App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vägrar att somna själv

Vår son föddes för tidigt (26+4) och då är KMC (kangaroo mother care) en väldigt viktig del av deras omvårdnad. Jag och min sambo satt i KMC allt ifrån 3 till 8 timmar varje dag i 3 månaders tid. När vi kom hem så fortsatte vi inte med det, men vi hade honom alltid i famnen när han skulle somna för han ville inte somna annars. Nu är han 13 månader (okorrigerad) men vägrar att somna själv utan ska vara i famnen, men han börjar närma sig 9 kg och det är jobbigt att i 1-2 timmars tid gå och hålla och vagga honom, skulle vi sätta oss ner börjar han klättra och snurra runt i famnen. Vi har testat att när han börjar snurra runt att sätta ner honom på golvet igen och han får leka ett tag till, vi har testat läsa sagor eller se lite på tv, men sen är det samma visa igen när man tar upp honom för att få honom att somna. Nu har vi börjat med att när han snurrar runt i famnen så sätter vi ner honom i hans spjälsäng och så får han vara där, men så fort vi sätter ner honom så börjar han skrika och slutar inte förrän man tar upp honom. Han kan få sitta där och skrika i 5-15 minuter innan jag tar upp honom (jag sitter kvar i rummet) sen är han lugn en liten stund sen börjar har snurra igen och så är det samma visa igen. Nattningen tar allt ifrån 1 timme till 3 timmar just nu och det är jobbigt då jag varannan vecka inte har någon avlastning då min sambo jobbar i skift. Hur vänjer man enklast av honom från att somna i famnen och får honom att somna själv i sin egen säng? Känner mig så elak när han sitter och skriker i sängen :(

2018-06-11
Cecce86
Cecce86
Bebis på 6 månader

Bra att du tagit tag i det och provar något annat! Heja heja! Jag vill nog ge råd att antingen göra 5 min medtoden och inte ge dig, fast det är svårt! Kan vara jobbiga 3 nätter men sen då släpper allt. Du får tuffa till dig och tro på att ni båda klarar det. För det gör ni! :) Vi ger välling till vår son och ibland somnar han direkt eller så ligger han och snurrar ett tag. Jag började gå ut ur rummet vid 4 månader efter vällingen var slut även om han inte somnat och gick in ifall tutten åkt ut eller om han blev tok ledsen. Upplever att han kommer lättare till ro ifall han inte ser mig eller min man! 😊 det är lite hur vi gör! Men lycka till, du klarar det och du kommer tacka dig själv om du står ut några jobbiga nätter.

2018-06-14
SanUno
SanUno

Tack snälla alla för era svar och tips och råd! Ni är fantastiska!
Jag testade 5 minuters metoden igår men jag grät nog lika mycket som vår son :( Jag klarade bara 30 minuter sen tog jag upp honom, men det positiva var att sen somna han på 1 minut i famnen! Men fy vilken jobbig metod, den fungerar säkert men frågan är om jag orkar den. Jag läste på om tass metoden och jag kommer att testa den i alla fall en vecka och se om den hjälper och om han blir lugnare allt eftersom, annars får vi gå på 5 minuters metoden igen MEN när min sambo jobbar förmiddag så han får ta nattningen :P

2018-06-13
Cecce86
Cecce86
Bebis på 6 månader

Söva i sele eller sjal? Har en 13 månader som väger 14 kg och han kan jag bära i timtals i ergonomisk sele, har en från Soul.
Läs om tassmetoden, betydligt snällare än 5 minuters metoden.
https://somnforbarn.wordpress.com/category/tassmetoden/
Söva i er säng och sen flytta över till bebisens säng, jag samsover men söver i vår säng och kryper sen upp när min son somnat.

2018-06-12
emc85
emc85

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2018-06-12
emc85
emc85

Hade oxå en tös som vägrare sova utan vaggning från oss, kunde ta låååång tid, enda som funkade till slut var just 5min metoden. Läs om den. Den är omdiskuterad, inte alltid så omtyckt, men för oss var det enda alternativet med en tös på 12 kg där vi testade allt innan...kort handlar den om att man gör sin rutin för läggning, lägger ner i sängen, säger gonatt o går ut från rummet...väntar 5min, går in igen, fast inte tar på barnet utan bara visar att man e där, säger gonatt o igen o igen o igen. Barnet kan gråta, men man ska inte lyfta upp det alls under denna tid. Kan ta nån timme i början o lägga men sen ska det minska. För oss startade det med typ 2tim, och sen tillslut att hon inte grät längre...men tid ca 2 veckor. Som sagt, ingen jätterolig metod o inget man gör utan att ha testat lite annat först tänker jag. Viktigt oxå att båda föräldrarna är med på det o kör samma! Annars håller med om saker som luktar dig i sängen! Lycka till

2018-06-12
Lily1988
Lily1988

Tack för tipset, ska testa det där med något som luktar mig och sambon och sen välling i sängen. Vad menas med 5 minuters metoden?
Han vägde 1150 gram när han föddes och då var han stor för sin vecka :P

2018-06-12
Cecce86
Cecce86
Bebis på 6 månader

Lägg något i hans säng som luktar dej o pappa och ge han en slurk välling att somna med om han dricker det :) vi har kört 5 minuters metoden på våra pojkar då det är jobbigt att sitta med dom när dom snurrar o klättrat o håller på hehe 9 kg hur mycket vägde han när han föddes?? Han måste vart väldigt liten :) jag fick en kluns på nästan 5 kg i v 39 så tycker 9 kg är typ jaha inte så farligt haha men jag förstår dej:) är tungt efter ett tag haha :)

2018-06-11
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 36
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...