App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föda utan epidural. Hur var det?

Hej alla starka mammor ❤ Jag är lite nyfiken hur förlossningen var för er som valde bort epidural och födde helt naturligt så att säga? Jag har i mitt huvud gått igenom alla olika sätt som finns.. och bestämt mig för att inte ha något trots förlossningsskräck. Men tror det är något jag kan komma över... (skräcken alltså) Men skriv gärna ni som födde helt utan smärtlindring. Hur klarade ni det? Svimmar man av smärtan? För ont kommer de ju göra de räknar jag med.. ändå lite nervös inför tanken.

2018-05-08
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 10 månader

Jag skrev i mitt förlossningsbrev hur jag ville ha det alltså utan allt annat och bara lustgas och bad och värmekudde.. massage och så vidare. Är opererad i ryggen för diskbråck för 13 år sedan och vill absolut inte att någon skulle sticka en nål i ryggen på mig. Klarar inte dessa risker heller utan ville föda mer naturligt med bara lustgas.

2018-07-26
flingan32
flingan32

Födde min utan EDA, hade dock lustgas. För mig funkade det bra iom att den hjälpte till att lättare få mig ”att gå in i mig själv”. Tycker dock ej att det är revolutionerande smärtlindring med lustgas. Rekommenderar att ej bestämma dig i förtid, utan att bestämma dig på plats :)

2018-07-25
thereseborg
thereseborg
Bebis på 1 månader

Fött 2 barn. Den första med epidural och den andra var det tänkt att föda med enbart lustgas. Men smärtan blev för mycket så det blev epidural med båda :(

2018-07-25
Elavela87
Elavela87
Barn på 2 år

har kört endast lustgas på mina 2 och de funkade bra. vågar inte ta eda pga risker.

2018-07-25
ecstasy92
ecstasy92
Barn på 1 år och 11 månader

Jag har fött båda Mina barn med enbart lustgas, och i dagarna väntar nästa förlossning och kommer inte välja någonting annat då heller! Lustgas är fullt tillräckligt för mig med hög smärttröskel, tycker inte det gör så ont att föda barn🙈

2018-07-25
Aurora3981
Aurora3981
Barn på 1 år och 11 månader

Har fött tre barn utan allt annat förutom lustgas. Lustgas kan man också reglera mot slutet av förlossningen när utrdrivningsskedet börjar. då mina barn har kommit på endast 3 krystvärkar så har det inte spelat någon roll om vi höjde styrkan på lustgasen eller inte. tycker att man har något att se fram emot, det är en annan typ av smärta. jag älskar att föda barn, och vi väntar fjärde i december och kommer nog inte stanna vid fyra barn utan det blir säkert fler. dessutom är jag mer rädd för att de sätter "fel" på epidural än att faktiskt känna att man föder barn. man kan också anlita en doula som hjälper en med andning, och stöd under förlossningen. vi har tänkt att anlita en doula för risken är stor att om vattnet skulle gå hemma så hinner vi inte in till sjukhuset ( första gick på 15 minuter och andra på 4 minuter när vattnet gick) tredje var en igångsättning så den "räknas inte". Så vi är beredda på hemförlossning också denna gång.

2018-07-25
flingan32
flingan32

Jag har fött 3 barn varav ett i säte utan epidural. Det gör ju helvetes ont men man överlever. Första förlossningen tog lång tid så då hade jag inför andra sagt att jag absolut skulle ha epidural men när vi kom in hade jag krystvärkar så det hanns inte med. Och sen när trean skulle komma så kände jag att nu är ju typ sista chansen, men eftersom han är född i säte så ger de inte epidural. Känner mig lite snuvad på den faktiskt, och vi är nöjda med tre barn 😊

2018-05-13
Superhallon
Superhallon
Barn på 3 år och 7 månader

Jag gick in med inställningen att föda med eda, försökte uthärda värkarna så länge de gick för tänkte hela tiden "det kommer bli värre". När jag tyckte de gjorde jätteont bad jag om eda, men var då 9.5 cm öppen och vattnet gick vid undersökningen så hann aldrig ta den. Efteråt gick det ganska fort :)

