App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Lära att somna själv... hur?

Vår son är 15månader. Han har alltid somnat i famnen. Men senste månaderna så skriker och bråkar han i famnen ett tag innan han lugnar sig och somnar. Det känns inte alls bra att han ska ha det så innan han somnar. Men har testat att låta honom ligga i vår säng brevid mig och låta honom rulla runt (fungerade når han var yngre) tills han somnar men gör jag det nu så går han ner från sängen. Lägger jag honom i hans säng så börjar han leka och till slut skrika att han vill bort när han lekt klart. Det snabbaste sättet är att ha honom i famnen och låta honom bråka. Tar ca.30minuter. I egen säng tar det 1,5h minst. Hur söver ni era barn? och hur lär man honom att somna i egem säng, utan att gå ifrån honom och låta honom vara ledsen? Nu är han ju arg när jag lägger honom, inte ledsen.

2018-06-03
Mammatillpojke
Mammatillpojke
Barn på 3 år och 1 månader

Vi var väldigt strikta med första och ville att hon skulle börja sova direkt i egen säng men jag upptäckte att de behöver närhet i början för anknytningen och tryggheten. Så vi har brutit mot detta och jag har sovammat barnen ( tre stycken ) sen har vi vänja de i deras egen takt att sova själva i egna sängar och från 1 års åldern har de sovit egna sängar. Bilåkande har hjälpt oss om någon varit övertrött och man inte kan få den att sova men oftast har våra somnat som att man släcker en lampa efter att vi läst några sagor ( brukar bli tre som de väljer). Vi har tyvärr ingen erfarenhet av sömnlösa nätters eftersom de har oftast somnat väldigt snabbt.. men antar att de vanliga sakerna som att ha svalt i sovrummet, lugn musik i bakgrunden, en saga, och lite lugn och ro borde hjälpa..annars gå ut på promenad med vagnen .. brukar fungera.. kanske?

2018-07-28
flingan32
flingan32

Vi ligger i vår säng och läser och busar en stund samt dricker välling. Han brukar bli trött efter en stund och rullar runt massor och somnar sedan på mig eller pappan. Tar allt mellan 15-90 min. Beror antagligen på att vi inte haft jättefasta rutiner avseende tider han lägger sig. Men det får ta den tid det tar. Skulle aldrig komma på tanken att låt honom ligga och gråta, det är hemskt. Min åsikt är att barn behöver närhet och sin ”flock”. Mitt barn är nu 12 månader gammalt.

2018-06-07
Mickapicka86
Mickapicka86

Det kan ju vara så att barnet är övertrött eller inte tillräckligt trött när du lägger hen.

Jag brukar ja som regel att har min dotter inte somnat efter 45 min går vi upp en stund tills jag ser nya trötthetstecken. Ex gäspar eller att hon gnuggar ögonen.

Det ska ju helst inte ta mer än 15-30 min innan barnet somnar.

Testa att låna somna utan gråt på biblioteket finns massa olika tips där. Sen tror jag inte att barn över ett år tar nån skada av skrikmetoder. Men hade inte personligen klarat det är för blödig.

2018-06-04
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

Tack för ni berättar hur ni gör! 🙂 Sonen har alltid sovit i sin egna säng, från dag ett. Han somnar i våran säng (eller i min famn rättare sagt) så lägger jag över honom. På dagarna sover han oftast i våran säng då jag brukar sitta med brevid och kolla på tv. Men nätter i egen säng. Jag har ings problem med att vara med vid nattningarna, det vill jag. Men jag vill slipps bråka vid läggning. Idag testade jag att ha honom i vår säng och bara låta honom hålla på i sängen. Han var ju nöjd och somnade utan skrik och bråka... men.... det tog 1,5h så t.om. jag somnade till. Kändes ju dock bra att slippa bråka och att han somnade i lugn och ro.

2018-06-03
Mammatillpojke
Mammatillpojke

Har tre barn och de två äldsta, snart 5 och 3 år somnar själva nu. De lägger sig med lite böcker och " läser" tills de somnar. 3-åringen har ganska nyss börjat med det, innan var det mamma eller pappa som skulle ligga bredvid tills hon somnade, det kunde ta rätt lång tid. Men sen skulle det läsas böcker i sängen som storebror och då sa vi att antingen ligger vi med dig tills du somnar eller så får du ligga själv och läsa. Ibland så kan det hända att vi stannar kvar och läser en kort bok för henne men inte så ofta längre.

