App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vaknar kl.04.00 varje morgon

Min son blir 1 år om ca.en vecka. De senaste två veckorna har han vaknat kl.04.00 på morgonen. Har testat att lägga honom senare men hjälps inte. Eftersom att han vaknar så tidigt så blir ju hela dygnrytmen annorlunda. Han lägger sig för natten vid 17.30-18.00 och det känns lite för tidigt men han orkar inte vara vaken... gnäller bara och man märker att han är trött. Han vilar/sover: 05.30-06.30, 09.30-11.30 och 14.00-15.00. Han har alltid vilat mycket på dagarna. Ibland mindre. Har någon annan varit med om detta och vad har ni gjort för att få barnet att sova längre?

2018-02-10
Mammatillpojke
Mammatillpojke
Barn på 3 år och 1 månader

Hej,
Jag har ingen praktisk erfarenhet (säger det först ;) ), men enligt vad jag har läst så kan det var lättare att justera dygnet genom att ändra på mattiderna. Man försöker helt enkelt glida åt rätt håll genom att försöka lägga maten där man "vill" ha den. Ofta somnar man ju inte direkt efter maten, så genom att ge mat lite senare ska de somna lite senare och då även vakna lite senare. I teorin. ;)
Sedan står det ju nästan jämnt i texter om sömn att det kan ta ca 2 veckor för en förändring att fästa sig/visa resultat. Vilket ju kan vara tokdeprimerande när man bara vill sova....
Lycka till!
Och jag tror inte att ditt barn sover för mycket på dagarna (då han sover bra även på natten, som någon påpekade), det är helt enkelt individuellt och ett stort spann för det som är normalt. Tror jag. :)

2018-02-11
LenaGo
LenaGo
Barn på 2 år och 9 månader

Tack för tipset! Vi var ute 20 minuter igår eftermiddag. Han var vaken till 19.. Dock vaknade han som på klockan kl.04.00 imorse

2018-02-11
Mammatillpojke
Mammatillpojke

Men han sover ju inte dåligt på natten. Han sover 10 timmar på natten.. Så känns ju inte som att han sover för mycket på dagen. Han verkar behöva den sömnen för att orka. Problemet är att han kommit i helt fel rutiner. Eftersom att han vaknar så tidigt så behöver han den extra vilan på morgonen som han inte skulle behöva on han vaknade runt 5-6. Så svårt att fä till rutinen.

2018-02-11
Mammatillpojke
Mammatillpojke

Att sova 3 gånger per dag før en 1 åring låter mycket i mina öron. Mina barn sov vara Lunch en gång om dagen i den åldern. Alla är ju såklart olika men om jag vore du skulle jag testa att ta bort åtminstone en vila. Och inte låta barnet sova för länge på eftermiddagen, väck senast vid ca 14 så det inte blir för nära inpå nattsömnen. Lycka till!

2018-02-10
elajnah
elajnah

Min första son var sån och till slut insåg jag att inget hjälper. Jag accepterade läget. Det blev bättre. Men idag är han 8 år och vaknar ff mellan 5-6 nästan varje dag. På sommaren brukar han på något sätt fatta att det är sommarlov och börja sova lite längre. Jag skulle ändå försöka att koppla ihop de två tidiga sovningarna för att få till endast två sovningar om dagen. Se till att aktivera honom mkt de första timmarna (då du antagligen är skittrött). Jag gick ut med min son redan kl 6 på morgonen ibland var ute och lekte 30 min på gården liksom. Då hade han lättare att vara vaken. Men du ska se att det kommer en tid då det löser sig, även om det är en klen tröst i dagsläget.

2018-02-10
Elin Axelsson
Elin Axelsson
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...