2018-05-12
Pewwelin
Pewwelin

Födde min första utan smärtlindring. Började med ett bad kl 20 och fick sen morfin spruta vid 21,30 tror jag. Då jag inte öppnade mig så snabbt drog de mins hinnor och fick värkstimulerande vilket satte fart på det. Prövade då lustgas med spydde direkt efter ett andetag:( min sprutfobi hindrade mig från att ta eda men skulle nog rekommendera det till andra. Tog väldigt lång tid från 10 cm till krystvärkar och ingen bedövning på det gjord att min kropp blev väldigt trött och inte redigt orkade mot slutet. Nästa förlossning ska jag försöka klara av mer bedövning hoppas jag:)

2018-05-12
Beckholger
Beckholger

Jag har fött alla tre med bara lustgas och med de två sista så hade jag inte hunnit med nån EDA eftersom det gick så fort.

Var lite rädd för att ta det också eftersom en av mina systrar blev helt väck med EDA.

Tyckte att det gick väldigt bra med bara gasen, men den hade jag inte klarat mig utan eftersom jag hade väldigt långa värkar och knappt nån paus mellan dem.

Men det var underbart med bad innan, hann med det ganska länge vid första gången och en liten stund med trean.

Lycka till med graviditeten och ta det som det kommer.

2018-05-12
ma78
ma78
Barn på 2 år och 7 månader

Jag hade bestämt mig att föda utan Eda men tog den tillslut iallafall.

Jag var vaken från kl 3 på natten och kl 5 gick vattnet 1 timme senare hade jag värkar och åkte in. Var 2 och en halv cm öppen och efter 6 timmar hade jag så ont så jag bara skaka och grät. Ändå hade jag inte öppnat mig nått mer.

Hade spytt engång och fått kvaddlar vilket funkade bra men smärtan flyttade sig från ryggen till magen så det gjorde fortfarande ont som f*n.

2 timmar efter det fick jag Eda ville inte testa lustgasen för jag trodde jag skulle spy.

Tyckte inte det gjorde ont att på den alls. Smärtan var helt borta ändå tills krystvärlarna började. Fick tyvärr ta värkstimulerande dropp eftersom värkarna blev färre.

Kl 4 dagen efter vattnet gick föddes min dotter. Är glad att jag tog Eda men bästa barn vill jag försöka utan så jag slipper värkstimulerande.

2018-05-11
viva91
viva91
Bebis på 11 månader

Jag har fött 5 barn med bara lustgas och ett barn utan nånting alls, hann bara vara på förlossningen i 4 min innan hon föddes så jag hann inte. men jag har aldrig haft ens en fundering på att ta nånting annat än lustgas.

2018-05-11
mammatill6
mammatill6
Bebis på 6 månader

Jessicaelisabeth: wow vilken fin historia! Vilken kämpe du är 💖

Vill tacka alla för era fina historier, blir helt tårögd! Vsd grymma ni är 👍💖 både med och utan smärtlindring.
Jag ska gå en förlossningskurs och läser lite böcker för att få ett litet hum innan.... har alltid trott och tyckt att en förlossning är de mest skrämmande att vara med om men allt beror på hur man väljer att se på det och jag ska försöka se positivt på det 🙏❤

2018-05-11
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 10 månader

Båda mina barn är födda med endast lustgas, gick hur bra som helst. En helt otrolig upplevelse att föda barn, skulle vilja vara med om det en gång till. Men vill inte ha fler barn så en förlossning till är helt uteslutet.

2018-05-11
1rema
1rema

Jag födde min dotter på 4.5 kg med lustgas, kände mig väldigt stolt efteråt... Haft lite förlossningsskräck... men släppte på slutet av graviditeten... lustgasen var underbar! Det gör ont. Men ååå så värt det!

