App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Syskon eller inte?

Ni har ett barn och eller är gravid med nummer två. Hur visste ni att ni ville ha ett barn till? Sonen är inte så gammal än men har börjat fundera på det här med syskon. Vill inte ha syskon nu för jag vill nog ha ett par år mellan barnen om det blir syskon. Men hur vet man säkert om man vill ha ett barn till? Jag vet inte riktigt en del av mig vill ha syskon till sonen för att det är mycket glädje av syskon osv. Men en annan del av mig tvekar. Detta för att jag hade en väldigt jobbig graviditet var sjukskriven och mådde extremt illa. Är rädd att det blir likadant igen... Någon som vill dela med sig av lite tankar kring detta?

2018-03-04
Påfågelöga
Påfågelöga
Bebis på 1 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2018-03-22
Andreeaeriksson
Andreeaeriksson
Barn på 3 år och 2 månader

Vill börja med att säga nästa graviditet blir som den förra, mina har varit totalt olika alla fyra så oroa dig inte för det nu 😊 Hur gammal är din nuvarande son? Ett syskon är inte bara ett syskon, det är även en kompis livet ut. Är din son runt 2-3 år är det perfekt för ett syskon tycker jag 😊 Då har dem varandra redan ifrån start och din son kommer bli jättestolt som får hjälpa till med sin lillebror/lillasyster m.m. Mina första barn (dem bli 7 och 8 i maj i år). Jag blev oplanerat men inte oönskat gravid tre mån efter att min första flicka föddes 5:e maj -10, upptäckte att jag var gravid igen och oroade mig för gur det skulle gå med en flicka som precis fyllt 1 år och kan gå men långt ifrån perfekt såklart, inte prata ordentligt o.s.v. och en nyfödd. Läste på och fick veta att det kallades pseudotvillingar eller något liknande. Mycket svårare än tvillingar då de utvecklas olika m.m. Jag kan säga att de första två åren var bland de tuffaste jag gått igenom i hela mitt liv. Inte embart pga barnen, mest pga barnens pappa. Jag var ensam med dem och hade ingen som kunde hjälpa mig, jag "gick in i väggen" till slut. Idag är jag såååååååå glad att dem föddes så tätt inpå varann, 5 maj -10 och 29-e maj -11, de går i skolan, har alltid en kompis att leka med och har varandra livet ut och kommer dessutom gå i skolan tillsammans, det var tufft när dem var små men oj vad det var värt det! Tillbaka till dig, fundera och gör som du vill. Har en känsla av att du kommer bli gravid 😊 Lycka till och ta hand om dig/ er! Vänliga hälsningar, Lina med familj

2018-03-19
Safairy
Safairy
Barn på 2 år och 7 månader

Det är du som ska orka med en till graviditet. Lyssna på vad du vill och känn efter. Orkar du?
Jag hade en jobbig graviditet med tvillingar med illamående och ryggont och sjukskrivning. Två små tvillingar var....milt sagt...otroligt jobbigt. Jag mådde skräp både fysiskt och psykiskt första året. Brukar säga att det var det värsta jag gjort och det bästa jag gjort. Och jag sa ALDRIG i hela h@#$%te att det skulle bli några fler barn. Aldrig att jag skulle utsätta mig för det här igen.
Men sen kom det smygande. Känslan av att jag ville ha ett barn till, att jag ville ge det en chans till. En bättre upplevelse. Jag pratade med min man och han sa att om du orkar.... Och nu sitter jag här med vårt tredje barn som är 3 veckor. Och det känns helt rätt! Vi känner att nu är vi nöjda.

