App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Kub-test

Hej! Jag och min sambo har varit hos bm för hälsosamtal. Vi pratade bla om kub-test, och vi har nu bokat detta. Men en liten fundering jag har kring detta, om kub skulle vissa att det är ”hög risk” att fostret har nån avvikelse, måste man då gå vidare med fp då eller kan man låta det vara så? Om man går vidare på fp, kan det då efter tester visa att fostret är friskt iallafall eller betyder kub att det verkligen är något fel på fostret? Detta är vårt första barn och jag är så rädd att något är fel men jag intalar mig att allt är bra. :)

2018-07-05
Gravid första gången
Gravid första gången
Bebis på 13 månader

Vi gjorde kub och ångrar det verkligen inte! Alla resonerar olika här i världen och vi hade bestämt oss innan för att om det visade sig efter KUB och ev. Fvp/moderkaksprov att det var något avvikande, så skulle vi avbryta graviditeten.
Men det viktigaste när man gör kub skulle jag säga, är att ha bestämt sig innan för hur man vill göra.

Nu fick vi 1:20000 och 1:14367 med våra barn. Så vi behövde aldrig tänka vidare på det :)

2018-07-07
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Fast kub visar ju inte bara ev risk för downs. Det finns ju andra trisomiavvikelser som faktiskt innebär fara för barnets liv de kan se. Det var därför jag gjorde kub.

2018-07-07
yatziå
yatziå

Precis, det stämmer. Allting är frivilligt :)

2018-07-05
VeraHag
VeraHag
Bebis på 17 månader

Tack för flera svar. Men om jag ändå förstått det rätt så kan man välja att bara göra kub, man måste alltså inte göra fvp om man ej vill?

2018-07-05
Gravid första gången
Gravid första gången
Bebis på 13 månader

Kub visar bara sannolikhet, säger eg ingenting. Ångrar så att jag gjorde kub. Fick väldigt dåliga siffror, därför gjorde jag fvp som visade att allt var bra med vår son❤️. Men fick vänta en månad efter kub på svaret, värsta jag gjort i mitt liv och helt onödig oro.

2018-07-05
mammaeh
mammaeh

Lilosof: Bra skrivet☺️Håller helt med❤️

2018-07-05
8kee6
8kee6

Ett barn med downs är inte ett barn vi skulle valt bort, därför har vi valt att avstå kub vid båda graviditeter.

2018-07-05
Lilsof
Lilsof

Jag skulle aldrig avstå ett kub. Får du dåliga värden går du vidare mes nästa test. Allt är valfritt men jag skulle aldrig vilja sätta ett sjukt eller utvecklingsstört barn till livet om där fanns en risk.

2018-07-05
ojojojsan
ojojojsan

Gick direkt till moderkaksprov/fostervattensprov då jag har en lillebror med downs. Ångrar det inte.

2018-07-05
Elavela87
Elavela87
Barn på 1 år och 8 månader

Vi har gjort valet att inte göra kub! Har flera vänner som oroat sig och graviditeten har mest blivit en mindre bra sak! Vi kommer inte göra kub nu heller i tredje graviditeten för jag skulle bara oroa ihjäl mig☺️Lycka till i erat beslut!

2018-07-05
8kee6
8kee6

Det är såklart upp till er, men jag säger gör inte kub! Det är det värsta jag har gjort. Fick extremt dåligt resultat på kub och gick vidare med moderkakstest. Det fick jag vänta på att göra i två veckor. Efter det tog det ytterligare 1,5 vecka innan jag fick resultatet. Den väntan är det absolut värsta jag varit med om. Jag var inte speciellt påläst om kub och gjorde det mest för att sambon ville. Nu i efterhand hade jag hellre betalat för att få göra moderkakstest på en gång och slippa oron. Jag tror att det är att om du får runt 1:250 så blir du erbjuden att göra ett vidare test, antingen moderkakstest eller fostervattenprov. Men du får alltid välja själv om du vill gå vidare eller inte. Min erfarenhet är att om du får ett ”dåligt resultat” så är det omöjligt att släppa det och oron blir för stor!

2018-07-05
VeraHag
VeraHag
Bebis på 17 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...