App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Amning och alkohol

Jag kan tänka mig att detta ämne varit uppe för diskussion här ett flertal gånger men skulle gärna vilja höra lite hur andra föräldrar tänker kring detta. När jag blev gravid var jag helt inställd på att inte dricka en droppe alkohol fram tills den dagen det var dags för mig att sluta amma. Men när vi satt på en föreläsning om amning sa barnmorskorna som höll i den att 1-2 glas vin 1-2 ggr i veckan är helt okej. Detta gjorde mig ganska förvånad och sen har jag försökt läsa en del om ämnet. Vad jag förstår så finns det ingen forskning som tyder på att själva alkoholen man dricker skulle vara skadlig för barnet, MEN, däremot kan man ju bli påverkad av alkoholen så att förmågan att ta hand om sitt barn blir mycket sämre plus att mjölktillströmningen blir sämre några timmar efter alkoholintaget. Så, nu till frågan, hur gör ni andra? Vad tänker ni om detta? Om ni har nolltolerans, har även den icke ammande partnern det? För dens förmåga att ta hand om barnet minskar ju också om den dricker alkohol?

2018-05-23
elgaroZ
elgaroZ
Barn på 1 år och 10 månader

Förstår inte syftet. Vill du bli berusad? Annars finns massa gott i alkoholfritt. En kall cola med citronskiva i ;)

2018-06-19
ojojojsan
ojojojsan

31årig nykterist i hecka 38 här. Har inte druckit alkohol på flera år. Kommer inte dricka när jag ammar heller. Min partner får göra som han vill på helgkvällarna :) Drick med sunt förnuft ^^

2018-06-19
Elavela87
Elavela87
Barn på 1 år och 8 månader

moaeg! så skönt att höra att det finns fler som inte dricker alkohol! Jag gör inte heller det och får ofta förklara mitt val😏

2018-06-19
8kee6
8kee6

Jag dricker inte alkohol alls. Har aldrig gjort och kommer nog aldrig att göra då jag tycker det luktar äckligt. Pga alkolisering (inte varje dag, utan 1-2 dagar i veckan, men det påverkar en också) i familjen när jag växte upp så har jag nolltolerans med alkohol så länge barnen är vakna om det inte är något speciellt som ska firas. Min man är helt med på noterna, dock inte övrig släkt på t.ex. jul och sånt. Vilket jag tycker är otroligt tråkigt.
Men svaret på din andra fråga, min man får dricka om han vill, det sker så otroligt sällan, så vem är jag att hindra honom? Barnen kommer alltid i första rummet :)

2018-06-18
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Nolltolerans, det är så kort tid ändå. Min sambo dricker inte överhuvudtaget.

2018-06-18
Charlie321
Charlie321

Nolltolerans under graviditet och under amningsperioden. Vill min man dricka en öl så får han det. Vi är inga storkonsumenter av alkohol. Kanske dricker oss berusade 6 ggr/år, dock inte alltid tillsammans så då är ju alltid ngn nykter...

2018-06-18
Motherof3children
Motherof3children

Promillen är densamma i bröstmjölken som i blodet. Så om du har 0,3 promille i blodet så är det samma i bröstmjölken. Men det som är skillnaden är att bebisen kan inte bli full eller påverkad av 0,3 promille alkohol tror de blir svårt hur mycket alkohol du än druckit faktiskt. Dock ska ingen förälder vare sig man eller kvinna vara påverkad av alkohol när man har hand om barn. Men att dricka lite vin en kväll är ingen fara. Tycker det är tråkigt att man lägger allt ansvar på kvinnan som ammar. Pappan ska inte heller vara påverkad runt barnet. Tycker också att det är viktigt att barn ser att man som vuxen kan dricka alkohol ansvarsfullt, dvs att dricka vin till maten och inte två flaskor en lördag. Men det är vad jag tycker 💪

2018-06-17

Noll tolerans här, men beror på mitt eget ointresse för alkohol. Min man dricker inte heller, trots att han är kraftig så mår han skitdåligt av alkohol, sen vill vi vara nyktra om något skulle hända. Men jag tror inte det är skadligt art unna sig något glas vin någon gång då man ammar, gör ingen skada på barnet, dock ska man ju inte samsova om man druckit.

