App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Ångest över amning

Hej! Jag är väldigt känslig med allt som har med kroppen att göra. Kan inte ta ett blodprov, är rädd för graviditeten, rädd för förlossningen och har ångest över amningen. Detta är min första graviditet och eftersom jag inte gått igenom detta förut är jag livrädd för allt med detta att göra. Jag har haft panik över att bli gravid i flera år innan jag blev det eftersom jag visste att jag en dag kommer vara gravid eftersom jag självklart vill ha barn. Jag funderar på att bestämma mig för att inte amma, för att det ska kännas lite bättre i allt detta. Jag har aldrig känt att jag vill amma och det känns som man ska ha tur om amningen fungerar utan problem. Dock känner jag mig såklart som en dålig mamma för att jag inte vill men samtidigt känner jag att jag måste få bort en del ångest för att jag ska kunna se positivt framåt. Jag blir mer och mer rädd och får mer och mer ångest ju närmre fl jag kommer. Snälla ge mig råd! (Inga spydiga kommentarer)

2018-03-24
emeax
emeax
Gravid i vecka 25

Måste du bestämma allt nu? Tycker du ska prata med din BM om du inte redan gjort det om din ångest. Köp hem lite ersättning så du har ett par dagar efter förlossningen. Testa amma om du vill el så ger du ersättning. Att amma och bli bekväm i det för både barn och mor tar lång tid...typ 3 månader för mig...

2018-06-18
Motherof3children
Motherof3children

Äh skit i allt vad de säger och gör det som känns bäst för dig och din bebis. Du kommer nog känna de där själv när bebis kommit ut hur du vill göra. Känner du samma då så säger du bara att nej de är inte för mig till dem på BB. Du gör det som känns bäst för dig och ditt barn. Å du känner ditt barn bäst sen oxå, ingen annan kan veta bättre vad just ditt barn behöver👌

2018-06-17

Du är ingen dålig mamma för att du inte vill amma. Ersättning finns :) Jag kunde inte amma på 3 månader med mitt första barn. Men kag gav mig inte. Trots såriga och blödande bröstvårtor så rann det till :) Så länge du matar barnet med lämplig ersättning så har du ingen anledning att skämmas :) En glad mamma ger ett glatt barn :D

2018-06-11
Elavela87
Elavela87
Barn på 1 år och 8 månader

Jag tycker absolut att du ska prata med aurora mottagningen, de kan nog hjälpa dig på bästa sätt. Du får fullvärdig fakta och kan ställa alla frågor du vill samt du kan också få speciell samtalskontakt för att bearbeta alla tankar du har. Graviditet är annars en härlig upplevelse men har man minsta oro över något så finns det ju specialist hjälp att få. Mvc borde kunna hjälpa dig med remiss till aurora mottagning. Hoppas det går bra för dig!

2018-06-11
flingan32
flingan32

Vad du bestämmer sig för att göra är helt upp till dig. Försök inte få någon att tvinga dig till något, men lämna alla möjligheter öppna.
Jag delammade vår dotter i 4 månader, men trivdes aldrig med att amma. Självklart var det smidigt, men med henne hade jag såna sår på bröstvårtorna, var tvungen att använda amningsnapp för hon vägrade amma annars. Fick mjölkstockning var och varannan dag. Så valde att fasa ut amningen när hon blev 3 månader och avsluta när hon var 4 månader.

Sonen ammar jag nu också, men kommer gå över till flaska för att jag känner mig så otroligt låst när han vill ligga vid bröstet så ofta och så länge. Så känner att jag inte får någon tid men min dotter. Alla tycker och tänker olika helt enkelt.

Lycka till med vad du än bestämmer och med din lilla bebis 😊

2018-05-11
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Hej, jag har en bebis på 3 månader, jag försökte både amma och pumpa i en och ett halv månad men det gick inte, fick väldigt såriga bröstvårtor, infektion+svamp i båda bröst , det var hemskt. Det betyder inte att det kan vara samma för dig men om du bestämmer att inte amma det är helt ok, jag mådde psykisk dåligt eftersom det gjorde super ont , men nu när jag har slutat med amningen jag är en helt annan person, glad och pigg med en lugn och glad kille😘🤗 Gör precis som det känns bättre för dig och lyssna inte på andra mammor som tror att om man inte ammar då är man en dåligt mamma, skit i! Lycka till!!