2018-05-11
JenniferNellie
JenniferNellie
Barn på 2 år och 11 månader

Jag ville ha alla smärtlindringar som fanns har jag alltid sagt.
Dels för att min smärtgräns är 0 och hade förlossningsskräck precis som du ..
Tyvärr hanns ingen smärtlindring med då det var försent, använde endast lustgas.
Kan faktiskt idag säga att jag är väldigt glad för det. Absolut gör det ont, och man ligger och jämrar sig att man inte orkar och att man vill hem (jag gjorde det i alla fall) men när bebisen väl är ute och uppe hos dig på bröstet så glömmer man allt om smärtan som man hade innan.
Du ska göra det du känner att du vill göra :)

2018-05-10
2018pyret
2018pyret

Jag har inte fött barn utan EDA men kan dela med mig av mina erfarenheter från att föda med den, första förlossningen så stannade värkarna av helt efter den, det var skönt att få en liten stunds vila men sen satte dom värkstimulerande dropp och det drog igång rejält direkt och blev nästa för intensivt. Andra förlossningen så fick jag som ett fruktansvärt pirr i hela kroppen från midjan och neråt och läkarna verkade knappt förstå varför, dotters hjärtslag sjönk rejält en stund och ingen verkade förstå vad som hände, det gav sig efter en minut bara men den upplevelsen var fruktansvärt obehaglig! 30 minuter efter edan var satt fick jag krystvärkar så den hann aldrig hjälpa ändå och nu 3 månader senare här jag ont i ryggen på det stället den suttit. En förlossning upplevs olika av alla och vill du försöka föda utan EDA så tror jag definitivt du kan ha glädje av det efteråt. Lycka till !

2018-05-10
Mimmins
Mimmins
Barn på 2 år och 5 månader

Med första barnet var vi väldigt unga. Pga oregelbundna värkar åkte jag in när jag kände att jag inte fixade mer hemma. Var öppen 7 cm och nån timme senare var sonen hos mig. Allt gick bra men jag blev illa bemött på både förlossningen och BB och kände att jag inte hängde med i vad som hände. Kände att jag borde lyssnat mer på vad min kropp sa till mig och inte hur andra sa att det skulle kännas. 13 år senare bestämde vi oss för att skaffa barn igen. Gick på Aurorasamtal vilket gjorde mig väldigt lugn. Hon berättade att barnmorskan som jag mött första gången ej jobbade kvar. (Var rädd för att det skulle gå fort och för att bli illa bemött). Återigen hade jag oregelbundna värkar som med första och åkte in på morgonen. De sa att det inte var riktiga värkar och att det kan ta ett tag och gav mig papper på de olika faserna. Lyssnade och åkte hem. Allt var lugnt och när det blev jobbigt hoppade jag in i duschen. Där stannade värkarna av. Vid 16.00 gick jag ur duschen. 16.05 startade intensiva värkar och 16.25 föddes min dotter hemma på hallgolvet. Förlöstes av min sambo och ambulansen kom kort därpå. Detta var det absolut bästa som kunde hända mig tror jag. Allt gick bra och vi klarade det ihop som ett team. Förlossningsrädslan är som bortblåst och jag ångrar så att jag väntade i 13 år. Lycka till, visst gör det ont men det går över och belöningen är värd varje sekund!

2018-05-10
jessicaelisabeth
jessicaelisabeth
Barn på 3 år och 11 månader

Jag har fött en med och en utan EDA, skulle aldrig någonsin göra om misstaget att ta en EDA. Först och främst är det obehagligt att få den, värkarna kan helt stanna upp som det gjorde för mig och man måste sätta in värkförstärkande vilket egentligen bara tvingar kroppen att få värkar och de känns helt fel och gör så mycket ondare än vanliga naturliga värkar. Det är även obehagligt att ta ut den och det finns ju en hel del komplikationer med edan också, jag skulle inte rekommendera den till någon som inte absolut måste ha den av medicinska skäl. Förlossningen utan eda gick mycket bättre, fortare och jag mådde så mycket bättre efteråt, då använde jag bara lustgas, andningsteknik och min man knådade min rygg när jag hade värkar. Jag skulle säga att du skulle ta kontakt med vården om din förlossningsskräck och bearbeta den nu så du är berädd när det är dags