2018-03-16
Lindholtz
Lindholtz

Jag fick mitt första barn i aug -16 och visste redan då att jag ville ha ett till trots att graviditeten och förlossningen inte var någon dans på rosor. Jag blev sjukskriven eftersom jag mådde psykiskt dåligt och jag hade foglossning från helvetet. Min förlossning startade den 4/8 och det dröjde till den 6/8 innan det var över, det slutade med akut snitt så inte alls roligt. Min man som redan hade ert barn sedan tidigare var inte inne på ett barn till utan tyckte att två räcke. I aug -17 gjorde jag ett gravtest efter att ha mått "konstigt" ett tag och började inse att mensen var nog ganska sen (typ 8veckor...). Jag var gravid igen, både jag och min man var lite chockade och förvånade eftersom vi inte direkt hade haft samlag ofta eller ens försökte bli gravida igen (vi kämpade i över två år med första innan vi sökte hjälp). Vi var ändå överens om att behålla barnet och nu 1/3-18 föddes vårt andra barn. Det jag vill få fram är att man måste inte alltid planera, bara slappna av och se vad som händer. Jag ville, men inte så här tätt inpå min första graviditet, min man ville inte, men nu känner vi båda att det är det bästa som hänt. Slappna av och planera inte sönder, känner man att man vill ha fler barn så kör bara på, det finns ingen rätt eller fel tid. 😊

2018-03-06
EmLö
EmLö
Barn på 2 år

Har alltid sagt att jag vill ha två täta barn. Hade en jättejobbig första graviditet men illamående i 27 veckor och havandeskapsförgiftning. Tänkte att vi skulle ha väntat något år innan vi skulle skaffa nästa men när sonen var 2.5 månad så plussade jag med barn nummer 2. Klarade inte att göra abort så hoppades att allt skulle bli bra. Andra graviditeten var inte lika jobbig men illamående hela tiden typ. Nu har jag en 2 åring och en snart 3 åring 😊

2018-03-05
JEEG
JEEG
Barn på 3 år och 11 månader

Håller med Elin Axelsson: Skaffa fler barn om du och din partner vill det! Ett första barn bör aldrig "lastas" för det valet, dvs. att man säger att det var för hens skull man gjorde det. Som någon så klokt skrev så tror jag heller inte att det finns någon perfekt tajming. Vissa syskon blir jättesvartsjuka, andra inte. En del syskon är nära i ålder men har ändå inget större utbyte av varandra (ofta ett motiv för att skaffa barn tätt). Osv. Så man kan mest gå på sin egen känsla och ork.

Under mitt barns första år kände jag en press för att känslan av att vilja skaffa ett till barn liksom inte infann sig. Jag ville vilja ha ett till, om du förstår vad jag menar. Men livet men ett energiskt, viljestarkt och skrikigt barn var alldeles för jobbigt. Innan vi skaffade barn hade jag en föreställning om att jag ville ha typ två år mellan barnen. Den tanken släppte jag snabbt.

Efter att vårt barn blivit ett år började det sakta kännas som att vi kunde tänka oss ett till (den processen gick nog snabbare för min man än för mig). Nu är vårt första barn drygt 2,5 år och jag har BF för syskonet om en månad. Jag kan vända mig till min man ibland och säga "Vad sjutton har vi gett oss in på?!" Vi överens om att vi vill, men inser samtidigt att det kommer att bli slitigt. Det är jobbigt med småbarn, helt enkelt.

Jag hade en hel del besvär med foglossning förra gången, och var väldigt orolig inför denna graviditet, men jag mår bättre denna gång! Så det blir inte alltid som man har tänkt sig, heller.

Sammanfattningsvis tänker jag att det bara är du/ni som kan avgöra. Och där tror jag på att gå på känslan, och strunta i vad man borde eller hur andra gör.

2018-03-05
Vega
Vega

Jag hade en förhållandevis lätt första graviditet. Var pigg och fräsch hela vägen. Jag blev gravid igen när dotter var 9 månader och då kände jag mig verkligen inte redo, men samtidigt så vet jag inte om man någonsin känner sig redo för ett syskon? Den gången slutade det med missfall (Jan 2017). Sen blev jag gravid på nytt i juli 2017 och nu är lillebror beräknad om ca 4 veckor. Denna gång är jag betydligt mer bekväm i att få barn igen. Däremot har jag haft en helt fruktansvärd graviditet där jag mådde illa fram till vecka 20. Tidig foglossning, halsbränna och sanslös trötthet. Sen 10000 andra krämpor. Så denna gång har jag sagt att de faktiskt inte blir fler syskon. Det får vara storasyster och lillebror som rockar världen 😊
Men till din fråga, vi var nog aldrig riktigt redo för syskon utan när jag blev gravid så accepterade vi det bara. Även om det var lite tvivel inblandat från båda håll.