2018-05-11
ClaudiaMi
ClaudiaMi

Förlossningen är en övning i att släppa kontrollen, men när det väl drar igång funderar man inte så mycket utan blir mest fokuserad. Och trots viss medierapportering så har vi jättebra förlossningsvård i Sverige, man kommer aldrig mer bli så omhändertagen som på förlossningen och BB. Barnmorskor är ett fantastiskt släkte! :) Prata med din barnmorska under graviditeten om din oro och se till att det står i din journal att du är orolig, då tar de extra väl hand om dig när det är dags. Vad gäller amning så är det ditt val. Visst är amning det ”bästa” för barnet men ser man till forskning är det ingen större skillnad på välmåendet hos ammade och flaskmatade barn. Det absolut bästa för barnet är att du som mamma mår bra. När jag fick mitt första barn hade jag fått för mig att jag var tvungen att amma för att vara en bra mamma. Barnet ville inte suga och jag pumpade, stödmatade med kopp och grät i 5v. Det var inte värt det... Barn nr 2 fick flaskan redan efter drygt en vecka. Så skönt, :) Hur amningen funkar är svårt att veta i förväg, jag har även vänner vars största problem var att mjölken fullkomligen sprutade. Hur som helst, ha absolut inte dåligt samvete för att du väljer det ena eller det andra, det är ditt val och ditt barn mår bra oavsett vad du väljer.

2018-03-30
Lindpers
Lindpers
Barn på 2 år och 3 månader

Mitt råd tänk inte så mycket. Det blir aldrig som man tänkt ändå. Jag var oxå rädd för vaginal förlossning mest för att jag skulle spricka o sånt. Men det slutade med akut kejsarsnitt med sövd. O det med amningen behöver du inte oroa dig för. Jag testade amma på sjukhuset i 2 dagar o det kom inget så jag blev super stressad men bestämde mig då för att ge ersättning o de funkar super bra. Nu kan även hennes pappa hjälpa te att mata henne (hon är 4 veckor nu) så är du osäker på att du inte vill amma skit i d! Visst d kostar mer pengar men va fan spela roll dra ner på nått onödigt skit du köper själv bara så löser d sig.

2018-03-29
sallstrom86
sallstrom86
Barn på 2 år

Du är inte någon dålig mamma för att du inte ammar!
Jag ammade bara några dagar och hade inte tillräckligt med mjölk så ersättning var enda alternativet för oss. Då kan även pappan få en "matrelation" till babyn.

Jag själv är också uppfödd på ersättning eftersom min mamma gick igenom samma sak.

2018-03-29
Hannahanbe
Hannahanbe

Landstingen har amningskurser som är gratis att delta på. Det va verkligen bra för mig, lärde mig väldigt mycket. Nu hade jag bestämt mig innan att jag skulle amma iofs. Men det är tufft de 3-4 första dagarna är inte kul. Mjölken har inte runnit till, du är svinkänslig över allt och gråter för att du har ont, måste bajsa, amningen, överväldigandet med en bebis. Jag tänkte hela tiden att de går över, samt att jag har en väldigt stöttande man. Nu funkar amningen väldigt bra, men jag förstår verkligen dem som inte ammar som försökt men inte fått de att funka nu. Vill man inte amma så ska man inte göra det...det är tufft ändå med allt❤️ idag är vår lilla 2 veckor, så de är mycket mer som kommer få en att betvivla sitt föräldraskap helt klart. Ta en dag i taget bara och ställ inga större krav på dig själv!

2018-03-29

Vare sig du ger ersättning eller amning säger inget om dig som mamma. Du väljer själv det som känns bäst och enklast för dig ❤️ Ta hjälp av en aurora barnmorska! Sen vill jag bara säga att amma är bland det bästa som finns, känslan är fantastisk! Men ja det KAN vara krävande att få det att funka i början, att hitta rätt sugteknik, hur man ska hålla osv. Men jag skulle aldrig byta bort det. Det bästa barnet kan få i början är bröstmjölk som du säkert vet, men funkar det inte så kan du ge ersättning och ingen dömmer dig för det!

2018-03-28
SanUno
SanUno

Kan säga att jag själv lider av psykisk ohälsa och var rädd för förlossningsdepression jag med. Istället blev graviditeten och första tiden med bebisen/amningen den tid jag mådde bäst i hela mitt liv. Man är så hög på hormoner i början. Så vare sig du väljer ammning eller ersättning försök att släppa rädslan och njut av det nya livet inom dig.

2018-03-28
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

Tack för alla era svar!! Det både värmer och stärker mig.
Jag har alltid känt jag inte kommer vara bekväm med att amma, det är absolut det mest naturliga som finns men inte för just mig. Jag har även haft psykisk ohälsa som inte är borta till 100% vilket gör att jag är grymt rädd för förlossningsdepression. Jag vill bara inte att jag ska försvinna i allt detta bara för att jag känner att jag måste amma.
Men vem vet, jag kanske ångrar mig när lillen ligger på bröstet och jag bara känner stor lycka. Jag kommer bestämma mig för att inte amma innan men vara öppen för att jag självklart kan ändra mig med tiden.