2018-05-09
Plumpan
Plumpan

Jag ville egentligen ha all smärtlindring som man kunde få. Jag hade oregelbundna värkar i totalt 72timmar som jag kämpade med hemma. När jag väl inte pallade längre och åkte in så va jag redan 10cm öppen, blev erbjuden epidural men avstod då jag va typ klar, tog lustgas istället. Att krysta ut bebisen va nog den värsta smärtan o lustgasen fick jag inte ha då för jag va tvungen att vara klar i huvudet när barnmorskorna pratade med mig. Tufft va det men det gick! Med bebis nr 2 så skulle jag absolut ta epiduralen, men hann inte då heller 😜 dock tog jag bäckenbotten bedövning men tyckte inte den hjälpte så mycket som jag önskade

2018-05-09

Jag använde mig av bara lustgas. Fungerade hur bra som helst. Jag hade redan sen innan bestämt att jag inte tänker använda epudral. Och övervägde den inte en ända gång under förlossningen. Man hädar ut smärtan.

2018-05-09
Mammatillpojke
Mammatillpojke

Jag födde utan epidural. Värkarna började runt kl. 22 hemma. Var hemma till kl. 05 innan jag ringde in för andra gången. Då fick jag komma in. Väl inne på förlossningen var jag öppen 7 cm och 1,5 timme senare föddes vår dotter. Så det hans inte med något annat än lustgas. Det fungerade bra för mig. ☺️ Jag försökte förlita mig på kroppen och jag är så nöjd stt jag gjorde det. Men kan nog hålla med andra här som svarat att jag kanske tagit epidural om man har ett långt värkarbete utan vilopauser.

2018-05-09
Emitrasinovic
Emitrasinovic
Bebis på 2 månader

Jag födde med bara lustgas, det gick fint. Det gjorde ont ett tag och jag bad om epidural och då gör de en ny ctg-kurva som tar minst 20min, sen gjorde barnmorskan en undersökning och såg att jag redan var 10cm öppen, men så var hon helt gullig "du kan få epidural om du vill men jag tror inte den hjälper så mycket" men det tackade jag nej till, Sen kom han ut ca 2 timmar senare :) Efteråt tror jag hon tyckte lite synd om mig, pappan fick ta barnet när jag syddes ( sydde ganska länge ) Jag fick dubbel pudendusblockad och hur mycket lustgas jag ville, somnade flera gånger under tiden, Så värt att hon tog God tid på sig att sy, nu är det helt perf där nere!

2018-05-08
Niseen
Niseen

Fött två barn med lustgas som stöd, gick hur bra som helst, sista hann jag inte med så mycket lustgas alls, kändes lite mer då killen vägde över 4 kg och hade stort huvud. Alla upplever vi olika, jag tycker att lustgasen fungerade super och att förlossningarna var enkla, de är ju över i ett kick, graviditeterna däremot var smärtsamma på olika sätt med foglossning och annat. Dock var jag tvungen under andra förlossningen att ta lustgas då de sydde för jag skakade så mycket, det gjorde mer ont då. Jag hade bestämt under mins förlossningar att jag ville ha epidural om det drog ut på tiden eller om de rekommenderade det, så jag skrev det i mitt förlossningsbrev, men behövde det inte. Hann inte heller med vetekuddar, massage, bad, tens eller något annat för båda mina hade bråttom ut.

2018-05-08
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 5 månader

Jag hade enbart lustgas när jag födde sonen men jag struntade i den i slutet då det inte gjorde någon verkan alls. Det gick väldigt fort för mig så det fanns egentligen inte tid att få något annat. Ville inte ha EDA då jag är hysteriskt rädd för nålar och smärta men det gick bra. Kom till förlossningen vid 23:30 och sonen kom 02:39 så det var verkligen snabba ryck (upptäckte att vattnet gått vid sju på kvällen). Det var väldigt intensivt och gjorde sjukt ont men så fort han var ute gick det över. Tog några dagar för mig att mentalt komma ikapp allt som hände pga den snabba förlossningen och att han är 5 veckor för tidigt. Ångrar du dig på vägen så finns det smärtlindring att få men tyvärr var det för sent för mig men det gick ändå 😊

