App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

5 åring som tramsar och bråkar.

Vi har en 5 årig tjej som ALDRIG lyssnar. Vi har alltid fått beröm för hur duktig hon är och hur bra hon lyssnar och sköter sig. Men nu dem senaste månaderna har hon börjat tramsa massor och lyssnar inte. Det slutar alltid med hot och nu det allra senaste så har inte hoten funkat heller. Hon bara skrattar och höjer vi rösten så är de som att hon inte fattar. Hon fattar inte förens hon ligger ensam i sin säng med indragen bokläsning, indraget lördagsgodis osv. Nu ligger hon och skriker på sitt rum att det inte är schysst att lämna sitt barn ensamt. Att man inte får lämna sitt barn ensamt. Att det är vårat fel att det inte blir någon saga. Varför fattar hon inte. Igår lekte hon med en sax och när vi tog tag i henne och röt åt henne skrattade hon bara och försökte springa iväg och sen återigen börja hon gråta när hon låg på sitt rum och förstod att hoten inte va tomma. Vad gör man? Varför förstår hon inte? Hur kan hon skratta när vi skriker på henne? Hon fejkgråter och argumenterar emot som en tonåring. Jag vet att det kallas lilla tonåren men det betyder ju inte att hon får göra vad hon vill. Så jag undrar väl mest om någon har eller haft de likadant och vad man gör åt de? Nu låter de som vi skäller och hotar var och varannan sekund men nu tar jag bara upp problemet och inte våran familjesituation.

2018-07-06
171231
171231
Barn på 3 år och 8 månader

Läs gärna en bok av Bo Hejlskov Elven "Barn som bråkar" eller /och "Beteendeproblem i förskolan". Finns säkert att låna på biblioteket. Den förstnämnda boken vänder sig till föräldrar och handlar om ett lågtaffektivt bemötanda, dvs ett sätt att möta upp barnet innan det eskalerar till en affektstadiet för att då är varken hot, förklaringar eller andra sätt är inte så effektiva.

2018-07-08
Alionken
Alionken

Ett barn har inte samma konsekvenstänk som vuxna. Det kräver mycket att ta ett rationellt beslut, och att förstå konsekvenser. Det som upplevs som trots hos barn handlar oftast om att följa sin egen vilja. Barnet gör som det vill och inte som föräldrarna vill. Barnet har lärt sig något nytt och vill testa sin vilja inom ett nytt område. Under vissa perioder måste man som förälder inse att det blir mycket bråk – punkt. Men man måste påminna sig om att det kommer att gå över. Åldern 5-6 år kallas ofta för lilla puberteten och många barn är väldigt känsliga i den här åldern.

Om ett barn inte vill, tvinga inte. Då blir det bara värre. Ibland räcker det med att vänta en stund, till exempel när det gäller mat.

Barn vill samarbeta. Försök hitta ett sätt som passar just er.

Ändra rutinerna. Om rutinerna på morgonen inte fungerar, så ändra på dem.

När det gäller enkla val, låt barnet bestämma själv – till exempel vilka kläder det vill ha (resten kan följa med i en påse till förskolan). Då slipper ni onödigt bråk.

Ibland blir små barn bara väldigt trötta och ledsna. Då fungerar det ofta att bestämt ta dem i famnen och ignorera konflikten. När de har lugnat sig kan du fråga vad det var som hände och varför det blev så fel.

2018-07-08
Motherof3children
Motherof3children

Som föregående talare sa. Fungerar inte bestraffning så pröva en annan metod att nå fram till henne. Finns många sätt men ni får hitta något som passar er och henne. Ibland måste man vara den "elaka" föräldern när barnet gör något jättetokigt. Men gör det bra efteråt och förklara varför du reagerar så starkt. Samtidigt så beteer man sig riktigt illa så blir det inget godis eller andra förmåner om man inte sköter sig.

2018-07-07
Elavela87
Elavela87
Barn på 3 år och 2 månader

Det är kanske bättre att försöka på ett lugnt och sansat sätt förklara VARFÖR hon inte får göra si eller så. Varför hon tex inte ska leka med sax osv istället för att ha bestraffningar. Jag försöker alltid tänka att jag ska behandla barnen som jag själv vill bli behandlad och inte är det med hot inte utan hellre med förklaringar att man tex kan skada sig på saxen och mamma och pappa inte vill att hon ska råka skada sig. Bestraffningar fungerar sällan är min erfarenhet

2018-07-06
Louisemyrback
Louisemyrback
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...