2018-03-28
emeax
emeax
Gravid i vecka 25

Du kan väll lämna det öppet tills bebisen kommit? Du måste inte bestämma dig innan. Personligen tyckte jag det var väldigt mysigt och praktiskt med ammning. Fanns alltid mat i rätt temperatur till hands. Som nån annan skrev är ersättning väldigt dyrt. Men känner du sen när bebben kommit att det inte funkar eller du är obekväm så kan du ju absolut välja ersättning istället.

2018-03-25
viva91
viva91
Bebis på 7 månader

Du ska välja helt själv, det är din kropp o ingen annans. Det är absolut inget fel med ersättning, lika bra att inse det nu direkt! Jag försökte amma i 3mån, pumpa o allt det där, missade helt bäbisen o mig själv pga att jag mådde psykiskt dåligt! Så om du känner så redan nu så är mitt tips att skita helt i amningen, finns så mycket bra ersättningar nuförtiden. Amning behöver inte vara för alla. Och skit i vad folk säger 😀 Lycka till!

2018-03-25
Lily1988
Lily1988

För det första är du ingen dålig mamma om du väljer att inte amma eller om det visar sig att du inte kan amma. Jag var också tveksam till om jag ville amma när jag blev gravid. Jag visste inte heller om jag kunde då jag hade piercingar i båda bröstvårtorna som jag hade läst kan göra att det inte funkar. Men desto längre in i graviditeten kände jag mer och mer att jag ville amma. Nu är vår son snart 10 veckor och amningen fungerar superbra men jag fick jobba en del i början för att få det att funka. Vad jag försöker säga är att 1) känn ingen press att du måste amma, du ska välja helt själv det som känns bäst för dig och fungerar 2) försök att inte grubbla och få ångest över det som kommer med graviditeten då jag av egen erfarenhet kan säga att jag hade så mycket tankar och en hel del ångest innan och under graviditeten men väldigt mycket förändrades med tiden, under och efter graviditeten/förlossningen och jag trodde ALDRIG att jag skulle känna på något annat vis, men helt plötsligt så ser man kanske saker på ett annat sätt. Lycka till!

2018-03-24
MammaKotte
MammaKotte

Jag försökte amma min första men hade för lite så gick över till flaska nu med min minsta la jag bara henne till bröstet för närhet o tröst men dom frågade mig på BB om jag ville amma eller flaska o jag sa flaska sen va det inget med det ... provade att pumpa men kom inget efter en 20 min gav jag upp ... det finns så många olika alternativ idag som inte fanns för 18 år sen när min första föddes ... dom brukar ge färdig Nan på BB o inte pulver vilket min lilla dotter älska o det funka bra så du behöver inte va orolig ... Lycka till med bebis

2018-03-24
Maria_no1
Maria_no1
Barn på 3 år och 2 månader

Får du någon hjälp för din ångest? Det är mycket fokus på förlossning och amning. Jag hade skitjobbig första graviditet men insåg då väl barnet kom att det var den stora förändringen. Förlossningen gick super och ammade nästan två år. Nu sitter jag här med lillebror som är två månader, för utom för mycket mjölk så fungerar amningen utan problem. Har väl inget tips egentligen men tycker att du ska komma ihåg att du inte är en sämre mamma för att du inte ammar! Ha inte dåligt samvete! Gör det som känns bäst, men kan ju vara av värde att du får prata med någon och får stöd, även om beslutet blir detsamma. Amning behöver inte vara komplicerad alls, men man ska inte heller kalla det självklart enkelt för det är det inte heller!

2018-03-24
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

First things first! Varför är du rädd för att amma?
Sen ingen tvingar dej att amma du är inte dålig för att du inte ammar. Det jag kan säga till dej är att det är gratis att amma o ersättning är pissdyrt. Så rent så är ju ammning bättre. Jag har ammat min minsta 3 månader för jag skulle opereras och orkade då inte pumpa ut o hålla på. Och då fick han ersättning i 3 månader tills han va 6 månader. Inget konstigt med det. Precis som det inte är något konstigt att du inte vill amma men jag personligen tycker ammning är bättre ut ren smidighetssyn :) men som sagt nyfiken på varför du får ångest av att du ska amma?

2018-03-24
MrsRoos
MrsRoos
Gravid i vecka 35
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...