2018-05-08
Ulrika_Aronsson
Ulrika_Aronsson
Barn på 3 år och 8 månader

Jag använde mig av lustgas vid min första förlossning, upplevde god effekt av den under hela öppningsfasen. Visst känner man värkarna ändå, men lustgasen tar "udden" av det. Jag tyckte det var lite övning innan jag kom på hur jag skulle göra för att få bäst effekt. Hade god hjälp av att följa värkarna på ctg-apparaten, så att jag kunde börja andas lustgas så tidigt som möjligt i varje värk. Hade krystvärkar i ca 40 minuter och då hade inte lustgasen någon effekt längre. Då gjorde det ont, men så fort hon var ute så försvann all smärta. Hade inte gjort något annorlunda så här i efterhand

2018-05-08
elinbook
elinbook
Barn på 2 år och 11 månader

Jag ville ha all smärtlindring men hade öppnat mig för mycket så att det var för sent för epidural,. Älskade lustgasen! Först kämpade jag emot för att jag var panikslagen av smärtan och inte tyckte om masken men sedan var gasen min bästa kompis i flera timmar, den tog udden av allt inkl tidsuppfattning

2018-05-08
JennyLowerot
JennyLowerot

Första barnen födde jag helt utan bedövning. Då var jag hemma och sysselsatte mig med annat nästan till slutet. Fattade inte riktigt att det var rikttiga värkar jag hade. Var på förlossningen mindre än 20 min. Jag tyckte det gick bra men klart det gjorde ont.
Andra barnet prövade jag lustgas, tyckte det hjälpte sådär.
Tredje barnet tänkte jag föda helt utan bedövning men tog sterila kvaddlar mot slutet. Har använt mig av andningen för att klara värkarna och fokuserat på att för varje värk är jag ett steg närmare att träffa bebben.

2018-05-08
Teskedsgumman
Teskedsgumman

Jag har inte fått bedövning med någon för mina förlossningar varit så snabba o tycker inte att lustgas räknas som bedövning då man bara lurar hjärnan. Så mitt tips till dej att kan du ta bedövning så gör det. Ingen är bättre större o starkare för man inte vill ha bedövning.. jag ville ha bedövning jag ville verkligen men hann inte.. men alla väljer själva. Jag har hög smärttröskel så inte så men det gör verkligen fett asont o föda barn..

2018-05-08
MrsRoos
MrsRoos
Bebis på 2 månader

Jag födde utan EDA och lustgas. Har stark emetofobi (fobi för att kräkas) och i mitt fall så var själva fobin större än smärtan. Testade lustgasen men blev för snurrig i huvudet vilket jag tyckte var obehagligt. Däremot så var det en ganska lång förlossning (ca 12 timmar från att värkar började) och med ca 2 timmars krystvärkar. Så jag kände inte krystvärkarna i slutändan och var helt slut. Men detta berodde på att bebisen var ganska stor. Vilket ingen hade någon aning om innan. Fick värkstimulerande dropp smärtlindring i bäckenbotten istället har jag för mig. Testade även sterila kvaddlar vilket jag tyckte var hemskt.

2018-05-08
Okonkret
Okonkret

Hej. körde bara lustgas med första och kände inte att jag behövde eda alls. men alla har ju olika smärtgränser och hanterar det olika. min förlossning pågick i 8h och va värkar samt krystvärkar hela de 8 timmarna. nu med nästa ska jag bara köra lustgas igen är tanken men får se hur de blir. lycka till hur du än väljer.

2018-05-08
ecstasy92
ecstasy92
Barn på 1 år och 11 månader

Med första barnet var förlossningen lååång🙄Efter 30 timmar med värkar var jag så trött att jag bad om eda å det var sköööönt😀Fick hämta krafter och 12 timmar senare föddes sonen med hjälp av värkdropp då värkarna avtagit en del. Lycka till när det är dax! Ha inga förväntningar utan ta det som det kommer! (jag varken såg eller kände nålen) 😊🌸

2018-05-08
8kee6
8kee6

Tack för alla svar! Intressant att höra hur det var för er ❤ jag glömde att skriva att jag kommer köra på lustgas men utan epidural då... är tanken iaf. Jag är rädd för nålar och känslan av att förlora känsel därav vill jag avstå.

