App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Försäkringskassan

Hej är gravid med mitt första barn, ska gå in i v23. Eftersom detta är mitt första barn så kan jag inget om försäkringskassan. Jag hade behövt tips, allt som ni kan erbjuda. Vad får jag inte missa? När ska jag lägga in mammadagar? Hjälp

2018-03-26
Tornqvistemma
Tornqvistemma
Barn på 1 år och 9 månader

Då kan jag informera att graviditetspenning godkänns enbart om du har ett arbete som är riskfyllt eller EXTREMT tungt. Helt lönlöst att söka i flesta fall. Jag blev nekad trots arbetsuppgifter som gjorde det omöjligt för mig att arbeta sista 2 månader, men fick inte godkänt ändå. Så FK luras lite på sin hemsida! Jag tog ut all semester jag hade sparad, sedan sjukskrivning sista månaden. Och som någon annan skrev, vill du att föräldradagarna ska räcka så länge som möjligt ta absolut inte ut dom innan bebis är född o ta ut så få dagar per vecka du har råd med, alltså ta inte ut 7 dagar/vecka. Grattis till bebis :)

2018-03-28
Tuhco
Tuhco

Detta är en djungel, finns mycket att läsa sig till o många olika regler...finns en film på FKs hemsida som man kan kolla på 😊 Ett tips bara.

2018-03-27
Lily1988
Lily1988

Hej. Det många glömmer, som jag anser vara viktigt är att tänka på ditt SGI. Den är skyddad i ett år. Så skulle du tex under de första året leva på spar pengar och inte ta ut föräldra penning påverkas INTE din pension utav det. Så efter ett år, om möjligt försök ta ut fullt. Man kan alltid försöka planera för det iaf 😊 Även fundera ut hur länge ni båda vill vara hemma. Jag och min man kommer vara lika mycket hemma. Alltså 50/50. Men bestämmer ni er för att den ena utav er ska vara hemma längre så kan den som arbetar flytta över en del utav pensionen till den andre föräldern. Detta för att pensionen ska bli så lika/rättvist som möjligt. Sedan beror allt på löner/arbete o.s.v. Alla familjer är olika och man löser det bästa som passar en själv. Men ett litet tips som sagt. lycka till!

2018-03-27
Dch300
Dch300
Bebis på 17 månader

Har du ett fysiskt ansträngande arbete står de bland annat på FKs hemsida. Och de bör räknas som att inte kunna utföra arbetet tycker jag. Men såklart sitter du på ett kontor lär inte de räknas kanske. Hur som helst så är de skillnad på graviditetspenning och föräldrapenning.

2018-03-27
Mars2017
Mars2017

Graviditetspenning kan man bara få om man har arbetsuppgifter som kan skada barnet (har inte att göra med om man kan utföra sitt arbete eller ej) Har man kontorsarbete är det inte lönt att ens försöka

2018-03-27
JennyLowerot
JennyLowerot

Två olika saker. Graviditetspenning tar du ut om du inte klarar att utföra ditt arbete pga graviditeten. Då ansöker man de. Föräldraledigheten tar du ut då barnet är född.

2018-03-27
Mars2017
Mars2017

förlåt för trådkap men om man tar ut graviditetspenning är väl inte det samma sak som föräldrapenningadagar?

2018-03-27
Nippertipp
Nippertipp

Jag tog ut semester när jag gick hem, just för att slippa slösa på föräldradagarna som ju kan sparas längre och tas ut av både mig och sambon

2018-03-27
JennyLowerot
JennyLowerot

Men varför ta ut två månader innan? Då förlorar du föräldradagar redan innan bebisen kommer. Man vill spara på dagarna så länge som möjligt, iaf jag ville de.

2018-03-27
Mars2017
Mars2017

Hej! Grattis 😀 du får inte göra de misstaget jag gjorde att glömma ta ut förldrarpenning 2 mån innan beräknad datum, i 2 mån innan kan du få pengar för :) och tänk på att när du väljer dagar att om du ska spars för att vara mammaledig länge så ta inte ut 7 dagar i veckan, då får du ta ut mindre :)

2018-03-26
Maxjulia94
Maxjulia94
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...