jag haft konstant i en månads tid! Jag mådde så bra och var så himla lycklig när jag gick från kliniken och jag kände mig så Fri! (Jag överdriver inte ens😂). Strax efter slutade jag även att blöda. Jag kommer aldrig rekomendera hormonspiral till någon

2018-07-18
Maian
Maian
Bebis på 17 månader

@viva91 Vad skönt att du tyckte att det kändes så mycket mindre att ta ut den! Jag har pratat med så många som inte tyckt att det känns särskilt mycket alls att sätta in den, därför blev jag så chockad att det gjorde så ont! Är glad att höra att du tyclte det gjorde mindre ont att ta ut den!

2018-07-18
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

@isabelle25 det låter väldigt betryggande!

2018-07-18
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

@becaliten Det låter ju hemskt för din väninna! Samtidigt känner jag helt igen mig i hennes känsla. Kanske får jag fråga efter en annan bm nästa gång.

2018-07-18
RebeckaT84
RebeckaT84
Gravid i vecka 36

Jag har satt i och tagit ut flera gånger. Det går snabbt och smärtfritt att ta ut.

2018-07-18
Isabell25
Isabell25

För mig så har insättning av sprial inte varit så farlig, mest obehaglig. Men uttagningen har gått fort och knappt kännt av den. Tar bara någon sekund

2018-07-18
Mandat
Mandat
Bebis på 12 månader

Insättning var hemsk kände samma som du svimma/kräktes nästan.

Uttagning kändes knappt var inte alls så illa som jag trodde. Hade gått som dig och fasat för att ta ut den. Tog en halv sekund och ja sa typ aj sen var det över.

2018-07-18
viva91
viva91
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...