App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Osunt ätande

Jag har en son på drygt åtta år. Han är lång för sin ålder och stor. Inte överviktig men lite plufsig. På sista Bvc-besöket innan han började förskoleklass, alltså för nästan två år sedan, sa de till oss att hålla lite koll på hans viktkurva. Så när han var hos skolsköterskan i förskoleklass för ett år sedan frågade vi lite där men hon tyckte inte det var några problem att hans viktkurva hoppas upp lite. Men nu funderar jag mkt på detta då jag ser att han blir lite mer plufsig. Och hans beteende kring godsaker är inte bra och det är väl främst där jag inte vet vad vi ska göra. Han smygäter. Vill liksom inte visa att han tar en frukt. Eller så går han i skafferiet när vi inte är i närheten och tar choklad eller en kaka eller liknande. Vi försöker att inte ha godsaker hemma men då går han på blockchokladen eller strösslet eller bara äter strösocker ur paketet. Och det är detta beteende jag är lite rädd för kommer ge konsekvenser sen. Jag behöver råd i hur jag ska prata sunt med min som om att detta inte är bra, för det är det så klart inte. Men min man säger att det inte är någon fara. Men det känns inte sunt. Vad kan jag göra?

2018-05-03
Elin Axelsson
Elin Axelsson
Barn på 3 år och 2 månader

Om han går och smygäter tycker jag att du ska söka hjälp, tex hos skolsköterksan eller kuratorn på skolan. Det är ett beteende som kan bli mycket värre. Barn i den åldern ska inte banta men om han har problem med övervikt så måste han sluta äta en massa kakor och godis.

Vi har haft liknande problem. Nu kör vi, hela familjen för att vara solidariska, totalt sockerstopp i ett år, inget godis, inga kakor, ingen glass, ingen ketchup, sylt och liknande. Till efterrätt är det frukt med grekisk yoghurt, chiapudding m bär och liknande. Nu efter några veckor utan socker smakar det sött nog. Sonen ska få ett efterlängtatNintendo Swich när året är slut.

2018-05-03
linda_100
linda_100

Min äldsta blir 8 i juli, ca 140cm och 33kg, smal som en sticka och aldrig still. De gör av med mycket så det sätter sig inte lika mycket, så länge han bara rör sig. Tänker att det finns typ "tuggleksaket" för större barn som har tuggbehov (tex barn med diagnos som måste sysselsätta sig precis hela tiden). Finns i olika modeller och färger, kanske kan vara något? www.onlyforheroes.se med punkter

2018-05-03
Yrwen
Yrwen

Han väger 38 kg och är 137 lång. Åtta år och 4 månader. Han har massor av aktiviteter. Tränar både innebandy, hockey, älskar att vara ute i studsmattan, åka inlines. Jag kanske ska lugna ner mig lite och se var det leder. Kanske inte är ett problem just nu men så rädd att det blir i framtiden. Framför allt detta med småätandet hela tiden. Han vill alltid tugga på något liksom. Och smygandet, som om han skäms eller vet att det är fel och inte vill visa det. Låsa in bakgrejor är nog smart. Ska kolla på det. Hans lillebror som är 18 månader yngre är så en liten pinne. Varenda revben syns och han är supersmal. Att det kan bli så olika. Tack för tipsen.

2018-05-03
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Generellt större idag än för 20 år sedan.. jag va inte själv jättesmal när jag va 8 år men det har ju jämnat ut sej idag.. kan ni inte ha ett skåp där ni sätter in socker bakgrejer o annat o låser det skåpet? Sen att hacka upp grönsaker o frukt är väl en ypperlig idé!;) o som tidigare skrev ta hjälp av en dietist om det skulle behövas:)

2018-05-03
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 35

Ush jobbigt för dej! Jag har typ samma problem fast omvänt. Har oxå en 8-åring som är så jäkla spinkig asså jag skojar inte han är verkligen spinkig o varit på skolsköterskan men hon säger bara det är normalt medans jag ser andra 8 åringar som är större än va han är. Alla revben syns på han o när han är hos oss (mej o min man) så får vi typ tvinga i honom mer mat då han får för lite mat hos sin pappa.. i hans gamla klass va tjejerna större än va han är.. men va väger din pojk då? Jag kan hålla med att det inte är bra att småäta men sen samtidigt håller jag med din man lite om att det inte är nån fara.. Så länge pojken inte är jätte överviktig.. och sen är det så att barn är g

2018-05-03
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 35

Hej. Jobbigt det låter :( Men,jag hade tagit bort allt som är sött..blockchoklad,strössel,strösocker då det låter som din son är sockerberoende (är inte dietist) men det är en start. Vill han småäta kan du hacka upp grönsaker å frukt å ställa fram. Sedan kan nästa steg vara att boka tid hos en dietist och ta det där ifrån! Har han någon aktivitet på fritiden?

2018-05-03
8kee6
8kee6
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...