App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur personlig ska en barnmorska få vara?

En liten undran... har en barnmorska som jag i grunden tycker om men hsr börjat märka att hon blivit alltför personlig och det stressar mig lite. Hon skriver också ner alla känsliga ämnen i en slags journal som handlar om mig, gamla relationer m.m. har även ett par MF bakom mig b.l.a och sånt vill jag inte ens ta upp med mina närmaste för att de är ett så känsligt ämne för mig, även en till sak som är känsligt som kommer undersökas innan förlossningen MEN de jag undrar är det ett MÅSTE att känsliga ämnen måste pratas om o tas upp under förlossningen med? Är orolig o stressad att de kommer fråga ut mig om mass saker jag inte vill diskutera alls 😕 alltså att de ska bli ett stort samtalsämne, isåfall diskret. Ni som vet något om detta skriv gärna 💕 Jag funderar på att ta ett snack igen med min BM då hon tyckte jag skulle ta upp allt känsligt med min partner och andra och det vill jag helst inte. Undrar om man är tvingad till det?

2018-05-23
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 6 månader

Min bm frågade en del med. Men så tror jag hon frågade lite extra pga mina svar med då jag varit med om en del tidigare som jag mått och fortfarande mår dåligt av i perioder. Sen berättade hon att det finns psykolog man kan träffa kostnadsfritt under graviditeten. Vilket jag funderat på men än så länge bara skjutit upp. För det är jobbigt att prata om viss saker. Tror din bm säkert bara menar väl men om de känns jobbigt så ska du absolut prata med henne om de.

2018-05-25
Gravid i vecka 25

Frågorna är inte speciellt konstiga. Även om man inte vill prata om det så handlar det inte om att vara frågvis utan många kvinnor m gamla trauman bakom sig kan behöva hjälp då en förlossning kan trigga igång dom svårigheterna. Många kvinnor som lever m våld i relationer och dessa kvinnor vill man fånga upp under graviditeten därav att man har enskilt samtal. Man har sett många kvinnor på förlossningen som helt bryter ihopa pga gamla händelser

2018-05-24
Linda911
Linda911

Jag tror inte du behöver känna oro inför att de kommer ta upp något under fl. däremot, precis som tidigare skrivit, finns det garanterat bra anledningar till att de frågar. Som någon skrev kommer mycket undersökningar göras och du är i en form av beroendesituation under fl. de vill nog vara förberedda på om det finns känsliga ämnen/situationer vilket det här verkar finnas. Det är också mycket frågor efter fl då det tyvärr är alltför vanligt med förlossningsdepression. Kanske att de misstänker att det finns samband mellan tidigare "händelser" så som MF, sexuella övergrepp eller annan form av psykisk ohälsa som depression och vill fånga upp tidigt. Tycker absolut du kan säga till att du inte vill prata med pappan eller någon annan, men utgå ifrån att allt de gör och frågorna de ställer är för ditt eget bästa. Du kan även fråga varför bm vill ha svar på dessa saker så du inte går och känner att hon kliver innanför din comfort zone när hon kanske bara försöker hjälpa dig

2018-05-24
Mislan
Mislan
Barn på 1 år och 7 månader

Jag vet att det skulle vara ett enskilt besök hos Bm och sen vet jag att hon frågade om våld för att det skulle frågas om. Men om man tycker det blir för personligt så har du rätt att be henne förklara varför hon är så frågvis.

Om du skriver ett förlossningsbrev så kan du ju skiva att du inte vill prata om vissa saker.

2018-05-24
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Har man en bebis i magen är inte rökning ens privata angelägenhet längre. .

2018-05-24
saraellinor89
saraellinor89
Gravid i vecka 18

Jag skrev inte att det var självklart, men uppenbarligen har ts en del att bearbeta kring detta och ett bra sätt att göra det är väl ändå att öppna upp sig själv om detta till sin bm och till barnets pappa? Bm ser nog detta som ett problem, annars skulle hon ju inte trycka på att prata om det.

2018-05-24
Plumpan
Plumpan

Plumpan: Jasså trots att man sagt att man INTE vill prata om de pga att de är jobbigt? Så du menar att de ska vara självklart ändå? Låtrt helt vrickat enligt mig. Tycker man ska kunna vara förstående och lyhörd inför en annan person särskilt om den intr vill prata om vissa saker som bara berör en själv. Ingen ska behlva bli tvingad mot sin vilja!

2018-05-23
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 6 månader

Tycker det låter fullt normalt av en bm att fråga detta, gjorde min med. Även om det är tungt så är det bra att tala om det både för sin partner och för din bm för att bättre kunna hantera ev. Situationer som kan uppstå och för förståelse.

2018-05-23
Plumpan
Plumpan

Min man var med på alla möten hos bm. Jag fick aldrig några sådana frågan. Hon ursäktade sig när hon frågade om jag rökte. Privat menade hon.

2018-05-23
Isabell25
Isabell25

Om man vart med om några sexuella övergrepp, måste inte vara en ren och skär våldtäkt, så kan man bli väldigt triggas under en förlossning. Du har ju ingen kontroll och ont i ditt kön, människor som tittar och tar på dit kön osv. Kan tänka mig att det är en anledning till att fråga personliga saker.

Detsamma tror jag gäller misfallen det kan säkert vara väldigt jobbigt och komma tillbaka och spöka under förlossningen.

Min förhoppning är att din bm vill att din födsel ska bli så otraumatisk som möjligt. Men det är ändå du som sätter gränserna för vad du vill och inte vill prata om.

2018-05-23
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

känner till viss del igen det, min bm ville ha ett samtal med mig utan min man då hon tog upp sådant, speciellt våld i nära relationer. och när jag då sa att min man är den underbaraste som finns så ville hon veta om jag varit i en dålig relation tidigare, förstod inte riktigt heller varför hon behövde veta om mina ex men det finns säkert en förklaring någonstans

2018-05-23
Nillanodanne
Nillanodanne

Att det står om dina Mf förstår jag då det är medicinskt. Och bra att ha nedskrivet om tex du skulle ha svårt att få barn.. men nu är du ju redan gravid ;) va jag inte förstår är varför hon frågar dej om dina ex o sådana saker. Det har hon väl inget med o göra o det är definitivt inget som har med din o din partners bebis o göra. Jag skulle bli skitarg om min bm frågade mej om mina ex (inte varit i så bra förhållanden heller tidigare). Så tycker du ska byta bm om hon inte slutar fråga om så personliga saker o så kan du säga till henne att behöver jag prata om detta vill jag göra det med en psykolog. Lycka till:)💕

2018-05-23
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 35

Min barnmorska var inte alls personlig och vid förlossningen var det inga frågor

2018-05-23
Isabell25
Isabell25
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...