App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur gör ni?

Min lille don är nu 3,5 mån och jag tycker fortf att föräldrapenning och försäkringskassan är så förvirrande. Läser och läser men blir inte klokare. Jag började plocka ut SGI från November 2017 och ca 5 dagar i veckan. Nu är mina dagar snart slut. Jag har fått 100 dagar av min sambo för att kunna planera hela min föräldraledighet som är tänkt att vara tom 31/12 2018. Så hur gör ni andra??? 1. Hur många dagar tar ni ut per vecka? 2. Dubbeldagarna hur gör ni där? Tar ni båda dagar på sjukpenningnivå? Gjorde en planering på försäkringskassans hemsida med mina extra /05 dagar och det knappt ihop gör jag övertrasserade mina sjukpenningsdagar! Ahhh suck

2018-02-28
Emmaka79
Emmaka79
Barn på 2 år och 5 månader

Tog samma antal dagar/månad första året för att jag skulle veta vilken ersättning jag skulle få så det blev samma summa varje månad. Tog bara 1 dubbeldag-man måste ju inte plocka någon av dem ni behåller ju de dagarna ändå så de brinner inte inne.

2018-03-04
Mammmaw08
Mammmaw08

Vi tog inga dubbeldagar alls, tyckte det va slöseri med dagar för det blir ju en himlans massa dagar! Mannen hade ju sem. Sen tog han pappaledigt en månad så tog jag inget alls utan tog kanske semdagar från jobb då istället. Så kan man passa på att göra innan barnet är 1!

2018-03-03
Hannab89
Hannab89
Barn på 3 år och 2 månader

Jag hade en buffert att ta ifrån första året. Tog kanske 10 dagar per månad. Hade även semdagar att ta ut så jag tog kanske 5 per månad tills de var slut. Får även 10% av min föräldrapenning från AFA som de flesta har rätt till,bara att ingen vet om det. Nu när Noah är över 1 år måste jag ta ut 5 dagar i veckan men jag jobbar varannan helg och pluggar några kurser på distans så jag får 2600 från CSN i bidrag. Så fort man får csn så behöver man inte ta ut föräldrapenning alls fastän de är över året. Det gäller att va smart när det gäller föräldradagar. Vi har delat lika och jag kommer va hemma tills han är 1 år och 8 mån. Och då kommer jag ha ca 30 dagar kvar.

2018-03-03
Hannab89
Hannab89
Barn på 3 år och 2 månader

Med första hade vi inte råd till annat än att vi tog ut 5 dagar/vecka nästan hela tiden.
Med andra hade vi sparat pengar till renovering av badrum, men tog dessa pengarna till att vara hemma längre istället, så vi tog ca 2 dagar/vecka första året och sedan skyddade vi SGI med resten av dagarna = var hemma deltid länge, länge med skyddad SGI.
Med tredje hade vi sparat ett större kapital och tog ut ca 1 dag/månad under första året eftersom kyl + frys + tvättmaskin + torktumlaren gick sönder samtidigt = vi var tvungna att ta ut ca 12 dagar för att ha råd med det viktigaste av detta.

Vi har tagit hälften av dagarna vars och varit hemma båda ibland, utan att ta dubbeldagar alls.

Lågnivådagarna är inte värda speciellt mycket så de hade vi inte slösat iväg på att ta dubbeldagar om vi behövt ta dubbeldagar, bättre att ha lågnivådagarna till att fylla upp när man börjar jobba deltid eller jobbar men vill ha strödagar ledigt. Det är lite pengar men en ledighet som inte kan nekas! Värda i tid, men inte i pengar....Generellt sätt:
Den som har högst SGI bör ta ut flest dagar, om inte båda ligger över maxgränsen ("taket"). Det finns knep för att få ut så mycket pengar som möjligt tex kan den som har högst SGI ta ut dagar när man ändå inte jobbat, för att den som har lägst SGI ska slippa ta ut så många SGI-dagar. ( 5 dagarsdegeln)

2018-02-28
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...