App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Jobbigt vid lämning på förskolan

Vi har precis skolat in vår lilla på 1,5 år på förskolan. Inskolningen gick jätte bra. Men nu efteråt är varje dag en kamp. Vid lämningen är de tårar och skrik varje gång. Enligt personalen blir de bättre senare. Beror mkt på trötthet och sen självklart separationsångest. Men de är otroligt jobbigt. Har ni varit med om samma och hur gick de för både er och barnet i fråga? Som sagt otroligt slitsamt att lämna...

2018-04-24
Mars2017
Mars2017
Barn på 3 år och 3 månader

Men då är det så kort tid som har gått så det löser sig nog snart 😊 Som sagt, för oss tog det fem, sex, veckor innan han inte grät vid lämning, och även då så var det undantag.

2018-04-27
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 11 månader

Lite över en månad bara. Så inte så lång tid. Så vi går nog bara avvakta lite. Nä men som sagt inskolningen gick jätte bra. Men efteråt har de gått åt skogen. Fast någon timme efter vi lämnat har de blivit bättre. Så de känns skönt. Är just precis vid lämningen som de absolut inte går. Och som sagt, mamma hjärtat går i tusen bitar. Om de så är jag, pappa eller annan som lämnat.

2018-04-27
Mars2017
Mars2017

Hur länge har barnet gått på förskola nu? Har ni inte märkt någon skillnad alls?

2018-04-27
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 11 månader

Jo, det är det absolut bästa för barnets skull. Barnet vet att mamma/pappa ska gå och ju längre ni stannar desto mer utdraget och smärtsamt blir avskedet.

2018-04-27
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 11 månader

Vi har haft barnvakt och de har gått jätte bra. Dock aldrig med övernattning. Har aldrig varit problem. Och själva inskolningen gick toppen. Struntade helt i oss. Men nu vid lämning går de bara inte. Vi har testat att andra släktingar lämnat men de blir samma sak. Pratade häromdagen med personalen och dom sa, de låter hårt , men lämna säg hejdå och gå.

2018-04-27
Mars2017
Mars2017

Mitt tips är att lämna ditt barn till en släkting, tex mormor eller farmor ett flertal gånger innan det är dags för inskolning. Börja med ett par timmar, utöka sen så pass mycket att barnet får en chans att vila/sova borta och vakna upp någon annanstans än hemma. Var tydlig med att säga hejdå när du lämnar och gå iväg direkt efter, stå inte kvar och säg hejdå ett 10 tal gånger, då missuppfattar barnet själva grejen med att säga hejdå. Jag har precis skolat in min 1 år och 1 månad gammal dotter och jag kunde tack vare detta lämna henne ensam med fsk personalen redan andra dagen, en hel timme. I hennes invanda mönster finns redan (mamma lämnar mig nu, men kommer tillbaka). Så jag har sluppit gråt, skrik och har istället fått en dotter som ler mot mig, när jag säger hejdå och går ut genom dörren. Jag började att lämna min dotter hos sin mormor redan när hon var 6 månader gammal (jag är ensamstående och behövde avlastning). Vi började med timmar, och nu sover hon hos mormor 1-2 gånger i månaden och har aldrig varit ledsen när jag lämnat henne, varken hos mormor, annan släkt eller vänner, om jag behövt hjälp med barnpassning för tandläkarbesök osv. Hon förstår att jag kommer tillbaka, tack vare detta. Och du är INTE en sämre mamma, bara för att du lämnar iväg ditt barn, du gör snarare ditt barn en jätte stor tjänst genom att förbereda och vänja han/henne för att mamma inte alltid kommer att vara där, utan någon annan.

2018-04-26
NinaHansen88
NinaHansen88
Barn på 3 år och 2 månader

Min dotter är bara 6 månader så har ett tag kvar till inskolning, men jag har jobbat på förskola i många år och det var ganska många barn som var ledsna, nästan otröstliga när föräldrarna lämnade. Men efter bara några minuter så var allt tipp topp och resten av dagen var utan problem.
Jag vet inte hur det kommer kännas att lämna ifrån mig min dotter men jag vill ändå tro att jag kommer tänka på att det går över snabbt så fort de får något annat att tänka på. Jag upplevde också att ju längre föräldrarna stannade och försökte trösta ju svårare blev det. Jag tror att man måste försöka vara positiv själv, och inte visa att man själv tycker det är jobbigt (säkert väldigt mycket lättare sagt än gjort).
Hoppas att det blir lättare snart och hör av dig till personalen hur mycket du vill under dagen för att kolla hur det går.

2018-04-25
Emliew
Emliew
Barn på 2 år och 9 månader

Ni har precis skolat in, låt det ta den tid det tar. Jag vet att det gör förskräckligt ont, men vad har ni egentligen för val? Det kommer att ge med sig ju mer hon kommer in i gruppen 😊 Vi hade också tufft den första tiden, men efter ett par månader så sprang han in och hade knappt ens tid att säga hejdå.

2018-04-25
Iowhannah
Iowhannah
Barn på 1 år och 11 månader

Våra tider är 7,30-13. Max till kl 14. Ja de gör så otroligt ont i mamma hjärtat men vi jobbar båda två. Jag har oxå ringt personalen en stund senare och kollat om de lugnat ner sig. Men man känner sig som den mest hemskaste människan som lämnar då de blir såhär. Men tack för ni alla säger att de blir bättre. Vi får hoppas på de ❤️🙏

2018-04-25
Mars2017
Mars2017

Med alla mina 3 barn har inskolningen gått jättebra men strax efter det ett sk bakslag. Håll ut, det går över!

2018-04-24
mammaeh
mammaeh

Vi skolade in vår dotter i augusti förra året (hon var då 1 PR och 5 månader). Inskolningen gick superbra, men så fort hon skulle börja lämnas var det skrik och panik. Tårarna sprutade. Jag gjorde som överenskommet att jag bara gick och sen smsade eller ringde pedagogerna ca 20-30 min senare och sa då alltid att hon lugnat sig. Då vår dotter var sjuk otroligt mycket under hösten så var det först i december som lämningarna började gå utan problem.

Nu däremot går det knappt att få hem henne 🤷🏼‍♀️ Enda sättet att få hem vår dotter nu är att lyfta upp henne direkt och sätta henne i vagnen. Hon ÄLSKAR förskolan och när vi ska gå på morgonen sträcker hon upp armarna och ropar ”yeeee skola”.

Så även om det är jobbigt nu, så kommer det bara bli bättre.

2018-04-24
moaeg
moaeg
Barn på 2 år och 3 månader

Jag har skolat in många barn. Det jag generellt brukar uppleva men även sätt kollegor som skolat in är att om det gått väldigt bra vid inskolningen, så brukar det efter någon vecka bli ett så kallat "bakslag" och barnet börjar reagera. Det är fullt normalt! Jag skolar själv in min son just nu. Eller inskolningen började den 12/3 men han är sjuk varannan vecka så han hinner aldrig bli trygg. Men kämpa på! Det blir bättre. Det är något ditt barn måste gå igenom. Och jag vet att det gör ont som mamma att lämna sitt barn gråtandes och samvetet skriker men ge det tid.🌸

2018-04-24
Mammatillpojke
Mammatillpojke

Vilka tider har han? Det brukade hjälpa för oss att komma 7:30 å stanna lite tills frullen började! men ibland var det bara att gå: säga att man vill och måste gå men kommer snart! jobbigt men effektivt! brukade ringa efter 20 å kolla läget o då har det alltid varit lugnt

2018-04-24
8kee6
8kee6
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...