Yngsta har inte så bra läggrutiner nu pga värmen. Men det får vi ta tag i sen igen.

Innan så fick vi ligga brevid storebror när han skulle somna, när han hade fått vanlig säng. Då läste vi en bok och sen rävade vi, oftast mamma, tills han somnade.

2018-06-03
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Vi har köpt sängar utan ben i början så vi kan ligga o natta bredvid. Vår äldsta är 3,5 år och jag ligger fortfarande bredvid honom så han somnar. Funkar jättebra!

2018-06-03
8kee6
8kee6

@Becaliten jag har en son som är född i v 34 så jag vet hur det är att sondmata o hålla på men när dom sen blir större så måste man acceptera det med:) han som är född i v 34 är idag 8 år :)

Sen tänker jag såhär till er som skriver om närhet. Jag vet att vissa barn vill ha mer närhet o dyl. Men vi har gjort så att vi ger våra barn närhet på dagen.. med kramas pussar o gos o allt.. på nätterna sover man det är ju något man får lära sina barn.. vi har aldrig haft någon unge i vår säng för vi anser att det är vår plats.. Sen detta med skrikandet.. asså de barn som har kolik.. Vår 2 åring hade det i 3 månader.. alltså det kvittade om vi höll han matade han eller satta han o gungade han.. han skrek ändå.. ett barn kan inte skrika ihjäl sej.. o jag menar inte att man ska låta dom skrika varje kväll.. 1 åringen hade en liten period då han skrek. Jag la han i hans sängen o satt bredvid o klappade på honom.. Så somnade han på 5-10 min.. 2 åringen lägger vi i sängen o säger god natt o pussar o kramar o sen går vi.. han kan oxå bli lite grinig men han vet att han ska sova för vi lärt honom det.. Så allt handlar om tålamod :) vi har bara varit så noga med att lära barnen att sova i sin egna säng från dag ett för att slippa sådant här:) som sagt rutiner o vana:)

2018-06-03
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 35

Jamen absolut! Jag dömer ingen... alla föräldrar gör precis som de känner sig bekväma med och som de vill 🙂 Jag önskar att jag skulle klara av att låta honom skrika/gråta en stund, men jag skulle gå sönder, som att jag övergiver honom och han får vara helt ensam. Men kanske som en av er sa att succsesivt börja vänja av honom att somna själv. Grejen är ju det att han även i famnen bråkar och skriker (han vill inte sova, han vill leka trots att han är trött). Men det lättaste och snabbaste sättet för mig är att ta bråket i famnen tills han lugnat sig och sen somnar.
Han får alltid ersättning i famnen. Ger jag honom flaskan så börjar han bara leka med den.

2018-06-03
Mammatillpojke
Mammatillpojke

Min dotter är 1 år och det släpper liksom lite i taget det där med närheten när man ska somna.

Just nu har hon sin spjälsäng med avtagbar sida mot min säng. Jag ligger brevid och sjunger samt håller henne i handen tills hon somnat. Ibland får jag hålls fast henne lite om hon rullat runt och sparkar och inte kan komma till ro. Brukar ha en hand på hennes höft och hålla henne i handen.

Hon var jättejobbig förut. Vaknade var 30 min hela natten. Visade sig att hon hade mjölkprotein allergi.

Iallafall mitt råd är ta det successivt istället för att neka all närhet med engång. Ligg brevid krama om prata osv. Minska närheten efterhand som barnet verkar känna sig ok med den nya rutinen.

2018-06-03
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

Vi lägger 1 åringen med vällingflaskan i sängen o har gjort sen han kunde hålla den själv o när han va mindre somnade han på oss o då la vi han i sängen när han somnat o så sov han hela Nätterna.. vi har även kört 5 minuters reglen vet att en del föräldrar har olika åsikter angående den men vi tycker det har funkat oxå.. o det har varit enstaka ggr..

2018-06-03
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 35

Wow, bra jobbat! Vår son har däemot alltid sovit i sin egna säng, från dag ett. Han sover hela nätter. Fram tills kl.4 (ALDRIG senare än 05.00). Vi lägger honom runt 17.30-18.00. Vi har försökt att lägga honom senare men vaknar ändå kl.4, så därför väljer vi att lägga honom tidigt så han får tillräckligt många timmar. Känns hemskt att lägga honom skrikandes och sen gå iväg. Det är ju då man vill finnas där, vid hans sida. Så knepigt detta 😕

2018-06-03
Mammatillpojke
Mammatillpojke
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...