2018-03-04
moaeg
moaeg
Barn på 1 år och 11 månader

Jag tror du ska tänka på om DU vill ha fler barn. Inte om ert första barn ska ha ett syskon eller ej. Sen är graviditeten en sån pytteliten del av ett barn, hur jobbig den än må vara, så det skulle jag inte heller lägga allt för stor vikt vid. Ingen graviditet är sig lik.

2018-03-04
Elin Axelsson
Elin Axelsson

Jag har själv 8 syskon och vi är ganska täta i ålder, när jag fått barn num. mer ett så visste jag redan då att jag ville ha flera. Jag hade en väldigt bra graviditet utan problem. Nu har vi skaffat tredje barnet som idag är 2 månader drygt och äldsta barnet är 4,5 år.

Jag har alltid tänkt mig att jag ville ha syskon till barnen om det gick och jag ville skaffa dem tätt så man har slut på blöjbyten en vacker dag.

2018-03-04
ma78
ma78
Barn på 2 år och 3 månader

Jag hade en ok graviditet. Men vi har från början varit överens om att ett barn är lagom förr oss. Hon är 4 år nu. Vi ser inga nackdelar me att ha ett barn istället för fler.

2018-03-04
Isabell25
Isabell25

Jag mådde skitdåligt min första graviditet, kräktes 25 veckor och grym foglossning som satt i enda till lillan var ett år. Graviditet nr 2 mycket bättre, ej jämförbar, ingen foglossning. Vi har 2,5 år mellan barnen och lillan kom precis in i trotsen, inte optimalt, skitjobbigt faktiskt. Men blir skönt sen att ha gjort bort blöjåldern och de jobbigaste faserna och nätterna på en gång. Tror inte det finns någon perfekt ålder. Många av mina kompisar som har 5-7 år mellan barnen tyckte det var lätt då de var små eftersom de äldre syskonet var så pass stort, men sen har de haft problem då de blivit äldre att hitta på saker för de vill inget samma. Det är 11 år mellan mig och min bror och vi har superbra kontakt och umgås massor, alltid varit så. Tror inte det finns någon perfekt ålder och inte alltid det blir barn bara för att man vill. Jag har alltid velat ha två barn men just nu då de sover helt olika så kan jag då iallafall säga att tre blir det inte 😂😂

2018-03-04
Luna_13
Luna_13
Barn på 2 år och 2 månader

Jag tänkte som du när jag fått första dottern, kände liksom inget behov av fler barn. Fick panik när mensen var sen när hon var två och hade jag varit gravid ville jag gjort abort. Nu var jag tack och lov inte det. När dottern var 4 kände jag ändå att jag ville ge henne ett syskon, trots att jag eg inte var jättesugen på bebis igen. Kommer ihåg att jag hade ofta dåligt samvete under graviditeten för att där skulle komma ett annat barn i mellan mig och dottern och förstöra det vi hade. Sen kom lillasyster och det var ju helt underbart! Man tror ju inte att man kan älska en till lika mycket, men det kan man! Och de har så mycket glädje av varann, trots 5 års skillnad. Nu har vi en liten lillebror med och det är precis lika underbart med varje barn❤️❤️❤️

2018-03-04
mammaeh
mammaeh

Känner som du., Jag är själv inte alls sugen på en till graviditet men tänker att sonen förtjänar ett syskon., Jag tänker vänta tills sonen faktiskt ber om ett syskon., Han är 20 månader nu och uppenbarligen hel nöjd med att ha två föräldrar för sig själv

2018-03-04
JennyLowerot
JennyLowerot
Barn på 3 år och 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...