2018-05-08
RoseIsland
RoseIsland
Barn på 1 år och 10 månader

Inför min första förlossning var jag benhård på att jag absolut inte skulle ha nån epidural. Men när jag haft intensiva värkar i 7 timmar utan värkpaus, så blev jag rekommenderad EDA för att orka hela förlossningen och det var helt fantastiskt 😂

När jag födde vår son nu så ville jag inte ha epidural, för jag tyckte det var jobbigt efter och hade svårt att kissa, svag i benen etc, men var öppen för alla möjligheter.
Nu födde jag helt utan smärtlindring, men det var för att vår son bestämde sig för att komma till världen med blixtens hastighet hemma i badrummet 53 minuter efter att vattnet gått.
Hade det inte gått så fort så hade jag velat ha smärtlindring. Det sa jag till min man 10 minuter innan vår son var ute.

Mitt tips är mer att vara öppen för alla möjligheter. Lycka till! :)

2018-05-08
moaeg
moaeg
Barn på 2 år och 3 månader

Jag körde med lustgas. Tyckte inte att det gav någon hjälp i slutet och hade då svårt att hantera smärtan. Inte lätt att klara av krystvärkar när man inte får krysta och inte lätt att andas igenom smärtan. Man klarar av att föda barn utan smärtlindring (kvinnor har ändå gjort det i tusentals år och en kvinnas kropp är utformad för att klara av det) men till nästa barn kommer jag nog inte vara lika envis och ta mer smärtlindring. Tror det är bra att ta det som det kommer för förlossningar kan nog skilja sig en hel del. Känner du där och då att du behöver smärtlindring så ta det. Det må ha varit det jobbigaste och tuffaste jag har gjort i livet men när man väl ligger där i sängen med sitt barn är man så lycklig. Jag har hört talas om något som heter dyk-metoden, inte någon större koll själv men kanske kan hjälpa dig.

2018-05-08
sofiasorpola
sofiasorpola
Gravid i vecka 37

Jag har fött 3 barn med endast lustgas. Har haft 3 snabba förlossningar, 2,5 -4 tim från första värken, så fanns ingen tid för epidural. Gick hur bra som helst utan😊. Tänk på att andningen är superviktig. Lycka till!

2018-05-08
mammaeh
mammaeh

Har fött 2ggr utan epidural, senaste typ utan lustgas också i slutskedet. Upplevelsen andra gången var mer smärtsam än första men det gick också fortare (5min från vattnet gick), jag har valt bort epidural för att jag är lite orolig för sådant överlag och rädd att de ska dra ut på värkarbetet och dessutom göra att jag inte känner riktigt vad som händer i kroppen (detta helt utan grund eller erfarenhet), har gått in med inställningen; ingen smärtlindring men samtidigt haft i bakhuvet att om jag vill ha så finns möjligheten, tycker det är skönt att hjälp finns om man skulle vilja:) Lycka till!

2018-05-08
mknl
mknl
Barn på 2 år och 2 månader

Nu hade jag epidural men man känner ändå av smärta i fiffin. Epiduralen tar bara bort smärtan från värkar men tar inte bort någon smärts när du ska krysta ut bebis. Jag hade också stor förlossningsrädsla o var glad för EDA så jag kunde återhämta mig från värksmärtan för att sedan krysta. Lycka till när det väl är dags! ❤️

2018-05-08
Lollisossan
Lollisossan

Hej
Helt naturligt hade jag inte, men hade enbart lustgas vid båda mina förlossningar.
Det gjorde ont som tusan men så fort barnet var ute så försvann all smärta och glömde nästan direkt hur ont det gjorde.
Lycka till när det är dag!

2018-05-08
Mandat
Mandat
Bebis på 12 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...