2018-05-25
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Jag dricker ett glas på helgen, känner att det påverkar inte min förmåga att ta hand om barnen, oftast har alla somnat redan dessutom.

Lillan ammar inte så ofta under natten längre heller, vissa gånger mer än andra.

Jag drack inget under graviditeten även om min man gjorde det, men i slutet av graviditeten så blev de nolltolerans för honom med eftersom han skulle kunna köra mig om det behövdes.

2018-05-24
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Noll tolerans här. Vi dricker inte alls när barnen är hemma, mannen har tagit en öl nån kväll men de händer kanske 3ggr/år när barnen är hemma.

2018-05-24
Madde90h
Madde90h

Jag kommer att dricka alkohol när jag ammar. Naturligtvis inte några större mängder i närheten av bebis. Men att bebis skulle påverkas negativt av alkoholen i bröstmjölken faller på sin egen orimlighet. Samma promille som den ammande får i blodet får hon även i mjölken. Tycker också det är intressant det du tar upp om partnern. Om mamman ska vara nykter pga umgänge med bebis borde rimligen detsamma gälla pappan.

2018-05-24
saraellinor89
saraellinor89
Gravid i vecka 18

Graviditet/amning hör inte ihop med alkohol. Skippa de helt och hållet för barnets skull. Vad vet man kanske om några år kommer de en studie där de visar sig att de kan skada barnet ändå trots tidigare rekommendationer. Då känns de nog inte värt sen när man vet att man drick under tiden man ammade

2018-05-24
LillaMy85
LillaMy85

Jag drack ingen alkohol under graviditet! Men nu under amning har jag druckit 1-2 glas någon gång ibland eftersom jag också läst mig till att det är ok (enl Livsmedelsverket och 1177) men det finns ju dåligt med studier som du säger. Varken jag eller maken dricker aldrig så att jag känner mig berusad eller att jag känner mig oförmögen att ta hand om mitt barn.

2018-05-24
MammaKotte
MammaKotte

Har inget minne av att sambon drack något när jag ammade,. Senare tar han en öl eller whisky ibland, på kvällen när sonen somnat

2018-05-24
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader

Absolut ingen alkohol som gravid eftersom det kan skada barnet. Men under amning har jag tagit nåt glas ibland, går ju inte över i mjölken. Jag har ammat mina barn länge, upp till 3 år.

2018-05-23
mammaeh
mammaeh

Ingen ALKOHOL

2018-05-23
Isabell25
Isabell25

This reply has been deleted by a moderator.

2018-05-23
LillaMy85
LillaMy85

Noll tolerans alternativt alkoholfritt👍

2018-05-23
8kee6
8kee6

Jag drack ingen alkohol fram till att jag trappade ner på amningen. När jag slutade amma på kvällen/natten började det kännas okej att ta sig något glas vin på helgen. Är absolut ingen storkonsument och är väldigt få gånger jag druckit när dottern varit vaken. Det blir som max 2 glas vin fredag och lördag varannan helg. Min sambo är inte mycket för alkohol och han jobbar både nätter och helger. Jag känner mig inte trygg i att dricka om jag är själv, något skulle hända och jag då inte kan köra bil.

Det är förstås upp till var och en hur man gör med alkohol men barnens bästa är alltid det som ska prioriteras ☺️

2018-05-23
sofiasorpola
sofiasorpola
Barn på 2 år och 8 månader

Tycker man ska fråga sig vad som är viktigast under amning! Barnet eller alkohol? 😪 Borde vara självklart enligt mig att låta bli alkohol helt och håller under graviditet och amning. Sen ta ett glas vin då man slutat amma eller om man pumpar ut mjölk under amning om man vill ta sig ett glas :)men det är ju mina tankar bara såklart :)

2018-05-23
Bebis på 15 månader

Hej! Jag har druckit alkohol under tiden jag ammade och det har även min syster och vänner till mig. Ofta blev det ju bara 1 glas en fredag eller lördag. Jag såg det aldrig som ett problem. Självklart ska man inte supa sig redlös och första gången man dricker efter man fött barn kanske man bara klarar ett glas för att känna sig skärpt för ta hand om barnet. Man får helt enkelt bara tänka med sitt sunda förnuft. Men om man gillar ta ett glas då och då så låt inte det stoppa dig bara för du ammar.

2018-05-23
MissIda
MissIda
Barn på 2 år och 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...