App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Det här med högt bmi!

Kan vi inte prata lite om det här med gravid och högt bmi. Jag har läst flera som blivit "särbehandlade" för att de haft högt bmi och jag är lite nyfiken. Jag har själv högt bmi, vid inskrivning hade jag gått upp 5 kg redan och hamnade ju då över 30 i bmi. Fick reda på att jag kommer att behöva göra en glukosbelastning men inte mer speciella grejer än så, (än så länge). Tänker att ni som vill kan väl dela med er av hur ni blivit "särbehandlade" och hur högt ert bmi varit då.

2018-07-16
TantMarina
TantMarina
Bebis på 15 månader

själv är jag inte varken arg eller kränkt för att eventuellt bli "särbehandlad" pga högt bmi. jag vet ju om att jag är lite större. är glad om de vill göra extra kontroller och sånt för bebis skull. det är ju de lilla livet där inne som är viktigast! angående glukosbelastning så sa de gör i alla fall att man gjorde de på gravida med ett bmi över 30, så det verkar vara olika i olika kommuner. tror egentligen att de hade varit bra att göra på alla gravida då jag hört även smala personer som fått graviddiabetes. jag är glad för alla kontroller sålänge jag får min väntande prins hel och frisk ❤

2018-07-18
TantMarina
TantMarina
Bebis på 15 månader

Har inte högt BMI själv men jag kan rekommendera dig att lyssna på avsnitt 126 med gästen Carin ur "Förlossningspodden" av Emma Philipsson. Där pratar de just om särbehandling av det slaget. Kanske kan vara skönt att höra en sådan berättelse från någon annan..

2018-07-18
Okonkret
Okonkret

Nej, jag blev inte ens tillfrågad om en glukosbelastning :) Man rekommenderar väl att göra det om man har högt blodsocker, är det inte så? 🤔

2018-07-18
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Det enda extra jag fick göra var fler ultraljud för att kontrollera tillväxten på fostret. Bara positivt tyckte jag

Måste inte alla göra glukosbelastningen?

2018-07-16
Sanna Ida
Sanna Ida

Klart dom ska följa upp och informera. Men vissa kanske bör tänka på hur dom lägger upp det och hur dom pratar om det. Så tycker jag iallafall.

2018-07-16
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Gravid i vecka 37

nu vill jag bara förtydliga att jag skrev att jag var nyfiken då jag själv har högt bmi. Inget negativt, inget att jag är kränkt alls. man måste ju kunna fråga en fråga utan att folk direkt ser de som att man är arg.

2018-07-16
TantMarina
TantMarina
Bebis på 15 månader

Jaghar BMI som innan graviditet låg högre än 35 vid inskrivning låg jag på 36. Jag skulle egentligen göra två glukosbelastningar en i v. 12 och en i v. 25 men har mått så illa så inte kunnat göra den första.

2018-07-16
missmadde
missmadde

Jag fick göra en himla massa tester när jag var gravid med dottern för ca 2-2,5 år sedan. Jag hade ett BMI på 37 tror jag och BM var jävligt tjatig om att inte gå upp i vilt och allt annat. Gick upp totalt 8 kilo på hela graviditet. Fick göra glukosbelastning som inte visade något och tog prover för sköldkörteln. Nu efter graviditeten har jag fått diagnosen hypotyreos. Alltså problem med sköldkörteln men det ha rjag nog haft innan graviditeten också men tog inga prover då. Mådde bra under hela graviditeten, men fick alltid lite halvdåligt bemötande pga min övervikt.

2018-07-16
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Gravid i vecka 37

Det beror på vad du menar med ”särbehandlad”. När jag väntade dottern (som nu är 2 år), så hade jag gått upp ca 4-5 kg innan inskrivningen, vilket till liten del var semesterkilon då vi var på medelhavskryssning när jag blev gravid 🙄. Då hade jag ett BMI på 31 när jag skrevs in. Jag behövde aldrig göra glukosbelastning då mitt socker låg så pass lågt vid inskrivning (och resten av graviditeten), men däremot så fick jag lämna en massa extra blodprov (har inte ens koll på vilka det var. Men bland annat sköldkörtel fick jag göra pga mitt BMI sa hon). Sen så bad hon mig komma på extra besök för att kolla bltr och vikt samt påpekade flera gånger att jag inte borde gå upp så mycket i vikt.
Hela min graviditet hade jag perfekt bltr, i vecka 35 hade jag gått upp 4 kg sen inskrivning och mådde hur bra som helst. Då slutade hon tjata på mig om att jag skulle tänka på vad jag åt etc.

Med sonen skrevs jag in med samma BMI, men fick betydligt bättre behandling av min BM som jag hade då. Hon brydde sig inte ens om att väga vid varje besök utan sa bara vad som var viktigt att tänka på etc.

2018-07-16
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...